Избери си звезда на пътя – Opel Astra

0
2272

На необятния автомобилен небосклон сега изгрява новото шесто поколение на Astra от популярната германска марка Opel, спечелила сърцата на поколения български шофьори. Новият модел е най-модерната и технологично напреднала кола в гамата на марката, която идва с нови бензинови и дизелови турбомотори, както и с Plug-in хибридна технология, съчетаваща мощен бензинов двигател, електромотор и батерия.

Феновете на марката Opel знаят, че Astra стартира своята успешна история преди повече от 30 години. Време, през което като пръснати звезди по света са продадени над 15 милиона автомобила. Време, през което Opel спечели милиони клиенти със супер здравия двигател на Astra.

Шестте поколения на Opel Astra от 1991 година до наши дни.

Представен преди месец на българския пазар, абсолютно новият Opel Astra радва клиентите със своето шесто поколение, като остава верен на  традицията да е универсален хечбек, да е с екстравагантен външен вид и сега с ултрамодерен интериор, с дигитални технологии и съвременни и ефективни бензинови и дизелови турбодвигатели. За първи път Astra се предлага и с електрическо Plug-in хибридно задвижване.

С подчертано спортна осанка, с изострени ръбове, където трябва и дори с нотка агресия в дизайна, шестото поколение на Astra носи новото лице на марката Opel Vizor. Дизайнът, разработването и производството на новото издание на модела, са дело на опитните инженери в централата на Opel в Рюселсхайм, Германия, които са постигнали изчистен и стилен външен вид.

Първият фронтален поглед при среща с новата Astra попада на предния капак и оформените линии на дневните светлини, които се пресичат с емблемата на Opel в средата на решетката. Емблемата се слива в една тоналност с решетката. Не се натрапва, но предизвиква въпроса с доза любопитство при разминаване с околните: „Каква е тази кола?”. В задната част вече открояващата се емблема – светкавицата, изпълнява и функция на ръкохватка за отваряне на капака.

Изградена на платформата EMP2, новата Astra е с дължина 4374 мм, с широчина 1860 мм, с височина 1470 мм  и междуосието 2675 мм. Моделът е по-широк и по-висок от предшественика си. И така трябва да бъде. Нали всяко ново поколение е по-добро от предишното. Новата Astra има все така отличен багажник с мобилно дъно и обем от 422 литра. При сгъване на задните облегалки товарният отсек се увеличава до 1339 литра.

Интериорният дизайн е истинско космическо изпълнение в сравнение с предишните модели. Салонът има чудесна шумоизолация. Широкият дигитален кокпит, наречен Pure Panel включва два 10-инчови екрана. Има панел с бутони за директен достъп до най-важните функции, както и ред бутони за климатизацията. Новото поколение информационно-развлекателни системи с услуги за свързаност могат да бъдат управлявани както с гласова команда, така и с докосване. Могат да бъдат свързани безжично с Apple CarPlay и Android Auto и съвместими смартфони.

Новият Opel Astra е оборудван със перфектни ергономични предни седалки сертифицирани от германското „Дружество за здрави гърбове” и с множество настройки. В зависимост от нивото на оборудване, предните седалки могат да са с подгряване, вентилация и дори масаж за водача.

Това, което вълнува бъдещите стари и нови собственици на Opel Astra, е „сърцето“ на новия модел, а именно съвременните бензинови и дизелови турбодвигатели. С мощност от 110 или 130 к.с., съчетани стандартно с 6-степенна механична скоростна кутия и опционално с 8-степенна автоматична трансмисия. Първоначално се предлага и един Plug-in хибриден вариант с батерия със зареждане в контакта със системна мощност от 180 к.с., който изминава на електроенергия около 60 км в комбиниран цикъл.

Под предния капак на тествания Opel Astra „тупти“ 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор с мощност 130 к.с., комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия на известната японската фирма Aisin. Максималният въртящ момент от 230 Нм се достига при 1750 об/мин и ускорява хечбека от 0 до 100 км/ч за 9,7 секунди. Има спортен режим за по-динамично шофиране. В режим Eco на извънградски път, при равномерно темпо, новата Astra впечатлява със забележителните 4,8 л/100 км. В градски трафик отчита 7,1 л/100 км, което е отлично постижение.

На пътя звездата Opel Astra се управлява с лекота. Дори и само с предно предаване демонстрира стабилно пътно поведение и предразполага към скоростно шофиране. Системите за асистенция на водача включват мултифункционалната камера зад предното стъкло, четири камери за 360-градусов обзор, пет радарни сензора, както и сензори за паркиране отпред и отзад.

Не астрално, а съвсем реално, новият Opel Astra се предлага на цена от 43 205 лева. Електрифицираната Plug-in хибридна версия достига до 84 405 лева в зависимост от оборудването. Желаем успех на новия модел в ръцете на новото представителство за България в лицето на „София Франс Ауто”, чието име само по себе си вече е гаранция за успешни продажби.

Технически характеристики на тествания модел:

Opel Astra 1.2 Turbo 130

  • 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 130 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин
  • 230 Нм максимален въртящ момент при 1750 об/мин
  • 9,7 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 210 км/ч максимална скорост
  • 5,7 л/100 км среден разход на бензин
  • 127 г/км емисии на СО2
  • 57 770 лева цена на модела (GS Line)

Снимки Тони Тончев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име