След 14 години отново от Ком до Емине на коне

0
1769

След 14 години група от 6 ездачи сред които за първи път и жени, повториха прехода по билото на Стара Планина от Ком до Емине на коне. Ентусиастите изминаха 760 км за 15 дни, като спазиха традицията да потеглят на 17 юни и финишираха на 1юли 2022, и така отбелязаха ден по-малко от предишното издание. 90 % езда и 10% пеша с водене на конете отбелязват в собствената си статистика участниците, и допълват че на ден са изминавали между 30 до 60 км в зависимост от терена и метереологичните условия. Единствените доайени и участници и в двете издания се оказват 23-годишния кон Барон и собственикът му Здравко Гицов. Гицов тази година се е доверил на кобила Мейзи, а верният си кон Барон е предоставил на друг участник в експедицията – Мартин Марков. Конете в прехода основно са били Арабска Шагия и Англо- Арабска породи.

Останалите авантюристи в конния подвиг са: Христо Петков с кон Граф, Гергана Петрунова с кон Злодей, Деница Кирова с кон Джъмбо и Младен Янчев с кобила Гергана. 58 -годишния Младен Янчев отпада на петия ден поради набиване гърба на кобилата. Така на скалистия бряг и до заветния фар на нос Емине финишират 5 конници. Нос Емине на Черно море е най-източната точка на Стара планина и краят на планинския маршрут Ком – Емине. Най-тежкия участък се оказва „Централен Балкан“ от хижа Кашана до хижа Ехо – 67 км силно пресечен терен.

В асистенцията на тазгодишния конен преход се включват: хуманния доктор Иван Петров, чудесните кулинари Васил и Румен Райчеви (баща и син ), Ирина и Ники Филипови ( приятели, които на два пъти пресичат пътя на дружината и носят храна) и спасителния отряд Калоян Христов, Веско Даскалов и Мартин Борисов (храна и резервна амуниция за конете ).

Галерия от снимки виж тук:

Статия за първото издание „На КОНЕ от КОМ до ЕМИНЕ“ през 2008 г прочети тук:

https://ezdapress.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име