BMW X4 M Competition – удар в десетката

0
1719

Това е най-бързо ускоряващият кросоувър от M-моделите на BMW досега. BMW X4 M Competition с абсолютна гордост и вирнат нос се нарежда до най-спортните модели M3 и M4. Максималната му скорост е електронно ограничена до 250 км/ч, но при желание скоростта може се „допингира“ до 285 км/ч в комбинация с опционалния пакет M Driver’s.

След цветен и вълнуващ абитуриентски бал в столицата, на който новото BMW X4 M Competition ярко се открояваше от кервана луксозни возила, решаваме да го пришпорим по магистрала „Тракия“. Новото BMW X4 M Competition има такава тяга, че спортният 3,0-литров редови 6-цилиндров бензинов двигател с мощност от 510 к.с. ни „изстрелва“ 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди. Безумното ускорение и достатъчно пъргавото управление създават усещането за 100% спортен автомобил. Мощността се предава към четирите колела чрез 8-степенната автоматична спортна трансмисия M Steptronic с технологията Drivelogic.

Освен напълно автоматично превключване на предавките, системата позволява и ръчна смяна с последователен избор на позиция на задвижване. Естествено, че има и лостчета за превключване на предавките от волана. И това е страхотна „заигравка“ преди първия тунел по пътя, където при високи обороти, изпускателна система на новото BMW X4 M Competition „вади“ звук разцепващ мрака. Регулируемите клапи на М-спортната изпускателна система позволяват голямо разнообразие от звуци.

След първата доза адреналин, в която екипът ни се превръща досущ като банда щастливи абитуриенти, се връщаме в ритъма на по-спокойната езда. Новото BMW X4 M Competition е оборудвано с всички съвременни системи за подпомагане на водача.

За първи път като опция се предлага професионален асистент на шофьора, който включва активен круиз контрол с подобрена функционалност в града, предупреждение на кръстовище с допълнителна функция за спиране, асистент за поддържане на лентата на движение и подобрен асистент за шофиране, автопилот за паркиране, за лятото – вентилация на предните седалки, Wi-Fi, четири камери за 360-градусов обзор, система за разпознаване на пътните знаци и система за полуавтономно движение.

Е, време е да сменим „жанра“ на движението и да тестваме новото BMW X4 M Competition по черни пътища. „Катерим“ маршрут, по който се качват само тежки камиони, използвани за добив и товар на камъни – действащата каменна кариера над село Калугерово. Пейзажът е едновременно и красив, и страшен. Електриково жълтият кросоувър стъпва уверено и ни води в пълна безопасност през огромните каменни блокове.

Двойното задвижване M xDrive на новото BMW X4 M Competition съчетава предимствата на оптималното сцепление на предаването на тягата към четирите колела с доказаните динамични качества на класическото задно предаване. Комфортът на управление и пътуване не се губи и за миг.

Електронно управляваната система M xDrive, свързана с динамичния контрол на стабилността DSC, насочва само част от въртящия момент към предната ос, когато задните колела достигнат лимита на възможностите си за пренос на мощност. Само с натискането на един бутон водачът може да повлияе не само върху работата на системата за контрол на стабилността, но и върху разпределението на въртящия момент между предните и задните колела. Контролът на взаимодействие на системата за задвижване на всички колела M xDrive с активния М-диференциал осигурява предаване на тягата на двигателя без загуби.

Стигаме до върха на каменната кариера със „златистите камъни“ над село Калугерово – място, което се оказва най-добрият фон за достойна фотосесия на впечатляващия и открояващ се в цвят жълт M Sao Paulo модел.

Първият кадър е с акцент по-голямата радиаторна решетка и по-плоските фарове. Черната ивица, в която е разположена камерата iCam, осигурява визуално разделяне на решетката на BMW, чиято съединена рамка е боядисана в черно.От дясната страна на решетката стои логото X4 M. В допълнение към стандартните адаптивни LED фарове с матрична функция, като опция вече се предлагат и лазерни светлини с обхват до 650 метра.

Новото BMW X4 M Competition разполага с изцяло LED задни светлини с черни контури и по-тесни светлинни ивици. Долната част на задната броня е в типичен М-стил и е боядисана в гланцово черно. От двете страни на големия дифузьор са разположени двата чифта двойни ауспухови тръби в черен хром на спортната изпускателна система. Новото BMW X4 M Competition се предлага и в още един нов цвят – син металик Marina Bay, както и с познатите черен металик M Carbon и сив металик M Brooklyn.

Идва любимото време за фотографа Ивелин Солаков – да пресъздаде чрез кадри  неподражаемата изискана атмосфера в салона на новото BMW X4 M Competition. Пореден кадър: новото 12,3-инчово дигитално инструментално табло BMW Live Cockpit Professional, включително и със системата Connected Drive. Интелигентните мрежи, включително иновативните цифрови услуги, базирани на операционната система BMW 7.

Интуитивната системата със стандартен 10,25-инчов дисплей е допълнително оптимизирана. В зависимост от ситуацията водачът има избор между сензорно управление от контролния дисплей с диагонал до 12,3 инча, от въртящия се контролен бутон на централния тунел, от бутоните на волана или чрез гласово управление.

Аудиосистемата Harman-Kardon е стандартно оборудване и осигурява превъзходно качество на звука, и на „макс” може да озвучи цяла каменна кариера. И още един акцент в кадър: логото М на M-спортните седалки с електрически регулируеми облегалки за главата. Към кожената тапицерия Merino в четири цветови комбинации се предлага като опция и кожена тапицерия на BMW Individual. Вентилационните отвори са с поцинковано покритие, вътрешната облицовка вече е стандартно с диамантена форма от тъмен алуминий, а като опция се предлагат елементи от дърво ясен.

Време е за обратния път към София. Точно като абитуриентите броим 1, 2, 3, до 12 и вече сме в редакцията. Прецизното управление, мощният двигател и вълнуващият спортен режим Sport Plus, както и комфортът на возене ни подаряват най-приятното и забавно пътешествие.

Един запомнящ се тест с радостта от шофирането, съчетана с младостта на  зрелостниците и модерната гама с високия премиум стил на BMW.

Технически характеристики:

BMW X4 M Competition

  • 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия M Steptronic
  • 510 к.с. максимална мощност при 6250 об/мин
  • 650 Нм максимален въртящ момент при 2750-5500 об/мин
  • 3,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 285 км/ч максимална скорост с пакет M Driver’s
  • 10,8 л/100 км среден разход на бензин
  • 245 г/км емисии на СО2
  • 196 673 лева цена на модела

Текст: ЕzdaPress

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име