Денят на българския производител премина в три гари и преполови сезона

0
1139

Финала на първия полусезон за конете от Рисиста порода и дисциплината надпрепускане с двуколки се проведе на 18 юни на хиподрумното трасе край карловското село Войнягово. Състезанието е последно преди заслужената лятна почивка за конете и е вписано в официалния календар на Българската асоциация за Рисисти коне (БАРК).  По традиция и преди старта на втория полусезон, който се очаква да е през септември последния летен старт за конете с двуколки преминава под надслова „ Ден на Българския производител“. В проведените гари за 2,3,5-годишни и по-възрастни коне по регламент участваха само коне родени, отгледани и тренирани на родна земя. „Състезанието е много важно за нас, като асоциация. Това е една от мисиите ни, като производители на коне. Да отгледаш, да тренираш, да се състезаваш и да побежаваш с кон, отгледан с любов е много по – силно и удволетворяващо от това да си закупиш „готов“ от Рисита порода“, казва председатеят на БАРК Христо Пенев, който и обощава първият полусезон за дисциплината, като успешен и с ръст сред конете участници от началото на състезателната 2022 г. „Денят определено е добър за българското коневъдство и за пореден път доказва, че можем да се гордеем с конете родени в България. Този факт се подкрепя и от резултатите, които се демонстрираха, днес на пистата, като времена за обиколки на пистата.“  допълва и доайенът в този спорт, състезател и треньор Георги Генчев.

 Георги Генчев                                                      ХристоПенев                                                                                       

В първа гара за наградата приз „Жребец Нарцис“ на дистанция 1700 метра за 2-годишни коне, стартираха 5 коня. След диквалификация на кобила LITTLE LADY, битката по пистата продължиха 4. С най-добро време се разписа Ангел Стоилов (собственик, треньор и запрежчик) с кобила LOTARIA AS. Втори и трети станаха съответно тандемите: Цветан Войков – запрежчик с жребец BOB MASTER (със стопанин и треньор Ангел Стоилов) и Йордан Ангелов (собственик, треньор и запрежчик) с жребец PIRAT. Четвърти остана Огнян Халачев (собственик, треньор и запрежчик) с жребец KADEM. За отбелязване в тази гонка бе спортменския жест в духът на ферплея на състезателя Йордан Ангелов, който на един от завоите прецени ситуацията, че изпуска второто място и се „отдръпна“, за да „даде път“ на запрежчика след него, а именно шанс за второ място на Цветан Войков.

Ангел Стоилов

В надпрепускането на дистанция 1800 метра за 3-годишни коне и за „Приз  Жребец Измамник“ в конкуренция от 4 запрежчика, безапелативно победи опитния Стефан Петров (собственик, треньор и запрежчик) с жребец IZBRANNIK. Втори финала прекоси рисака POWER FAST на Асен Илиев (запрежчик, треньор и стопанин). Трети се класира жребеца GRAND STAR (собственост на Иван Георгиев) под управлението на Атанас Янков, който е и треньор на коня. Четвръти в тази гара остана Борис Генчев с кобила LOVE PRINCE JET от конюшните и с треньорската десница на Михаил Генев.

Стефан Петров

В последната за деня на българския производител надпревара на дистанция 2300 м за 5-годишни и по-възрастни коне за приз „ Жребец Глобус“, един от водачите във временното класиане за този пъррив полусезон Илчо Илчев си каза тежката дума на шампион дори и при конете от Рисиста порода родени в България. Илчев, който през 2021 отмъкна и „Купата на запрежика“, а през тази наниза поредица от победи се очаказа за пореден път светкавично бърз със своя жребец Фурлан. След него втори финалната права премина  Стефан Петров (собственик, треньор и запрежчик) с кобила MELANI а, трети се класира Вали Юсуф (собственик, треньор и запрежчик) с 4 годишния жребец MAHARADJA. В тази гара Нанко Найденов (собственик, треньор и запрежчик) и неговия кастрат POWER JET бяха дисквалифицирани.

Вижте пълно видео материал с всички участници и в трите гонки на

Репортаж от мястото на събитието с интервюта и коментари вижте в предаването „Конете на България“ по Агро тв, 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име