Автомобилен салон София 2022 стана подиум за 15 световни премиери на нови модели

0
1414

Отвори врати за посетителите най-важното автомобилно събитие на годината у нас – 25-ият юбилеен „Автомобилен салон София 2022”. За цялата четвъртвековна история на софийския автосалон никога досега не е имало толкова много премиери, включително такива от световен мащаб. Което всъщност не е изненада, тъй като от началото на пандемията от COVID-19 големите изложения в Европа на практика спряха, с изключение на автосалона в Мюнхен миналата есен.

За тази година в календара на европейските автомобилни изложения има точно две събития – София през юни и Париж през септември. Така че този път имаме привилегията в нашата столица за първи път да бъдат изложени пред широката публика редица нови модели, които до момента са показвани само пред силно ограничен брой хора и евентуално на онлайн събития. Звучи почти невероятно, но 25-ото издание на Автомобилен салон София ще бъде най-мащабната и впечатляваща витрина на автомобилната индустрия от началото на годината не само на Балканите, но и в Европа като цяло.

На Автомобилен салон София 2022 са представени общо 32 автомобилни марки. В залите на столичния „Интер Експо Център” са изложени 189 експоната. Очаквано, особено силно е представянето на електрическите и електрифицираните модели. Чисто електрическите автомобили на изложението са 33, хибридните – 70, конвенционалните модели с двигатели с вътрешно горене са 86 на брой.

Цели 15 изцяло нови модели автомобили правят своето първо представяне пред широка публика имено в София. Това са по азбучен ред Citroën C5 X, DS 9, Honda Super Cub, KIA Niro, Mazda CX-60, Mercedes-Benz SL, Opel Astra, Renault Megane E-TECH Electric, Renault Austral, SsangYong Korando e-Motion, Skoda Enyaq Coupe RS iV, Subaru Solterra, Toyota bZ4X, Volkswagen ID.5 GTX и Volvo C40 Electric.

След като новото Renault Austral беше представено за първи път на специално онлайн събитие през март, сега новият SUV направи своя дебют пред публиката на Автомобилен салон София. Новият Austral предлага нова по-мощна и по-ефективна версия на системата E-TECH Hybrid и два бензинови двигателя с 48-волтова и 12-волтово технология мек хибрид. Високотехнологичният и изискан интериор на новия Austral предлага комфорт, достоен за семейните модели, които са белязали историята на Renault.

В приветливия интериор е поставен новият екран OpenR, който съчетава визуализация на данните от арматурното табло с това на информацията от мултимедиината система, интегрирайки най-доброто от услугите и приложенията на Google. Важна новост от френската марка е изцяло електрическият Megane E-TECH Electric.

Новият изцяло електрически модел SUV-купе Volkswagen ID.5 GTX също празнува своята премиера в София. Софийският автосалон е първото публично събитие в света, на което моделът е официално показан на широката публика на живо. На щанда на Volkswagen, посетителите на Автомобилен салон София 2022 могат да видят флагмана в ID. семейството – топ версията ID.5 GTX със задвижване на четирите колела и мощност от 299 к.с., решен в спортно сив цвят. Новите ID.5 и ID.5 GTX са шестите напълно електрически модели, които се присъединяват към ID. Семейство на Volkswagen. ID.5 се предлага във варианти със задвижване на задните колела със 128 кВт (174 к.с.) или 150 кВт (204 к.с.), както и със задвижване на всички колела при топмодела ID.5 GTX с 200 кВт (299 к.с.).

Една абсолютна премиера за българския пазар – Opel Astra, присъства с най-актуалното си поколение на изложението в София. Новият хечбек се отличава с революционно нов дизайн, има едни от най-модерните като технология светлини в своя сегмент от пазара и за пръв път в историята си, освен с бензинови и дизелови двигатели, е наличен и с plug-in хибридно задвижване. За първи път на изложение е показан и новият Opel Grandland, който се предлага с три вида задвижване – с бензинови и дизелови двигатели, и с Plug-in хибридна система със зареждане от контакта.

Новото поколение на един от най-луксозните всъдеходи на планетата – Range Rover, известен още като „Императора” е една от звездите на щанда на „Мото-Пфое”. Шведската марка Volvo представя електрическите кросоувъри XC40 Recharge и C40 Recharge, както и спортният седан S60. Jaguar показва обновения I-PACE, както и суперспортния F-Pace SVR.

На автосалона Ford представя национални премиери. Централно място на щанда на заема емблематичният спортен Mustang Mach-E GT, а около него посетителите могат да видят спортния бестселър Mustang Mach-1 и емблематичния всъдеход Ford Bronco, който от следващата година ще се продава и в Европа.

Сред ключовите по значение премиери на щанда на BMW на изложението е новият екстравагантен електрически SUV модел iX в най-мощното си изпълнение M60, което разполага с 619 к.с. и 1015 Нм. Електрическата машина ускорява за 3,8 секунди от място до 100 км/ч и изминава 566 км с едно зареждане на батерията според нормите WLTP. От BMW показват пред българската публика обновената Серия 8, която се предлага на пазара с три вида каросерии – Coupe, Cabriolet и Gran Coupe с четири врати. На щанда на BMW може да бъде видяно и BMW i4 M50 – един впечатляващ електромобил с динамичен дух, както и компактното купе M240i xDrive.

Несъмнено, сред най-важните премиери в София е и тази на новия флагман на марката Citroën. С модела C5 X от Citroën вдъхват нов живот на доста консервативния D-сегмент и престъпват границите му. Със силна концепция, която съчетава седан и комби, C5 X е въплъщение на най-чистата традиция на марката – иновацията. Дългият 4,80 метра автомобил има предизвикателен и същевременно изискан дизайн, а стилът му го откроява ярко сред конкуренцията. Неслучайно именно C5 X е моделът, с който Citroen избира да направи световната премиера на новото активно окачване Citroën Advanced Comfort, с което пасажерите имат усещането за гладко пътуване, сякаш с „вълшебно килимче“. Французите атакуват премиум сегмента с премиерата на новия луксозен и елегантен седан DS 9, който представлява флагманът в гамата на марката DS Automobiles и издига лукса, безопасността и комфорта на още по-високо ниво.

Дебют пред публика в София осъществи и изцяло новият Kia Niro, който вече се предлага с три вида свръхмодерни електрифицирани системи на задвижване – хибридно (HEV), plug-in хибридно (PHEV) и изцяло електрическо на акумулаторни батерии (BEV). Китайската марка Haval представя три нови SUV и електрическия автомобил ORA Cat. Новият Haval H6 пристигна в София с хибридно задвижване с максимална мощност от 240 к.с. и среден разход на гориво 5,2 литра на 100 км пробег.

Mazda CX-60 от своя страна е нов SUV на престижната японска марка, който залага на модерни задвижвания, едно от които, това на версията E-Skyactiv PHEV, е най-мощното в историята на компанията със своите 327 к.с. и 500 Нм. SsangYong Korando e-Motion, Skoda Enyaq Coupe RS iV, Subaru Solterra и Toyota bZ4X са електромобили, които бележат дебют пред широка аудитория в София, като интересното при моделите на SsangYong, Subaru и Toyota е, че това са първите серийни модели с изцяло електрическо задвижване на въпросните марки.

В премиум сегмента Mercedes-Benz показва луксозните електрически лимузини EQE и EQS. Премиера за България е най-новата версия на легендарния роудстър Mercedes-Benz SL, който се завръща към спортните си корени, зареден с мощен V8 битурбо двигател от AMG. Новият луксозен открит модел отново е с текстилен покрив и се предлага с 2+2 места. Новият роудстър SL е със задвижване на всички колела. Другата германска премиум марка – Audi, показва компактните спортисти RS 3 и RS Q3 от Audi Sport и спортният електромобил Audi RS e-tron GT, който ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди и развива скорост от над 200 км/ч.

Посетителите на изложението ще могат не само да видят най-актуалните модели, но и да ги тестват – повече от 100 автомобила за тест-драйв ще са налични, голяма част от тях електрически и хибридни. Освен удоволствието да видят, да тестват и да закупят някои от последните модели, един от посетителите на изложението ще има невероятния шанс да си тръгне с нов автомобил. Изборът е между четири коли с цени от 36 360 до 46 690 лева.

Посетителите ще избират измежду Ford Puma, KIA Stonic, Skoda Fabia и Peugeot 208, както и ваучер за гориво на стойност 200 лева от Shell България, 5000 бонус точки за карта Smart от Shell България, 2 броя едномесечни предплатени карти за фитнес от Pulse Fitness & Spa, 2 броя Pandora EYE е GPS, GPRS, LBS GLONASS тракинг устройство. Всеки посетител печели едноседмична карта за фитнес от Pulse Fitness & Spa.

В помощ с информация, съвети и демонстрации ще бъде и екип на Пътна полиция, оборудван с различни технически средства.

На щанда на Shell всеки посетител може да опита новите авторски блендове на Shell Café. Ще ги познаете отдалече по аромата на изпечени до съвършенство, смлени и пресовани на момента специално селектирани кафе зърна. След това ще усетите уникалния вкус, вниманието и грижата във всяка чаша. На щанда на Shell има и симулатор, който ще ви даде възможност виртуално да пилотирате болид на Ferrari във Формула 1.

  • Работно време на Автомобилен салон София 2022
  • От 8:30 ч. до 20:00 ч. за изложители и гости.
  • На 04-05.06.2022 г., 11-12.06.2022 г. (двата уикенда)
  • За посетители – от 10:00 до 19:30 ч.
  • От 06.06.2022 г. до 10.06.2022 г. (делнични дни)
  • За посетители – от 10:30 до 19:30 ч.
  • Цена на входните билети за Автомобилен салон София 2022
  • Възрастни от понеделник до петък – 10 лв.
  • Възрастни събота/неделя – 12 лв.
  • Възрастни след 17:00 часа – 8 лв.
  • Ученически от 8 г. до 16 г. – 6 лв.
  • Ученически след 17:00 часа – 4 лв.
  • Семеен билет 2+2 от понеделник до петък – 22 лв.
  • Семеен билет събота/неделя – 25 лв.
  • Деца до 7 г. – безплатно
  • Групов билет 5 +(понеделник-петък) /1 бр.- 8 лв.
  • Групов билет 5 +(събота-неделя) /1 бр.- 10 лв.
  • Хора с увреждания – безплатно

 

Снимки: Георги Павлов, Димитър Чилов, Ивелин Солаков, BMW България

Видео: Ивайло Александров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име