След победата на Няголов, дойде и отличната оценка за България като домакин на Световната купа по конен спорт

0
715

Ангел Няголов с Чакбол спечели Световната купа по прескачане на препятствия 2* на базата във Фригопан (26 – 29 май), село Царацово до Пловдив. Няголов мина чисто паркура за 87.56 секунди и спечели безапелационно надпреварата. Втори завърши Ивайло Бонев с Каунт Ебони, трети е Йонут Урсаче (Рум) с Вени Види Вици. Още една позиция за Ангел Няголов в Топ 5, но с кон Моцарт Ван Хайке стана четвърти. Петото място зае Антон Дацински с Бамби. Височината на препятствията беше 140- 160 сантиметра. Призьорите бяха наградени от официалните лица начело със зам.министъра на земеделието, храните и горите Стефан Бурджев  и кмета на град Пловдив Здравко Димитро
Ден след тази българска победа на Гранд При, Световна купа, делегата на Международната федерация по конен спорт (FEI),Сергей Буйкевич от Казахстан даде максимална оценка за организацията на Световната купа по прескачане на препятствия. Буйкевич написа отличен резултат за инфраструктурата и цялостната дейност на провеждането на турнира през всичките четири дни. Чисто новият плац, условията за състезателите и конене бяха на изключително ниво и това беше регистрирано в доклада на казахстанеца, който присъства на място и следеше за организацията и резултатите от всяко изпитание и височините на препятствията.

„ Няма как да не се чувстваме горди от високата оценка, която получихме като домакини на Световната купа. Много денонощна работа беше свършена, за да се случват професионално нещата и се радвам, че отзивите са отлични. Най-важното обаче беше българското участие на ездачите, които също се представиха на висота и показаха големите си качества на състезатели. Спечелването на всички първи места в изпитанията от Гран При при деца и юноши, Отборната купа на нациите, победата на Ангел Няголов на Гран При от Световата купа ни кара да бъдем оптимисти за нашия спорт в бъдеще. Като част от ръководството на федерацията моята оценка също е отлична за това, което направиха българските ездачи. Огромна благодарност към домакините от „ Фригопан“, които се бяха постарали да направят идеални условия за провеждане на състезанията и бяха вложили много сериозни средства в инфраструктурата и боксовете на конете да изглежда всичко безупречно . Със сигурност в чужбина ще има положителен отзвук за цялостната ни организация и представяне по време на домакинството ни, което е много важно от имиджова гледна точка за България“, заяви председателят на организационния комитет на Световната купа Петър Чолаков.

Както е известно, родните ни ездачи в лицето на Милко Кочев, Елиза Чолакова, Ая Митева и Ася Петрова триумфираха в отборната надпревара – „Купата на нациите 2022“ при юношите до 18 години, а в индивидуалното Гран При отново в тази възрастова група България спечели златото благодарение на Елиза Чолакова и третото място на Ася Петрова. До 14 годишна възраст Екатерина Гайдарова в Гран При победи конкуренцията за първото място, а нейната сестра Мартина Гайдарова се класира на третата позиция. Големият успех в най-очаквана и оспорвана надпревара беше за Ангел Няголов и и триумфа му за Световната купа при мъжете , където страната ни може да се похвали и с второто място в крайното класиране на Ивайло Бонев и петата позиция на Антон Дацински.

„ Щастлив съм, че още един център по конен спорт в България доказа своите възможности за организация и провеждане на състезание от висок ранг. Благодарение на амбициите и изключителните усилия на собствениците на „Фригопан“ братята Димитър и Атанас Ангелчеви условията бяха перфектни. Оценката за едно таково събитие я правят състезателите и представителите на международната федерация в своите доклади, които изразиха възхищението си от видяното на конната база. Огромно значение имаше и прякото телевизионно излъчване на всички изпитания , което можеше да се наблюдава от всяка точка на света и имаше много сериозна гледаемост от любителите на конния спорт. Благодарност за професионалната дейност на съдиите и техническите екипи, защото свършиха огромен обем от работа и се справиха блестящо. Убеден съм, че след направеното на „ Фригопан“ базата може да бъде домакин на състезания от всякакъв ранг в следващите години“, сподели д-р Крум Рашков- вицепрезидент на БФК.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име