Лесново, лесно събра 27 бегови и 38 тежковозни коне

0
1138

Точно на деня на трудещите се (1-ви май) кметство Лесново и община Елин Пелин посрещнаха ежегодния празник на конете. С дефиле на 11 конни впрягове и представяне на коневъдите в района стартира богата празнична програма в коята се разписаха над 80 коне от различни породи. Кулминацията на надпреварите се разви на две трасета подготвени от домикините над летище „Лесново“ на зелените поляни в местността „Ридо“. Първи на стартовата линия застанаха участниците в беговите гонки разпределени в три гари. В „Чистъкровната“ се надбягваха 8 жокеи, но най-бързо преодоля дистанцията от 500 метра Цветан Георгиев с кобила Симпатика. При полукръвните коне истинска „хвръковата чета“ прелетя пред публиката от 9 ездача, като с абсолютна преднина победител стана Страхил Страхилов с кобила Кадилак. Най-масовата гонка се оказа гарата с т.нар. местни коне, където 14 вихрогона изпълниха беговото трасе с вихрени конски сили. При тази оспорвана конкуренция най-бърз бе Радослав Николов с кон Торнадо.

Едва утихнали спортните страсти от „бягането“, зрителите вече бяха заели места около другата арена – тази за „надтеглянето“. На специално разграфено поле с пет коридора, започна и турнира за тежковизни породи в 6 категории. В най-леката, коне до 500 кг, с товар от 1200 кг се представиха 5 кончета, които на финала вече теглеха 1450 кг. Първенец с изтеглени 21,12 м стана кон Вихър на стопанина Недко Иванов. Втори и трети се класираха съответно кон Боби на Марин Маринов и кон Галин на Камен Здравков.

В категория до 600 кг на старт застанаха 12 тандема с товар от 1450 кг.Тук се наложи кон Принц ( 30,00м) на Асен Николов, следван от кон Тарзан (25,50м) на Валентин Бойков и трети – кон Марти (21,25м) на стопанина Кирил Методиев. В третата група на коне до 700 кг, 9 участника преминаха първоначалния товар, но под напора на 1700 кг стигнаха само трима. Най-силен се оказа кон Макс на Виктор Георгиев. Втори след него се класира отново кон на име Макс, но от конюшните на Явор Георгив и трети стана кон Буби на Зарко Пеев.

Само четири тежковоза успяха да се регистрират в категорията до 800 кг, които демонстрираха сила с 5 траверси плюс товарната шейна.Тук отличната тактика и перфектното водене на стопанина Ники Андреев на неговия кон Буби му осигури първото място. Втори стана кон Макс на Виктор Георгиев, а трета – кобила Капитолия на Васил Пеев. В категорията до 900 кг, трима гиганти мериха сили за разпределяне местата на почетната стълбица, но в крайна сметка се наложи кон Буби на Николай Андреев, за когото това бе втора купа за първо място от това състезание. Втори се класира кон Царя на Николай Кирилов и трети кон Игор на Румен Симеонов. В последната категория зрителите отново наблюдаваха само три тежковоза със собствено тегло над 900 кг, които се надтегляха с товар от 1900 кг. Първи с най-добър резултат стана кон Амиго на Николай Христов, втори кон Иса на Коце Пеев и трети кон Амиго отново на стопанина Николай Кирилов.

Пълно видео с всички участници

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име