Гонките в Севар разлюляха Лудогорието с над 5 000 души зрители

0
11316

В съботния ден на 7-ми май, кубратското село Севар посрещна втория републикански кръг на националните конни надбягвания в хиподрумната дисциплина гладко надбягване. Общо 54 кобили и жребци от Чистокръвна английска порода застанаха на старт в седем гонки на различни дистанции от 800 до 3 200 метра.

Общият награден фонд на организаторите бе 8 000 лева, а атрактивните гари бяха наблюдавани от над 5 000 души зрители. Лично кметът на Севар – Леман Сюлейманова откри надпреварите и поздрави присъстващите с празника. „За мен е чест и удоволствие да съм тук! Въпреки трудностите, успяваме да поддържаме традицията в Севар да има конни състезания.“, каза кметът на общината Алкин Неби.

Конните надбягвания уважиха кметове на общините в областта, общински съветници и общественици. Сред официалните гости беше и народният представител Ихсан Хакъ. Поздравления бяха отправени и към домакина на мащабното събитие Левент Незиров, който е собственик на конна база и конеферма „Севар“.

В базата в село Севар се отглеждат над 90 коня от породите Чистокръвна английска (ЧАП) и Чистокръвна арабска порода (ЧАрП). Конете са селективно развъждани само за състезания по надбягване. През последните години Левент Незиров е най-успешния собственик и треньор на бегови коне у нас със спечелени престижни отличия от различни дербита в България и Европа. Конната база в Севар предлага развъждане на бегови коне, тренинг, търговия,консултации и внос на коне от ЧАП и ЧАрП, подготовка и обучение на жокеи.

Снимки: Мехмед Азис

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име