Renault Captur E-TECH Hybrid – върви на ток и пести гориво

0
2063

Като истински пионер в електрическата мобилност, Renault разработва съвместно с отбора във Formula 1 много иновативна хибридна технология, наречена E-TECH. С около 150 патента на свое име, тази технология позволява разработването на два типа хибридни двигатели – със и без възможности за презареждане от контакта. След като през миналата година Renault пусна второто поколение на Captur във версия Е-TECH Plug-in Hybrid с възможност за презареждане от контакта, от февруари тази година Renault Captur се предлага и в хибридна версия, наречена Е-TECH Hybrid, без възможност за външно зареждане от енергийни източници.

Новото Renault Captur E-TECH Hybrid е оборудвано с основен електромотор, стартер-генератор, батерия и автоматична скоростна кутия, като по този начин осигурява оптимално използване на наличните източници на енергия и предлага на потребителите отлична динамика в съчетание много нисък разход на гориво. Хибридната технология позволява наслада на до 80% електрическо шофиране по градските пътища и гарантира електрически старт на автомобила всеки път. Хибридното задвижване E-TECH спестява до 40% гориво в сравнение с еквивалентен двигател в градски цикъл.На външен вид новото Renault Captur E-TECH Hybrid не се различава от стандартния модел, като единствено емблемите E-TECH Hybrid, поставени на средната колона и на капака на багажника издават хибридния характер на кросоувъра. В интериора на новото Renault Captur E-TECH Hybrid тапицерията в черен и сив цвят е завършена със сини декоративни шевове и специални стелки за пода.

Интелигентният кокпит съдържа 10,2-инчов TFT инструментален панел и 9,3-инчов вертикален сензорен екран на новата мултимедийна система Renault Easy Link. Дигиталното арматурно табло включва редица изображения и анимации, които показват например нивото на батерията по време на самозареждане или кога се използва електрическия мотор.Уникалният селектор за скоростите е декориран с емблема E-TECH, а около него има син кръг, който показва, че това е хибрид. Под екрана на мултимедийната система е разположен бутонът EV, чрез който се преминава в изцяло електрически режим, ако батерията има достатъчно заряд.

Новото Renault Captur E-TECH Hybrid се задвижва от хибридна система, комбинираща 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател с мощност 91 к.с., основен електромотор с мощност 49 к.с. и стартер-генератор с високо напрежение, който добавя още 20 к.с. Скоростната кутия е автоматична, но без съединител, а с различни режими на работа. Хибридната система разполага с кумулативна мощност от 145 к.с., а сумарният въртящ момент достига 255 Нм.

Новото Renault Captur E-TECH Hybrid предлага неочаквано приятно изживяване зад волана, тъй като хибридната система оптимизира управлението на енергията, като по този начин подобрява динамиката при ускорение и намалява разхода на гориво.Колата винаги потегля в изцяло електрически режим, така че освен тихия ход „на пръсти“, хибридният Captur предлага непоколебима реакция при стартиране и ускоряване.Новият Captur E-TECH Hybrid е много повече от приятен за шофиране, благодарение на светкавичните реакции при ускоряване – от 0 до 100 км/ч отнема 10,6 секунди. Режимът „В” на селектора на автоматичната скоростна кутия оптимизира възстановяването на кинетичната енергия.

Батерията с капацитет 1,2 кВтч позволява значително намаляване на разхода на гориво и емисиите на CO2, като до 80% от времето за шофиране в града може да бъде в изцяло електрически режим. В изцяло електрически режим новото Renault Captur E-TECH Hybrid може да се движи със скорост до 80 км/ч. Рекуперацията на спирачната енергия в съчетание с големия капацитет на зареждане на батерията и ефективността на системата E-TECH спомага за оптимизиране на енергията. По-голямата част от шофирането в града е в изцяло електрически режим, което води до икономия в разхода на гориво до 40% в сравнение с двигател с вътрешно горене в градски цикъл без промяна в навиците на шофиране. В комбиниран цикъл консумацията на бензин е едва 4,3 л/100 км, а в града отчита забележителните 3,8 л/100 км. При скоростно шофиране по магистралата разхода се качва до 5,9 л/100 км.

От сензорния екран на мултимедийната система Easy Link настройките на системата Multi-Sense позволяват на водача да избира режима на шофиране, който отговаря на неговото настроение или профила на пътя. По този начин Renault Captur E-TECH Hybrid съчетава удоволствието от динамичното шофиране и ниския разход на гориво, независимо от обстоятелствата.

За ежедневна употреба най-подходящ е стандартният режим My Sense, който комбинира надеждно пътно поведение и динамично ускорение с пъргаво стартиране с моментално наличен въртящ момент. Режимът Eco използва по-премерена настройка на педала на газта и на адаптираната смяна на предавките. В режим Sport се комбинира пълния капацитет на хибридната системата и бензиновия двигател за да предостави на водача спортна динамика.Новият хибриден кросоувър Renault Captur E-TECH Hybrid се предлага със стандартно оборудване, което включва режим на регенеративно спиране и възстановяване на енергия, Е-shifter и автоматична скоростна кутия, енергийни потоци, видими директно на централното табло, бутон EV за превключване в напълно електрически режим, 7-инчов екран на арматурното табло, автоматичен климатик, автоматично активиране на фаровете и други.

Цената на новия Captur E-TECH Hybrid започва от 49 090 лева за основното ниво на оборудване ZEN, следва INTENS на цена от 51 090 лева и най-високото ниво е R.S. LINE (от 54 490 лева).

Технически характеристики:

Renault Captur E-TECH Hybrid 145

  • 1,6-литров бензинов двигател + два електромотора
  • 6-степенна хибридна автоматична трансмисия
  • 145 к.с. кумулативна максимална мощност
  • 255 Нм сумарен максимален въртящ момент
  • 10,6 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 170 км/ч максимална скорост
  • 4,3 л/100 км комбиниран разход на бензин
  • 107 г/км емисии на СО2 (WLTP)
  • 49 090 лева базова цена на модела

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име