75 км крос със Suzuki Across на ток

0
2966

Новият кросоувър Across на Suzuki, който е пълно копие на петото поколение на Toyota RAV4, е плод на сътрудничество между японските марки Suzuki и Toyota. И двете естествено се произвеждат в Япония, като дизайнерите на Suzuki все пак са придали идентичност на собствената си марка чрез леко променената предница на модела, без да „пипат“ задната част и профила. Приликата кара много хора да завъртат глави и да реагират учудващо, когато покрай тях преминава Toyota RAV4, а в близък план разбират, че това е Suzuki Across. В забавен щателен оглед с „открийте разликите“, Suzuki Across се отличава в дизайна на предната част, където в бронята е монтиран огромен въздухозаборник, а над него е разположена тънката решетка, съчетана с LED фаровете. В профил надвесите на каросерията са малки, а арките на колелата са силно изразени с 19-инчовите лети джанти. Задните колони на покрива са силно наклонени, а капакът на багажника е покрит отгоре с голям спойлер. Продълговатите задни светлини са свързани чрез хромирана лайстна.

Интериорът на новото Suzuki Across посреща с много удобни електрически регулируеми седалки с отопление. Отопление има и на волана. Седалката на водача е с лумбална опора за гърба. Кормилната колона се регулира по височина и дълбочина. Салонът е декориран с кожа и яркочервени шевове. Коженият скоростен лост е с хромирани детайли. В центъра на таблото е разположен 7-инчовият дисплей с модифицирана графика, като вместо оборотомер има индикатор за работата на хибридната система, което е и много ценно. Към широкия централен панел в горната част е монтиран новият 9-инчов сензорен екран на информационно-развлекателната система. Специално място има за безжично зареждане за смартфони, а в централния подлакътник има голяма кутия за вещи. На задните отопляеми седалки комфортът е постигнат с щедро пространство за пътниците и облегалки с променлив ъгъл на наклона. Багажникът е с обем от 490 литра, а при сгънати задни облегалки нараства до 1198 литра.

Най-голямата разлика между двете популярни японски машини е, че новото Suzuki Across е Plug-in Hybrid и се зарежда в контакта. Сочен за най-добрият хибриден SUV със задвижване на четирите колела, атлетът е с усъвършенствана Plug-in Hybrid технология, която вече му дава голяма преднина сред останалите модели от семейството на Suzuki. Безшумен и „зелен“ в града, въпреки размерите си, Across е много пъргав и маневрен. Спира да „ходи на пръсти“ в момента, в който му поискаш да се раздаде и да покаже силата си. Тогава мощността от 306 конски сили изригва от 2,5-литровия 4-цилиндров бензинов двигател, подкрепен от два електромотора. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 6 секунди. Бензиновият мотор със 185 к.с. увеличава мощността при ускорение, като едновременно с това може да зарежда и батерията. В зависимост от начина на езда се редуват директно и индиректно впръскване за постигане на оптимално изгаряне, икономия на гориво и ниски емисии на CO2 от само 22 г/км.Хибридната система на задвижване се състои от 2,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател с мощност 185 к.с., преден електромотор със 182 к.с. и заден електромотор с 54 к.с. Общата мощност от 306 конски сили осигуряват супер тяга при изпреварване. Акумулаторната батерия с капацитет 18,1 кВтч и позволява шофиране до 75 км само на електричество, което е перфектно за делника в града. Истинско удобство е, че батерията може да се зарежда от домашен електрически контакт и то за около 5 часа. Разходът на гориво е едва 1,0 л/100 км в смесен цикъл, но само при условие, че 75 от тези 100 км се изминат на електрическа тяга.

При нормално шофиране кросоувърът работи само с електрически мотор, без да използва бензиновия двигател, но при драстично натискане на педала на газта или рязко ускорение за изпреварване, към задния електрически мотор се присъединява и двигателят с вътрешно горене. При намаляване на скоростта предният електромотор използва въртенето на колелата, за да генерира електричество и да зарежда батерията, а при спиране всички блокове спират да работят, за да спестят енергия. Чрез бутон се избират четирите режими за шофиране на Plug-in хибридната система. В режим EV (чисто електрическо задвижване), Suzuki Across се задвижва изцяло от електрическия мотор. Тази функция се активира автоматично, когато батерията е напълно заредена. Тогава кросоувърът може да се движи на ток до 75 км със скорост до 135 км/ч. В зависимост от условията на шофиране, се избира режим на автоматично превключване от електрическо към хибридно задвижване Auto EV/ HV. В изцяло хибридния режим HV автомобилът се движи като хибрид и използва както електрическите мотори, така и бензиновия двигател. В режим CHG батерията се зарежда от двигателя с вътрешно горене.Новото Suzuki Across вози изключително комфортно, като автомобилът е стабилен, независимо от пътните условия и терен. За това допринася и разположената в долната част на автомобила батерия. Новият Across е перфектното предложение за българския пазар, като семеен автомобил, а в делнични дни можете спокойно да се движите на ток, без да сте зависими от обществени зарядни станции и в същото време през уикенда да отидете на високопланинска конна езда или офроуд приключение.Новото Suzuki Across се предлага само с най-богатото ниво на оборудване GLX и радва клиентите с безключов достъп, пълен електрически пакет, двузонов автоматичен климатик, сензори за дъжд и светлина, аудиосистема и адаптивен круиз контрол, сензори за паркиране, камера за заден ход и други. На разположение са 8 въздушни възглавници, технология за автоматично спиране, система за разпознаване на пътни знаци, технология за подпомагане на управлението и контрол на лентата, система за потегляне по наклон, наблюдение на слепите зони, автоматични светлини и други. Цената на японския кросоувър е 97 990 и се предлага със 7 години гаранция. Това е най-скъпият модел в портфолиото на марката, но цената си заслужава: за тези пари получавате здрав, надежден, максимално оборудван, бърз, икономичен и зареждащ се хибрид.

Технически характеристики:

  • Suzuki Across 2.5 Plug-in Hybrid E-Four E-CVT
  • 2,5-литров бензинов двигател и два електромотора
  • E-CVT автоматична хибридна трансмисия
  • 306 к.с. комбинирана максимална мощност
  • 435 Нм сумарен максимален въртящ момент
  • 6,0 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 180 км/ч максимална скорост
  • 1,0 л/100 км среден разход на бензин
  • 75 км автономен пробег на електрическа енергия
  • 22 г/км емисии на СО2
  • 97 990 лева цена на модела GLX

Текст: Денислав Стоянов
Снимки: Ивелин Солаков

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име