HAVAL JOLION – поразително добър!

0
4201

Случайно или не навръх тазгодишната китайска нова година (1 февруари), известна още и като Лунна нова година,подкарваме HAVAL JOLION. Истински празник! Досега представителството на марката в България не кореспондираше добре с журналистическото съсловие и тестовете за медиите бяха тема табу. Чудото се случи и в продъжение на четири снежни и зверски студени дни наш портньор по пътищата на страната бе модел, който заслужено предизвиква огромен интерес и ни поднася силна доза приятна изненада.Марката е все още малко позната у нас и погрешно асоциирана с българския автомобилен завод в Ловеч, отколкото с гигантската сила на Китай.

Great Wall Motor Company Limited (GWM) е световноизвестен производител на SUV и пикапи. GWM притежава четири марки, които са HAVAL, WEY, ORA и GWM Pickup. През 2013 г. GWM обособи марката Haval, като отделна с цел да произежда само SUV. Така HAVAL е най-големият производетел на SUV автомобили в Китай. Конкретно за модела  JOLION, произведен през 2020 в родината си и появил се малко по-късно и в Евроопа, се заговоря с доза респект към китайското автомобилостроене. Ето че модела е наличен и в България и с опция за тест за клиенти.

И още няколко щрихи от историята на марката. GWM е първият частен автомобилен производител в Китай, а днес е с над 70 холдингови дъщерни дружества. GWM има повече от 60 000 служители и 10 изнесени развойни центрове по целия свят и пазарно присъствие в над 60 държави. HAVAL е първата китайска марка SUV с над 5 милиона продажби. Освен това със своите продукти изнесени в повече от 60 чужди страни, HAVAL е третата световна професионална марка SUV след JEEP и LANDROVER. Естествено GWM имат намерения за инвазия към Стария континент. Една от стрелите е HAVAL JOLION.Типична съвременна европейска визия, подсилена от голямата предна решетка.  Внушителен външен вид с подчертано спортна осанка, добър двигател, модерно оборудване, разумен разход, висока степен на безопасност и достъпна цена. Компактния кросоувър Haval Jolion разкрива макар и сложно името си образувано от думите Joy + Life + always On, в превод: „Радост + Живот + Винаги готов”.

Като семеен и бизнес автомобил, той е повече от добро предложение.

Китайският кросоувър Haval Jolion е базиран на най-новата модулната платформа на компанията L.E.M.O.N. (която споделя с новия Haval H6) с дължина от 4,47 м и междуосие от 2,70 метра. Така китайският SUV е силно конкурентен в морето от модели в този сегмент. Следвайки европейските тенденции предната част е агресивна, с голяма шестоъгълна хромирана решетка с LED фарове около нея. В задната част стоповете са с формата на бумеранг, а между тях е надписа с главни букви HAVAL. Задните светлини също са LED vision. В профил се открояват късите надвеси и големия просвет от 185 мм,  хромираните лайстни на вратите, издаденият спойлер над задното стъкло и двуцветните 18-инчови лети джанти и гуми 225/ 55/ 18.

Интериорът е детайлно пипнат с изчестен дизайн. Част от голямата изненада след возията на модела е именно в светлия и просторен салон. Електрическите настройки на седалката позволяват корекция п  дължина и височина, електирическа щора на панорамния покрив, специална ниша за слънчеви очила, голяма жабка, меки приятни на докосване повърхности, кожа, истински шевове …но най-силно вниманието се привлича от кръглия въртящ се селектор на 7-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител.

Модерният дигитален кокпит предлага 7-инчов цветен инструментален панел, а фронтално пред погледа ми имам и проекционен дисплей, който изписва скорстта и който е опция. В централната конзола е монтиран 12,3-инчовият сензорен екран с висока резолюция на мултимедийната система, от който има възможност за бърз достъп до функциите в автомобила. Волана има пера за смяна на предавките в режим М на скоростната кутия. Автомобилът предлага и безжично зареждане на телефон, елегантно скрито в централната конзола и два USB порта от страната на пасажера до водача.

Салонът на новия Haval Jolion също е впечатляващо широк и комфортен. В подлакътникът има ниша за предмети, спокойно може да поберете права бутилка от 330 мл, дори няколко. Във джобовете на предните врати се побира бутилка минерална вода от 1,5 л. Ръчната спирачка е електрическа. На задните седалки има огромно пространство, като липсва централен тунел и това позволява там да седнат удобно трима възрастни човека или на пода да се постави багаж. За пътниците на втори ред има подлакътник с поставки за чаши, отделна климатизация и 2 USB порта.

Обемът на багажника е 337 литра, под пода му е поставено резервно колело. При сгънати задни облегалки капацитетът на багажника нараства до 1133 литра. Новият Haval Jolion се задвижва от 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с многоточково индиректно впръскване. Двигателят е разбаротка на GWM и е съчетан или с 6-степенна механична скоростна кутия, или със 7-степеенна автоматична трансмисия с два съединителя. Задвижването е само на предните колела.

Моторът развива мощност от 143 к.с. при 5600 об/мин, а максималният въртящ момент от 210 Нм е наличен в интервала от 2000 до 4400 об/мин. Кросоувъра ускорява от 0 до 100 км/ч за около 10 секунди. На пътя Haval Jolion е повече от приятен за шофиране. Шасито е добре настроено, описва прецизно завоите. От четирите режима, Normal, Есо, Sport и Snow, икономичния осигурява консумация на гориво от 6,5 л/100 км., а спортния определено стяга окачването и прави автомобила по-пъргав. В градския трафик кросоувърът харчи около 9-10 л/100 км, а комбинираният разход е 7,5 л/100 км. За заснежени терени, на каквито попаднах аз и екипът ни, режим Snow свърши добра работа, въпреки че Haval Jolion е само с предно предаване. Благодарение на големия пътен просвет от 185 мм, Haval Jolion с лекота се движи по черни пътища, снежни коловози и прилично катери високопланински терени. Предното окачване е независимо тип McPherson с напречен стабилизатор, а задното окачване се състои от торсионна греда с винтови пружини. Haval Jolion демонстрира изненадващо добро пътно поведение и стабилност. Задното стъкло не е особено голямо и при замърсяване малката чистачка изчиства само малък обсег от стъклото. Това не е ок за видимостта на заден ход, но тук помагат големите странички огледала, както и 4-те 3D камери.

Цената на новия Haval Jolion започва от 41 990 лева, като стандартното оборудване е много богато и включва безключов достъп, централно заключване с дистанционно управление, бутон за стартиране на двигателя, двузонов автоматичен климатик, круиз контрол, електрическа ръчна спирачка с функция Auto Hold, цветна камера за заден ход, свързване на смартфон чрез Apple CarPlay и Android Auto, отопляеми електрически огледала, автоматични фарове и чистачки, LED фарове, релси за закрепване на багажник на покрива, 17-инчови алуминиеви джанти и много други.

С най-високото ниво на оборудване Supreme моделът струва 52 990 лева и включва камера с 360-градусов обзор за наблюдение на зоната около автомобила с отлична картина, автопилот за автономно шофиране, адаптивен круиз контрол, система за поддържане на лентата и други електронни асистенти, които не са налични в този ценови сегмент. Като опции за модела се предлагат Head-up дисплей за 2490 лева, панорамен покрив с електрически регулируем стъклен люк за 2490 лева и цвят металик за 690 лева.

Този кросоувър има всички качества за предпочитан SUV на пазара: модерен дизайн, просторен с луксозен салон, отлично оборудване, много полезни функции и асистенции в помощ на водача и много висок комфорт на возия. Едно от големите достойнства обаче си остава достъпната цена, което за българския пазар е определящо.

Технически характеристики

  • Haval Jolion 1.5T 7DCT Supreme
  • 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител
  • 143 к.с. максимална мощност при 5600-6000 об/мин
  • 210 Нм максимален въртящ момент при 2000-4400 об/мин
  • 9,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 185 км/ч максимална скорост
  • 7,5 л/100 км среден разход на бензин
  • 172 г/км емисии на СО2
  • 52 900 лева цена на тествания модел
  • От 41,000 лв започат цените.

Екипът на ЕzdaPress благодари за съдействето на фирма Митвас ЕООД – Оторизиран дилър на GREAT WALL и POLARIS. Оторизиран сервиз NISSAN. Bosch Car Service.

фото: Ивелин Солаков
Видео: Ивайло Александров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име