Eдин спорт  – две сърца!

0
1445

В специална среща с българските спортни журналисти родната федерация по конен спорт обобщи отиващата си 2021 година и запозна медийте с шампионите в различните дисциплини.  В непринудената атмосфера на конна база „Ниеса“, край Ихтиман генералният секретар на федерацията Теодор Шейтанов поднесе перфектната и стилна презентация за историята, настоящето и дори бъдещето на конния спорт у нас и отбеляза, че няма друг спорт с две сърца – на коня и на ездач. БФКС се оказва най-старата федерациия у нас, създадена преди повече от 100 години наравно с тези по колоездене и гимнастика. Истинска емоция предизвикаха  представените най-малки шампиони в прескачането на препятствия и обездката на фона на „гледащите ги“ от мултимедията велики генерали  Вадимир Стойчев и Крум Лекарски.Срещата даде възможност на колегите да се запознаят и с големите звезди прославили страната ни върху седло през динамичната и различна 2021. С типичната си скромност сред присъстващите бе един от най-успешните ни състезатели в конкур ипика Ангел Няголов, който това лято спечели състезанието от веригата Гран При 3 звезди в Атина, триумфира и на Гран при от същия ранг в Будапеща, стана победител и на Гран при 2 звезди в Ебрехсдорф (Австрия), а отборно спечели второ място в Купата на нациите на Световната купа в Божурище. „ Следващата година ще гоня отлично представяне на световното първенство в Дания, това е част от пътя ми до финала на световното“, заяви  Няголов.

Формата даде шанс да  се видят лицата, да се стиснат ръцетете и да се зададат всякакви въпроси на балканските шампиони в прескока – отборно от Атина 2021: Ивана Ангелова, Ася Петрова и Милко Кочев, Ая Митева, която е носителка и на бронзов медал от Европейското първенство през 2019 г. (първи от еврошампионат в дългогодишната история на българския конен спорт), на националите в дисциплината издръжливост Денис Фурлански и Христина Иванова, националите в дисциплината обездка – Красина Кръстева и Елена Василева, както и изявеният ни състезател в дисциплината всестранна езда Петър Марчев, който донесе три победи за България този сезон.

Повече от очарователни и искренни пред камери и микрофони бяха сребърните медалисти отборно от Балканския шампионат за юноши до 14 г. – Елиза Чолакова, Мария Николова, Даная Велинова и Екатерина Гайдарова, както и изключителната Илиана Цветанова, чиято воля се оглежда в шестте спечелени  медала от нея на Спешъл Олимпикс.От страна БФКС присъстваха още Петър Чолаков зам.-председател на федерацията и Стоица Аргилашки от УС, който отбеляза и важната роля на коневъдството в конния спорт и огромного значение на държавната политика в популяризирането на конния спрот, конния туризъм и развъждането на коне. Всичко това заедно изграждат мощна конна индустрия на Запад и по света, за разлика от нас, където и в момента единствения останал държавен конезавод тъне в разруха.

В края на ползотворното изживяване в духа на коледното настроение, журналистите имаха шанса да наблюдават тренировки в закритият манеж, както и да опитат от удоволствието наречено конна езда.

Интервюта с част от конните спортни звезди на България може да видите в последното за 2021 предаването „ Конете на България“, което ще излъчи на 22.12.2021 от 21:00 ч по Агро тв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име