Да се изключат всички конни състезания от Олимпийските игри!? И още 5 любопитни факти, които вероятно не знаете за игрите в Токио

0
1344

Все още тътена от олимпийските емоции от игрите в Токио отекват по цял свят.  Държавите посрещат, награждават, отличават носителите на медали, които се разписаха с подиуми в поредната история на спорта.

По отношение на вълненията и стандартите, Токио 2020 ще се запомни с изключителните правила и по-различна обстановка за провеждане на световни спортни дисциплини. Кои бяха най-забележителните събития и какво показва анализа на медиа специалистите от FEI по отношение на конните състезания?

Безспорно най-големият скандал, роден в дните на Олимпиадата, бе писмото от международната организация ПЕТА – Хора за етично отношение към животните (People for the Ethical Treatment of Animals – PETA), която се обърна с писмо до президентa на Международния Олимпийски комитет Томас Бах, да изключи всички конни състезания от Олимпийските игри. Писанието бе провокирано от действието на германската състезателка в модерния петобой, Аника Шлой, която бе заснета как се опитва на сила да накара коня Saint Boy да завърши паркура. В същото време, треньорката на Шлой – Ким Рейснър беше дисквалифицирана от игрите, след като била заснета как удря Saint Boy с юмрук.

Но това не е единствения проблем, за който говорят от международната организация за етично отношение към животните. Конят Jet Set, язден от швейцарски състезател по време на крос кънтри изпитанието, бил наранен до такава степен, че е бил евтанизиран, а ирландски състезател насилил коня Kilkenny да завърши трасето, въпреки че от носа му текло кръв, а официалните лица на състезанието, които следят за правилата дори не се намесили, за да прекратят участието му.

„Олимпийските игри показват атлетизма на участниците в тях, а не способността им да ужасяват и нараняват коне, които вършат цялата работа, понякога с цената на живота си“ – казва президентът на ПETA Ингрид Нюкрик. “Точно както игрите са стигнали до фаза, в която включват модерни спортове като скейтборд, сърф и катерене, ПЕТА призовава Международния Олимпийски комитет да изключи конните изяви, които да останат в историята“.Според хуманната организация, глобите и забраната от участие на състезатели не е гаранция, че други коне няма да станат жертва на малтретиране. Тези дни се очаква и официалния отговор на Международния Олимпийски комитет.

В същото време пресслужбата на Олимпийските игри написа, че нивото на конна спортната езда и отличната форма на конете – спортисти никога не са били на по-високо ниво. От първия до последния ден беше очевидно, че ездачи и коне не са загубили дори частица от своята подготовка, въпреки наложените ограничения върху състезания и тренировки през белязаната от Ковид пандемията 2020 година.

Игрите в Токио бяха празник за феновете, гледащи от вкъщи. Празните трибуни бяха предизвикателство за ездачите, които преодоляха пандемичната обстановка, изминаха дълги разстояния в пътувания и най-вече се справиха с летните горещини в Япония.

Зрителите на конните турнири в Токио 2020 станаха свидетели, как сочените за претенденти състезатели отстъпиха място на новите медалисти и в трите олимпийски конни дисциплини, където имаше обрати, изненади и най-вече изключително спортно майсторство. В обездката видяхме германката Джесика фон Бредоу-Верндл да взима индивидуалния златен медал над кралицата в тази дисциплина Изабел Верт. Няколко от най -добрите състезатели по прескачане на препятствия, включително световният № 1 Даниел Дойзер (Германия) и световният № 3 Стив Гердат (Швейцария), не успяха да преминат през първата отборна квалификация, за да се борят за медал, проправяйки път на Великобритания – Бен Майер спечели първото си индивидуално злато, а Майкъл ван дер Влутен от Холандия се прибера с бронз.

Мощният гигант от Германия Михаел Юнг, защитаващ индивидуалния олимпийски медал, пропусна подиума тази година, след като допусна грешки в кроса. Неговата сънародничка Юлия Краевски се потруди доста и успя да превземе върха в класирането. Тя стана първата жена спечелила индивидуална олимпийска титла в дисциплината, а знаем, че конния спорт е единственият, в който възрастта и полът не играят роля. Възрастта също не е фактор и това го доказа най-възрастният състезател в Токио, Ендрю Хой от Австралия, който си тръгна с бронзов медал на 62-годишна възраст, участвайки забележително в осмите си Олимпийски игри. От Австралия бе и 67-годишната състезателка в обездката Мери Хана, а състезателят по прескок Гейр Гюликсен от Норвегия беше на 61, когато пристигна в Токио. Забележителни спортисти на фона на най-младите регистрирани ездачи по стартови списъци, които бяха едва на по 20 -22 години.

Един от най -вълнуващите моменти на всяка олимпиада е да гледаш как държави участващи за първи път се издигат до призови места. Токио 2020 не беше изключение, където доста страни се разписаха и в трите конни дисциплини. В обездката Естония, Люксембург и Сингапур се състезаваха за първи път в индивидуалната надпревара. Китай и Тайланд бяха „новаците“ в отборната битка, а  Израел и Мароко показаха на света какво могат да направят, така че да ги видим в Париж 2024.

Япония свърши изключителна работа като домакин и получи световното признание за „върховен домакин“ за провеждане на Олимпиада в извънредни условия. Ситуацията, с която Япония се сблъска в дните на подготовка и провеждане на игрите през 2021 г., бе безпрецедентна, но тази велика нация направи и невъзможното със своето гостоприемство да осигури комфорт и сигурност на участниците. Добре смазаният часовников механизъм, по който се случваха нещата по организацията, за пореден път показа на света как дисциплината и скромността са привилегия и белег на модерното общество.

А сега какво следва? Предстоят Пара олимпийски игри, където най -добрите спортисти по обездка ще се борят за медали и няколко финала на FEI Nations Cup ™, включително вълнуващите за сезона прескоци в Барселона. Европейското първенство на FEI също е в обектива със състезания по впрягове, обездка и прескачане на препятствия. Отсега вървят залозите за отборите от Германия, Великобритания, Швеция, Белгия, Франция и Холандия, които показаха майсторство и се насладиха на светлините и славата на подиума в Токио.

Още любопитни подробности ще може да видите с коментар в първото след лятната си отпуска предаване „Конете на България“ – епизод 37, което ще се излъчи на 1 септември от 21:00 ч по Агро ТВ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име