Обновената Skoda Kodiaq – сценарий за успешен касов филм

0
1532

Емблематичния модел в гамата на Skoda – Kodiaq разписа обновеният си вариант по приказните пътища на Южна Франция.Когато скиорите мислят за живописно алпийско селище, те си представят Межев. Когато клиентите искат здрав, луксозен и достъпен автомобил, те си представят Skoda . А, когато става въпрос за най-големия SUV от офроуд семейството на чешката марка, всички знаем, че става въпрос за Kodiaq.Маршрута из един от петте диаманта в подножието на Монблан бе неслучайно подбран, за да разкрие усъвършенстваните дизайн, функции и движение на Skoda Kodiaq. Високоскоростни магистрали, високопланински пътища, офроуд и величествени пейзажи на чийто фон  Kodiaq се вписва с обновения си дизайн, нови офроуд функции, повече комфорт, Full LED матричните предни светлини, ергономични седалки, по – икономични EVO двигатели и нова топ версия за  Kodiaq RS.Очарователната целогодишна дестинация Межев е член на суперпрестижния клуб “Най-доброто от Алпите” в който влизат най-прочутите курорти на планетата, а Kodiaq е сред отличените през годините за „Най-добър семеен автомобил“ и „Автомобил на годината“ в редица държави. И ако има нещо общо между известния френски ски-курорт и чешкия SUV то това е сдържания лукс.

Още с появата си на пазара преди близо четири години Skoda Kodiaq спечели клиентите от цял свят със своя невероятен дизайн, прецизна изработка и отлично съотношение между цена и качество. Оттогава досега са продадени над 600 000 екземпляра от модела.„Настанявам“ туристическия ми куфар в огромния багажник на Kodiaq, където мога да побера и всички водопади под Монблан J ( 835 литра) а, при сгънати задни седалки и известното най-старо планинско голф игрище Golf Du Mont D’arbois Megève J ( капацитета нараства до  2065 литра). Стартирам двигателя на най-мощната RS версия на Kodiaq с 245 к.с., а вътре ме очаква простор и светлина. Предстоят ми 87 км от Женева до Межев. Партньор ми е новия 2.0 TSI бензинов двигател (с повече от 60 кг по-лек от своя предшественик), който замества предишния битурбо дизел. Мощността му е увеличена, максималният въртящ момент е 370 Нм и се достига още при 1600 об/мин. Нова е и 7-степенната DSG скоростна кутия, която в комбинация с двигателя ускорява от 0 до100 км/ч. за 6.5 секунди, а максималната скорост е 234 км/ч. от която уви, не мога да се възползвам, защото ограничението по френските магистрали е 130 км/ч.

Шофирам близо 130 км, като последните 40 по криволичещи алпийски пътища, а разхода, който ми се изписва на стандартния за модела виртуален кокпит с 10,25-инчов дисплей е едва 7,4 л/100 км.

По острите завои на несравнимата атмосфера наситена с истински стари градчета, средновековни къщи с красива църква и камбанарии се чувствам повече от удобно в спортните облицовани с кожа, с вентилация и с електрическо регулиране седалки. В ръцете ми е прогресивното кормилно управление на RS-а, което е стандартна функция и за Laurin & Klement и Sportlinе, предлага се като екстра за ниво на оборудване Style. Кормилната система с променливо съотношение, което зависи от ъгъла на завиване, позволява по-добър контрол при по-високи скорости и по-голяма гъвкавост.Време е за първите снимки по маршрута. Време в което мога да разгледам детайлно интериора на новия Kodiaq RS. По – качествени материали, луксозно изпълнение и подчертано спортен стил. В купето има и опционален трети ред сгъваеми седалки, така че може да поканя още 6 човека.

На надморска височина 2350 м във френските Алпи съм и се чувствам като главен герой във филм със спортния  Skoda Kodiaq RS. Никой не може да ми отнеме това усещане, подсилено от  живописния пейзаж, който е като филмов декор. Това удивително природно място е открито през 1976 г. от баронеса Ноеми дьо Ротшилд, която решава да потърси в родината си курорт, който да съперничи на прочутия Сейнт Мориц в Швейцария. И го намира в малкия Межев. Е, година е 2021 и без да съм баронеса преоткривам Skoda. Спортната версия RS има не само нова външност с допълнения в черен гланц, включително и на обновената шестоъгълна радиаторна решетка, но и нова специфична за модела елегантна предна броня и нови 20-инчови лети джанти Sagitarius с аеродинамични тасове. По-тънките предни фарове са стандартно оборудвани с full-LED матрична технология. От задната страна, както при всички RS има светлоотразител, разположен по цялата ширина на автомобила. Логото RS може да се види на петата врата, на радиаторната решетка и на седалките.Следва смяна на автомобилите с различни двигатели и версии на обновения Kodiaq в това приключенско тест изпитание, които от месец юли се предлагат  у нас с нива на оборудване Active, Ambition и Style, както и във варианти Laurin & Klement, Sportline и RS.Предстоят ми още 300 км в които да изпробвам усъвършенстваните асистиращи системи и типичните Simply Clever решения на Skoda Kodiaq.Зад волана, който стандартно е с две спици (с три при Sportline и RS), може да се поръча „виртуален кокпит“, дисплей с диагонал 26 см (10,25 инча), а най-големият централният дисплей е почти 23 см (9 ична). Отделението за телефон Phone Box се предлага като опция и позволява индуктивно зареждане на смартфон. Мобилни устройства могат да се свързват и зареждат и чрез USB-C букси, като опционално се предлага и допълнителен USB-C порт на огледалото за задно виждане.Голямата гама от асистиращи системи сега включва като опция разширената версия на Системата за защита на пътниците, която има допълнителни радарни сензори отзад, за да реагира на автомобили, представляващи опасност от сблъсък. Има два варианта на системата Travel Assist, които в зависимост от модела комбинира от пет до осем асистиращи системи за защита на пътниците. Темпомат с предиктивна функция, Адаптивен асистент за поддържане на избраната лента и подобрена версия на Асистента за разпознаване на пътните знаци. Големия SUV от Чехия има още четири задвижващи агрегата:  два бензинови с мощност от 150 и 190 к.с. както и два дизелови от 150 и 200 к.с. Най-базовият вариант  1,5-литров TSI със 150 к.с., само с предно предаване и единственият със 6-степенна механична кутия. Опционално може да се поръча и със 7-степенна DSG, която е серийна, заедно с 4×4 системата, при 2.0 TSI със 190 коня. Дизеловият е 2.0 TDI със 150 к.с. и избор между предно или двойно задвижване в по-мощната версия е със 190 коня и с 4×4 и двата със 7-степенната DSG.

Снимки: Skoda и автора

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име