Ford Puma – Пу, за мене!

0
2274

„Уоу“  е възклицанието, което излиза от устите на двамата ми тук-що пораснали  тийнейджъри в момента в който виждат Ford Puma. Правя забележка, че „уау“ можеда бъде заменено с въх, еха ,страхотно и т.н. Никой не ме чува. Опитвам се да ограмотя новото младо поколение шофьори ( на 18 и 19 години ) с любопитната подробност, че в края на 90-те Рuma бе малко купе, а сега е станал спортен SUV. Без реакция. Никой не се интирисува и от факта, че е базиран на Fiesta.За сметка на това за части от секундата Рuma е насниман и докато подреждам багажа, голямата решетка, спортните джанти и „готините“ фарове… вече трупаха лайкове в социалните мрежи.Тръгваме на семейно пътуване с новият кросоувър Ford Puma и към мен е отправена най-съществената забележка, че никой не се итересува какво е било, а какво е сега ! Безспорен факт, който ме кара да замълча докато щерка ми ме убеждама, че за нея един автомобил трябва да е модерен, забавен и „автоматик“ !?

Имаме го. Когато през миналата година модела дебютира у нас, бе само с 6-степенна механична скоростна кутия. Сега обаче компактният кросоувър се предлага и с 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател EcoBoost компилиран със 7-степенна автоматична скоростна кутия DCT с двоен съединител.С неоспоримо впечатляващ дизайн, който категорично е насочен към младата аудитория, Ford Puma стъпва на българския пазар с изкусителна цена от 41 900 лева ! Толкова струва Ford Puma 1.0 EcoBoost, а спортната версия ST-Line 125 AT струва 52 385 лева, но сега специалната цена на модела е 47 200 лева с ДДС.Впечатляващият външен вид на Puma продължава и с много елегантния си интериор, където пак според моите чавета „всичко е много яко“. Изискана тапицерия, предни седалки с регулиране на лумбална опора, гланцови декоративни елементи, подлакътник с ниша и набор от функции, които осигуряват много приятна атмосфера за водача и пътниците. Всеки елемент е проектиран да направи пътуването по – комфортно от 12,3-инчовия дигитален екран пред водача и 8-инчовия сензорен екран до многобройните допълнителни опции, предоставяни от информационно-развлекателната система SYNC 3. Ford Puma се предлага със задвижване на предните колела от 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател в два варианта на мощност – със 125 и 155 конски сили, като и двата мотора се комбинират с 6-степенна механична скоростна кутия, а по-малкият може да бъде съчетан и със 7-степенна автоматична трансмисия. В гамата на Puma има и един 1,5-литров дизелов вариант, както и Mild хибриди.

С двигателя от 125 к.с. ускорението от 0 до 100 км/ч е за около 10 секунди. Средния разход на гориво е 5,8 л/100 км, като в режим „Sport“, има покачване на разхода до  7,0 л/100 км и   и това е в реда на неща , особено когато Puma те предизвика с пъргавия си турбомотор. Добър показател е пътното му поведение в подходящия режим на шофиране. В режим Sport реакциите на педала на газта стават възможно най-остри, а трансмисията не бърза да превключва предавките и позволява на двигателя да се развърти до максимални обороти, като системата Stop-Start се деактивира. Интересен е режимът Slippery за хлъзгави пътища, който осигурява плавна реакция на двигателя при натискане на газта, за да се предотврати подхлъзване. При настройки за офроуд и благодарение на пътния просвет от 167 см на Рuma може да се разчита и на по – леки терени извън пътя. Има и режим ECO, в който шофирате е възможно най-икономично. Една единстена забележка дошла от „нахаканото и разглезено младо поколение“ на задната седалка е усещането на неравности по пътя, което вероятно се дължи на по-твърдото окачване от торсионната задна греда, подсилените амортисьори и оптимизирани горни опори.  седалки. На свой ред обаче това мен на шофьорското място въобще не ме интересува. Ford Puma се управлява леко. Маневрен и някак си с младежки дух, модела е чевръст, приятелски отзивчив. Идва ред да поясня на пасажерите ми и какво означава по-твърдо спортно окачване при модели с буквите ST.Спортното изпълнение на модела обозначен с двете букви ST-Line е с леко преработен дизайн на интериора и броните, по-твърдо настроено окачване, автоматичен климатик, круиз контрол, контрол на лентата с автоматично връщане на волана, избягване на сблъсък, разпознаване на пътни знаци и интелигентен контрол на скоростта, избор от пет режима на шофиране, отопляеми предни седалки и волан, отопляемо предно стъкло, сензори за светлина и дъжд, сензори за паркиране, LED прожектори, 17-инчови джанти, мултимедийна система SYNC 3 с 8-инчов сензорен екран и поддръжка на Apple CarPlay и Android Auto, навигация, цифров инструментален клъстер с 12,3-инчов LCD дисплей, предни и задни дискови спирачки, бутон за старт на двигателя.

Всичко това много бързо се усвоява и разбира от новото „дигитално поколение“ и на всики е ясно, че новия Ford Puma има богатото оборудване, което улеснява водача и управлението и се грижи за безопасността на пътниците.Хронологично на финала, да си дойдем на думата и за така функционалния багажник на Ford Pumа. По данни багажното пространство е 456 литра и 1216 литра със сгънати задни седалки, като тук интересна е т.нар. MegaBox. Квадратна кутия, където има още 80 литра място за багаж за странни багажи, като саксии или други предмети с височина до 115 см, които трябва да се превозват „прави“. MegaBox разполага и с водоустойчива облицовка и изпускателна тапа, което улеснява почистването с вода и идеалното пространство за съхранение ботуши или кална спортна екипировка, което за рибари и коняри е мега удобство. За тази група потребители е и опцията на Puma за релси на покрива и подвижния теглич.

По случай 30-годишнината на вносителя на Ford в България, Мото-Пфое, сега Ford Puma идва със специално юбилейно предложение  за оборудване Titanium, 1.0 EcoBoost Hybrid, 125 к.с., 6-ст. механична скоростна кутия. Лимитираното предложение е в сила до 15 август 2021 г..

Технически характеристики на тествания модел на снимката:

  • Ford Puma 1.0 EcoBoost ST-Line 125 7AT
  • 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор
  • 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител
  • 125 к.с. максимална мощност при 6000 об/мин
  • 200 Нм максимален въртящ момент при 1400 об/мин
  • 187 км/ч максимална скорост
  • 10,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 5,8 л/100 км среден разход на бензин
  • 138 г/км емисии на СО2
  • 52 385 лева цена на модела

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име