V Национално изложение на коне от породата Български тежковозен кон присъди годишните награди за 2021

0
5032

С щедър утринен дъжд и утринно богослужение, бе богословен денят определен за изложение на родната ни порода Български тежковозен кон на зелените площи на територията на центъра за художествени занаяти и изкуства – Орешак, точно до дверите на Троянския манастир. Събитието се проведе в съботния ден на 26 юни, когато окъпаният с летен дъжд Троянски Балкан посрещна 26 коня, подготвени да демонстрират своите най-типични качества характерни за порадата Български тежковозен кон.Изложението се организира от Национална асоциация по коневъдство (НАК) и Асоциацията на коневъдите в България (АКБ), на което се представят жребци, кобили и подрастващи кончета от породата под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“.  В Троян и тази година среща си дадоха  собственици, специалисти и развъдчици, като главната цел бе да се обсъдят идеи за решаване на проблемите в развъждането, съхранението и използването на Българския тежковозен кон. Форумът представя настоящото състоянието на породата и излъчва най – елитните екземпляри от трите категории, които след оценяване придобиват титли, което от своя страна е атестат за чистопородно коневъдство.

Всички екзепляри бяха оценени с обход от страна на комисията, а само жребците направиха дефиле за публиката и журито. Така кобилите и подрастващите млади кончета бяха обособени в малки импровизирани падоци, където всички посетители на центъра за занаяти и гости на изложението имаха възможността да разгледат конете, да направят снимки и да научат интересни неща за коневъдството. Три атракциона съпътстваха през целия ден изложението на българските тежковозни коне, които всъщност представиха и онагледиха трите предназначения на породата. Впряг във файтон, езда и теглене на трупа. Събитие се радва на голям интерес, не само от страна на стопаните отглеждащи коне от породата, но и от страна на зрители, които идват от всички краища на страна, за да видят новите претенденти за титлата шампион.

Кмета на община Троян Донка Михайлова

„Щастливи сме за пореден път да домакинстваме изложението на най-силните български коне. Връзката между старите занаяти, Троянския балкан и коневъдството се оглежда в кираджийството, което и било поминък по тези земи. Тези коне са истинско предизвикателство и гордост и заслужават да бъдат видяни от много хора в типичната среда, която предоставя нашия център за занаяти и изкуства.“  С тези думи, кметицата на община Троян г-жа Донка Михайлова откри V изложение на конете от впечатляващата с размери и сила българска порода.

Изложение Български тежковозен кон, награди 2021.

В категория Жребци, безапелативно с най-висок резултат шампион на породата  стана жребец LARGO, собственост на Спас Костадинов от Дупница. На първо място комисията по оценяване излъчи чилестия жребец REGISTAR на Росен Кулев от село Черни Осъм. На второ и трето място съответно бяха наградени тежковозите ROPOTAMO (Халил Кехайов от Доспад) и NELOMIL (Николай Кирев от Разлог). 

За шампион на породата при кобилите бе обявена кобила REALNA (собственост на Диана Иванова от село Бухово), следвана от подгласничките й съответно на I, II и III място: LIRETA (Ахмед Ахмед от Разград), NAYLONKA (Атанас Грънчаров, с. Бачево) и LUNA (Николай Топалов, село Дебнево)

При подрастващите млади женски кончета, челната тройка превзеха: NIRVANA (Борислав Илиев, с. Черни Осъм), LEONORA (Цанка Димитрова, Разград) и BARONESSA (Борислав Илиев, с. Черни Осъм). Само две мъжки кончет бяха отличени с награди и това бяха 3-годишното подрастващо с име DTLANTIK  на Георги Влашев от Годеч и отново 3-годишно конме с име RESPEKT G.B.M. на Георги Иванов от Банкя.

зооинж. Димитър Митов

Специална награда за изключителен принос за развитието на породата и изцяло в коневъдството у нас, бе връчена и на зооинженера Димитър Митов (част от екипа на експертното жури по оценяване на конете в изложението). 76-годишния Митов работи в българското коневъдство от 1981 година и до ден днешен е сред усърдните радетели на конното дело.

Подробен репортаж със събеседници, гости, стопани и победители може да гледате в предаването „Конете на България“  по Агро Тв.

Пълен видеоматераил на цялото изложение може да видите в специализирания Youtube канал horsemediabg

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име