Излезнаха класациите на НАК за шампиони и подгласници при Арабите и тежковозните за тази година

0
3152

Слънчевия петъчен ден на 25 юни, посрещна десетки коне от Чистокръвна Арабска (ЧАрП) и Арабска порода тип Шагия в две последователни изложения обединени под надслова „Ден на Арабските коне в България“. Събитието се провежда за поредна година от НАК, като на финала по традиция стартират и няколко състезания по Издръжливост, където е и най-голямото приложение на коне от породата. С дефиле на 17 коня тип Шагия, разпределени в три категории и оценявани от четиричленно експертно жури, крайното класиране излъчи и шампионите за 2021 г. С най-висок сбор от оценки шампионският венец окичи гърдите на 14-годишния жребец  SHAMAN със стопанин Цветелин Цанев. С купа за първото място бе отличен 6-годишния алест жребец на Христо Кумчев – MERFIS, а на второ и трето съответно бяха класирани конете IGNAT и FRESH от падоците на ДП „Кабиюк“.

При кобилите тип Шагия шампионската титла с единодушие от съдийския състав бе присъдена на алестата 14-годишна MEZDRA собственост на Христо Василев. На първо място бе класирана кобила ADMINA (ДП „Кабиюк“), на второ MEDUZA (Христо Василев) и на трето кобила TAFTA на Велина Рашкова-Иванова.

В категорията на подрастващите кончета от породата бяха отличени с първо място 2-годишното конче TANZANYA, с второ място 3-годишното TAYFUN  и с трето 2-годишното KRISNA, всичките родени и отглеждани от ДП „Кабиюк“, край Шумен.

Ежегодния и превърнал се в традиционен „Ден на арабските коне“ продължи с оценяване и награждаване на още 33 екземпляра от създадената в Арабия  и утвърдила се, като като основна порода подобрител в света на коневъдството  –  Чистокръвна Арабска (ЧАрП). Развъждани  и усъвършенствани главно за езда, конете представени в изложението бяха разпределени в три категории, като за първи път по решение на организаторите бяха присъдени шампионски титли в три подкатегории според предназначението на конете – Шоу, Бегови и Издръжливост. Журито оценяваше конете по 20 бална система по международно приети показатели за тип, екстериор, движение и темперамент. Така VI-издание излъчи и шампионите на ЧАрП за тази година:

Шампион при жребците в категория „Издръжливост“ стана кон BOGATIR от конюшните на „Явис 66“, град Троян. Шампион в категория „Бегови“ титлата грабна 11-годишния сив жребец MOUHEEB от известната конеферма на Левент Незиров. Първото място в категорията бе присъдено на алестия 8-годешн жребец FERMENT, собственост на Юнал Мехмед.  Втори стана жребец  MERTER, собственост на НАК.

За шампион в категория „Шоу“ бе излъчен изключителния 7-годишен жребец  HAMADIL AKIL, който спечели и зрителите с типичната за породата профилна линия и темперамент. Собственикът на HAMADIL AKIL Валери Циков силно се надяваше на отлични оценки, тъй като досега жребецът е печелил многобройни призови места в чужбина, но у нас това му бе сефтето. В същата група първо място грабна 10-годишния представител на Държавното предприятие „Кабиюк“ – жребец AZBEST

Истинска наслада за очите бяха представените животни в категорията на кобилите, където за шампион на ЧАрП бе обявена родената през 2009 г сива кобила ZMIORKA – ДП „Кабиюк“. Подгласнички съответно на първо, второ и трето място станаха кобилите ALBERTA ( Павлин Иванов), DIMKA (ДП „Кабиюк“) и ТULAY SULTAN (Христо Кумчев)

С приповдигнато от публиката настроение и с доза любопитство за идващото ново поколение на породата у нас, бяха посрещнати представените екземпляри в категория Подрастващи млади кончета, където съдийската комисия излъчи на първо място при мъжките кончета EL KSANTOS, собственост на Керим Ходжа от Асеновград. Второто място грабна KHALIF от ДП „Кабиюк“, а третото си извоюва 3-годишното алесто конче DARHAN на Андреан Спасов. При игривите млади женски, първото място бе присъдено на 4-годишната ZABAVNA, второто на 2-годишната кестенява KONHORDIA  и двете от конюшните на ДП „Кабиюк“.

По традиция в края на двете изложения отново на територията на Кабиюшката гора стартирха и състезанията от календара на БФКС (Българска федерация конен спорт) с Държавно Първенство 2*, Квалификации 80 км, 60 км, 40 км, 30 км и Международен турнир CEI 2* 120 km, CEI 1* 100 km.

Подробни видеоматериали с участници и наградени може да гледате в предаването „Конете на България“ по Агро тв и в специализирания Yuotube kaнал  horsemediabg

Поръчка на оригинални снимки във висока резолюция на коне от събитието : doncheva@ezdapress.com  и на viber: 0888 38 13 13

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име