Нов рекорд: 4 тона и 50 килограма регистрира кон Макс

0
10076

В истинско състезание Legion Run се превърна турнира с тежковозни породи коне с калните предизвикателства на терена, тестващи до краен предел физическата подготовка на участниците. Състезанието се проведе на 19 юни в Арбанаси, над Петропавловския манастир, в рамките на тридневния национален овцевъден събор. 30 запалени по любителската дисциплина стопани на коне от тежката порода се впуснаха в люта битка по екстремно трасе и под поройния дъжд на моменти. Въпреки тежките условия, големият победител на турнира кон Макс направи и спираща дъха демонстрация с 4 800 кг.

кметицата Наташа Михайлова и екс министър Костадин Ангелов

Конното състезание бе една от най-големите атракции за посетителите на събора, като предложи 6 категории и продължило 10 часа надтегляне. Сред гостите наблюдаващи моща на най-силните коне в България бе бившият здравен министър Костадин Ангелов и кметицата на община Брусарци Наташа Михайлова. Ангелов с любопитство изгледа надпреварата при конете от втора категория и си тръгна изумен от видяното и от огромния брой присъстващи зрители. Турнира тръгна по „мед и масло“ на специално изграденото  зелено трасе, но след като небето на няколко пъти се изля, общата картина на надпревара придоби други краски. Въпреки това нямаше отказали се водачи, а публиката напук на дъжда, ставаше все по-многобройна с напредването на деня, с нарастването на товара и с все по-огромните коне впрягани на терен.  В Първа категория (коне със собствено тегло до 500 кг) стартовия списък изправи в луда конкуренция 10 коня, но най-добър резултат отбеляза чисто новия кон Реал на Николай Васков. Второто място грабна кон Вихър на Кирил Методиев и трети се класира кон Марти на Коци Петров.

Кон Реал в подготовка и на терен

Надтеглянето при конете с тегло до 600, стартира със 7 участника и под лъчите на прекрасно слънце. С отличен резултат първото място грабна тандема кон Марти и Милчо Иванов, последвани от кон Актрос и Ради Кейбашиев и накрая трети станаха кон Хектор и Иво Илиев.

победителят във II категория

В групата на тежащите до 700 кг, от стартирали 5 тежковоза най-дълго разстояние след 2 дотоварвания изтегли легендарната кобила Ина на Божидар Миланов. Втори се класира кон Румънеца на Иван Русинов и трети кон Буби на Йордан Бонев.

Шампионката кобила Ина

Истински пряк двубой между два изключителни коня се завъртя в четвърта категория, където сили мериха 10-годишния кон Хари на Николай Асенов и 8 –годишния кон Буби на Николай Андреев. В крайна сметка опита на Андреев, като водач и дългогодишен участник в подобни надпревари надделя и така отмъкна победата.

Кон Буби на стопанина Николай Андреев

В категория до 900 килограма своя дебют пред публика направиха най-новите попълнения от конюшните на Стефан Негойчев от Кнежа. Забележителните два коня направиха истински спектакъл с появата си на терена и предизвикаха аплодисментите на публиката. Участието в тази категория не носеше състезателен характер, а само стилна демонстрация за натурални конски сили.

В най – тежката категория, за първото място се бориха доказаните титани сред тежковозите: 11-годишния кон Макс на Генадии Величков, 5 -годишния Першерон Амиго на Николай Христов и кон Буби на победителят от категория до 800  кг на Николай Андреев. Първоначалният товар тук посочи 2 тона. След няколко дотоварвания надтеглянето стигна своята кулминация, когато кон  Макс издърпа 4050 кг, по цялата дължина на трасето. Втори стана Буби на Андреев и трети Амиго на Христов. Битка и  тежка артилерия са най-точните думи описващи надпреварата в тази най-тежка категория. Конете със собствено тегло над един тон, трябваше освен със свръх товар, да преборят и свръх тежкото трасе. След последната серия, когато товарната шейната потъна под напора на 4050 кг, Генадии Величков направи демонстрация извън състезанието с товар стигащ до  4800 кг и показа внушителната сила на своя исполин Макс, който изтегли шейната на 30 метра. Това накара публиката да изригне в мощни аплодисменти и скандирания „Макс – непобедим“ , които заглушиха дори концерта на овцевъдния събор. С тази демонстрация  Величков се оказва стапанина с най-силният кон от тежковозните породи у нас към момента и открито отправи  предизвикателство към всички свои съпериници от категорията, които не присъстваха на състезанието в Арбанаси.

Рекордьора Макс

Тежконозния турнир връчи и специална награда за „ Езда с тежковозен кон“, която спечели  16-годишната ученичка Диляна Сашева от ломското село Сталийска махала. Друга дама, коята спечели сърцата на участници и публика, бе Виктория Михайлова, коята пое съдйството на турнира в неговата втора фаза. „ Въпреки тежкия терен, за мен е удоволствие да съм част от това приключение. Имам доверието на участниците и съм щастлива да съм рефер, чиято дума „тежи“ в подобно мъжко състезание“, сподели за ЕzdaPress очарователната Маринова.

Диляна Сашева и Викториа Маринова

Освен наградния фонд и купите осигурени от организаторите на националния овцевъден събор с комплименти към участниците се разписаха фуражи Gebi  и бира Леденика.

Следващото събитие, което ще събере стопани от тежките породи е Националното изложение на коне от Български тежковозен кон, когато ще бъдат излъчени шампионите при жребци, кобили и подрастващи млади кончета. Събитието се организира от Националната Асоциация по коневъдство на 26 юни от 11:00 часа, до Троянския манастир.

Телевезионен репортаж от турнира, край Лясковец виж тук :

Подробен видео материал с всички коне участници виж тук :

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име