На 25 юни ще се излъчат шампионите в Чистокръвна Арабска и Арабска Шагия породи

0
2807

25 юни, тази година е определен за “Ден на арабските коне в България“ за породите Чистокръвна Арабска (ЧАрП ) и Арабска Шагия. Събитието ще се проведе на територията на държавното предприятие (ДП) „Кабиюк“, край Шумен и е поредното VI Национално изложение, организирано от Националната асоциация по коневъдство (НАК), съфинансирано от държавен фонд „Земеделие“ с цел стимулиране на чистопородното отглеждане на коне у нас.

Участващите животни по регламент ще дефилират разделени в три категории пред комисия, така че да бъдат оценени по 20 бална система по международно приети показатели за тип, екстериор, движение и темперамент. По традиция събитието е част от календара на БФКС. Така в  дните от 25 до 27.06.2021 в района на Кабиюшката гора ще се проведат и следните състезания в класическата дисциплина издръжливост:  Държавно първенство 2*, Квалификации 80 км, 60 км, 40 км, 30 км и Международен турнир CEI 2* 120 km, CEI 1* 100  км.

Изложението на Чистокръвна Арабска порода ще започне в 12:00 ч, а в 13:30 ч и дефилето на конете от Арабска Шагия порода. Организаторите умоляват всички участници в 10:00 ч. да са на мястото на събитието – Конезавод „Кабиюк“

В предното издание на изложението през 2020 се представиха общо 57 коня, но сега се очаква значително по-голям брой, поради разхлабените мерки на здравното министерство покрай коронавируса. Сред заявките подадени към днешна дата ярко се откроява коня на Валери Циков от Видин  Hamadi AKIL ( от баща AL AYAL AA –  световен шампион на породата от 2018 в Париж, и носител на различни титли от шампионати в Дубай и Бахрейн ). 7- годишния жребец е сертифициран в Германската асоциация и има обещаващо голямо бъдеще в шоу изложенията. Заявки за участие в изложенията и телефони за повече информация: 0889115584 и 0885614288- Диана Начева. Желателно е всички заявки да бъдат придружени с изпратени по вайбър снимки на паспорта на учасниците – коне. Организаторите препоръчват празничен дрес код на събитието.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име