Войнягово даде старт на конете от Рисиста порода за сезон 2021

0
3357

Ветровитият 8 май, даде началото на сезона по надпрепускане с двуколки, като посрещна 30 коня от Рисиста порода в четири гари е една квалификация за млади кончета на хиподрумната писта в карловското село Войнягово. Към организаторите на проявата в лицето на БАРК (Българска асоциация за рисисти коне) и НАК (Национална асоциация по коневъдство) за поредна година се присъединиха кметството на село Войнягово и фирма „Итали“.

В първа гара от новия сезон на дистанция 1900 метра за 4-годишни и по-възрастни коне стартираха 5 участника, но най-бърза се оказа кобила MONA LISA под управлението на Цветан Пармаков. Същият запрежчик спечели и първото място във втора гара на дистанция 2100 метра, но този път с френската кобила BOMBA DE JANVILLE, където вече се надпрепускаха 8 тандема. „Влизам в сезона с 4 напълно подготвени коня и ще атакувам, както досега първите места“, сподели опитния треньор и запрежчик Пармаков, който по-късно грабна и едно трето място в IV гара, като треньор. На второ и трето място в първа гара се класираха съответно кобила MAY GIRL (Асен Илиев) и жребеца  INTER SEM (Стефан Петров). Втори и трети във втора гара станаха съответно ERREUR DE CASTING (Георги Георгиев) и EXTREME BILKIE (Борис Генчев). „ Щастливи сме за поредна година да сме домакини именно на откриването на сезона в тази хиподрумна дисциплина, както и да предложим най-добрите условия за изява на конете от тази порода“, заяви по време на официалното откриване кмета на село Войнягово – Тодор Танковски.

Пармаков и кмета Тодор Танковски

В трета гара  – приз „Итали“ надпрепускане на на 2100 метра  за 4-годишни и по-възрастни коне с летящ старт по регламент потеглиха 5 коня от рисиста порода, но най-бърз бе 8-годишният френски жребец DIABLO DJET на Тошко Желязков, който специално за EzdaPress отбеляза, че е доволен от силното присъствие на нови коне и строгият регламент с който стартира първият полусезон от календара на рисаците:  „Обичам я тази купа „Итали“, печеля я за втори път. Бях много нахъсан и ето, че победих“ . Втори и трети финала прекосиха съответно 11-годишния жребец BARE PARVI на Стефан Петров и 6-годишната кобила FINE STYLE на Илчо Илчев

Запрежчик Тошко Желязков

В последната четвърта и по традиция, най-многобройна гара отново на 2100 метра се надпрепускаха само кобили от породата Френски рисак. 9 опитни кобили стартираха в битка за общ награден фонд от 2000 Eвро. Тук се наложи Ангел  Стоилов, който избра отлична тактика за атака на първото място и успя да грабне награден фонд от 1000 евро. Второто място отиде при Борис Генчев и неговата 6-годишна кобила FATALIA JIM, а трета остана кобила FLAMBEUSE DU DOME с треньор Цветан Пармаков и запрежчик Йордан Ангелов.

„ Планували сме 10 състезателни дни за сезон 2021, като ще има и един специален 11ти ден с участието само на френски коне. Първият полусезон ще бъде разделен на 2 фази чрез състезания по схемата: 1,3 и 5 седмица във Войнягово и 2,4 и 5 седмица на хиподрума в Балчик. Новината е, че към тези две трасето ще добавим и още едно – пистата в село Царимир. Започваме отлично, надявам се така и да продължим. Имаме нови коне, нови фенове и нови моменти в правилника, така че да изчистваме грешки от минали години“, това поясни председателя на БАРК – Христо Пенев.

Христо Пенев

 

Телевизионен репортаж от състезанието с интервюта и избрани моменти може да видите в предаването „Конете на България“ по Агро тв  тук

Видеоматериал с всички гари може да видите в специализирания Youtube канал horsemediabg тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име