Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid намалява своя въглероден отпечатък 

0
1543

Пазарът вече изобилства с предложения от марки и модели със съкращения обозначаващи комбинации от двигател с вътрешно горене и електричество при задвижването на автомобилите, като набиращите популярност Plug-in Hybrid. И ако преди години, те бяха екзотика,  то сега почти няма марка, която да не е обновила гамата си с модели, които обещават нулеви вредни емисии на СО2. Автомобилните производители се надпреварват в изобретенията си в борбата срещу тоновете въглеродни емисии, изхвърляни в атмосферата. И така на дневен ред от страна на информираните  и т. нар. дигитални потребители вече се задават въпросите при избор на нов и модерен автомобил, като: „Колко изминава само на ток? Как работи ? Как и кога се зарежда и т.н  ?Какво ни предага по темата новото Renault Captur наречен E-TECH Plug-in Hybrid ? Този вариант на френския производител се задвижва от съвременен 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател, придружен от два електромотора – електрически двигател плюс стартер и генератор с високо напрежение, както и от 6-степенна автоматична скоростна кутия без съединител с различни режими на работа. Революционното съчетаване на двата електромотора и трансмисията е заимствано от опита на Renault във Формула 1 и е оптимално за плавната смяна на предавките и за по-добрата икономия на гориво.

Новото Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid има батерия с капацитет 9,8 кВтч, тежаща едва 105 кг. Хибридната система е с мощност от 160 к.с.

Новото Renault Captur може да измине в изцяло електрически режим 50 км с максимална скорост 135 км/ч в комбиниран цикъл според новия стандарт WLTP и 65 км при шофиране в изцяло електрически режим в градски цикъл по WLTP City.

Ако това е вашият автомобил,то в делнични дни прекосявате града и си вършите работа, без никакво гориво, а само на ток. Трябва ви домашен или „служебен“ контакт, така че във всяко свободно време да зареждате. За максимално увеличаване на пробега в електрически режим е необходимо автомобилът да се включва в контакта за зареждане на батерията от 3 до 5 часа в зависимост от контакта. Когато батерията е изтощена, новото Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid работи като пълен хибрид с всички предимства на системата като изцяло електрическо стартиране и икономия на гориво.

 

Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid е оборудвано с нов режим на системата Multi-Sense, наречен Pure, достъпен от настройките на екрана или чрез специален бутон. В този режим, ако в батерията има заряд, колата преминава в изцяло електрическо задвижване. В режим Sport, ако батерията има достатъчно енергия, чрез натискане на педала на газта докрай трите агрегата могат да работят заедно. В този случай автомобилът се възползва от пълния потенциал на силовия агрегат, което е особено полезно при изпреварване. Друга функция се нарича E-Save и ограничава използването на електрическия мотор, като черпи енергия от двигателя с вътрешно горене. Така функцията осигурява резерв от най-малко 40% от заряда на батерията, в случай че водачът трябва да превключи на електрически режим за движение в градско шофиране например. Ако батерията има достатъчно заряд, новото Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid консумира 1,4 л/100 км и отделя 32 г/км CO2 емисии в комбиниран цикъл по WLTP.

Всяко едно стартиране на новото Renault Captur E-TECH Plug-In е изцяло електрическо.Ускорението е мигновено, а динамичното шофиране се допълва от отлична меневреност. Пъргавината се усеща най-вече по магистрала. Адаптирането на източниците на мощност спрямо нуждите става автоматично и това е видимо от графиката на инструменталния панел и на екрана на мултимедийната система Renault Easy Link. При управление водачът  може да избира мощност от бензиновия двигател или от електромотора чрез настройки на системата Multi-Sense, като задейства режима Pure, а режимът Sport мобилизира всички агрегатни при рязко ускорение.Важно уточнение е, че системата E-TECH Plug-in Hybrid е налична от средните нива на оборудване в гамата на Captur. Цените на модела започват от 57 390 лева за ниво Intens и 58 990 лева за E-TECH Edition.

Технически характеристики:

  • Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid 160 Intens
  • 1,6-литров бензинов двигател + два електромотора
  • 6-степенна хибридна автоматична трансмисия
  • 160 к.с. кумулативна максимална мощност
  • 255 Нм кумулативен максимален въртящ момент
  • 10,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 173 км/ч максимална скорост
  • 1,5 л/100 км комбиниран разход на бензин
  • 32 г/км емисии на СО2
  • 57 390 лева цена на модела

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име