ŠKODA OCTAVIA – Смело сърце с дръзки технологии и еко двигатели

0
1935

„Мек“ хибрид, plug-in хибрид и метан ! В многообразието от версии, които сега ни предага с вариантите си на задвижване четвъртото поколение на ŠKODA OCTAVIA си е живо предизвикателство да тествам plug-in хибрид-а и G-TEC . Смело и дръзко, както може само ŠKODA да стъпи с продуктите си на всеки един пазар, за да покаже за пореден път че марката е най-голямото изкушение, що се касае до завършена и смислена семейна кола.

Най-продаваният модел на чешката марката носи силен емоционален заряд и предлага премислени комфорт и практичност съчетани с модерните технологии. ŠKODA OCTAVIA е налична в България с бензинов или дизелов двигател или с една от трите алтернативни системи за задвижване с икономичен  и екологичен алгоритъм.Plug-in хибридът всъщност бе тайното ми желание за тест именно на този чудесен семеен автомобил. Проектирана да работи в полза на семейния бюджет OCTAVIA iV  е модерен plug-in хибрид с екологично мислене, както за света и обществото, така и за личният ви порфейл. Да не говорим за OCTAVIA G-TEC и кроткия й разход с екологичен природен газ – метан (CNG). Тук е мястото за дежурното изречение, че това е моделът олицетворяващ съотношение  цена – качество, но в случая ŠKODA го изпълва със съдържание.

Новите алтернативни варианти за тихо и чисто движение от ŠKODA

Трите съкращения – iV, e-TEC и G-TEC се отнасят до широкия набор от нови алтернативни варианти на задвижване, които сега предлага новата ŠKODA OCTAVIA. Рlug-in хибридната технология осигурява обсег до 60  км. с изцяло електрическо задвижване и нулеви вредни емисии . Обозначението e-TEC е ново за ŠKODA и е запазено за автомобилите, оборудвани с технологията „Мек“ хибрид, което е още една новост за марката. Бензиновите TSI двигатели при тези модели са електрифицирани чрез 48-волтов ремъчен стартер-генератор и 48-волтова литиево-йонна батерия.  OCTAVIA G-TEC използва основно екологичен природен газ – метан (CNG).

Новата OCTAVIA е вторият ŠKODA iV plug-in хибрид в два варианта на мощност. Задвижване от  1.4 TSI бензинов двигател с мощност 110 kW (150 к.с.) и 85-kW електрически мотор, чиято работа се контролира електронно. В ниво на оборудване Ambition OCTAVIA iV разполага и с мощност 150 kW (204 к.с.); максималният въртящ момент е 350 Nm. И двата iV модела на ŠKODA, са снабдени с 6-степенна предавателна кутия с директна и прецизна смяна на предавките и разполагат с технологията “shift-by-wire” за електронно превключване на предавките. Лифтбек версията предлага 450 литра капацитет на багажното отделение, а OCTAVIA COMBI обем от 490 литра.

Тестваният от екипа ни модел OCTAVIA iV разполага с високоволтова литиево-йонна батерия с капацитет от енергия за изминаването на 60 км. пробег изцяло на електричество и нула вредни емисии. В електрически режим на шофиране при скорост до 50 км./ч., звуковият генератор E-noise, разположен в предната дясна част на автомобила, възпроизвежда специфичен шум, който помага на пешеходците  да чуват возилото по-рано и по-отчетливо. Батерията се зарежда чрез стандартен домашен контакт или на обществена зарядна станция. С контакт от 230-V зареждането на 80% ще отеме 3 часа и 45  минути, а за пълно зараждане при изхабена батерия времето е 5 часа.  При използването на 3.6-kW стенна точка за зареждане, за 2 ч и 30 мин, батерията стига до  80% от капацитета си и около 3 ч. и 33 мин. до пълното и презареждане.  На удобно място е разположен портът за зареждане – под капаче на предния калник от страната на водача и се отваря с бутон, разположен на панела на вратата. Освен това OCTAVIA iV има и 12-V батерия в багажното отделение, която захранва нисковолтовите системи на автомобила.Режимите на шофиране при OCTAVIA iV предлагат избор между Еко, Нормален, Спортен и Индивидуален режим, както и опция Комфорт, ако автомобилът е оборудван с Динамичен контрол на шасито (DCC). Тези режими позволяват да се регулират настройките, например, на кормилното управление, на двигателя и предавателната кутия.  В Е-режим  до 140 км/ч или режим Хибрид от 240 к.с. ?

В Е-режим OCTAVIA iV се задвижва единствено от електрическия мотор, което е прекрасно решение за градския трафик. Ако батерията е достатъчно заредена, задвижването на  електричество е от момента, в който се стартира двигателя.  В този режим максималната скорост е 140 км./ч.

В режим Хибрид, моментната ситуация на движение на автомобила „взима“ информация от взаимодействието между бензиновия и електрическия двигател се регулира автоматично.  Те или се допълват, когато се използват едновременно, или електронно се активира само един от тях. Този режим може да зарежда батерията, чрез рекуперация от двигателя. В режим Хибрид автомобилът разполага с мощност 110 kW (150 к.с.) по всяко време. Максималната мощност от 204 к.с. се достига, когато педалът на газта е натиснат докрай или е избран режим Спорт.

Автоматично регенерирането или по желание на водача !

Освен автоматичната рекуперация от централния дисплей могат ръчно да се изберат още две нива: много ниско ниво на рекуперация, което позволява на автомобила да продължи да се движи по инерция до статично положение, както и да се движи безмоторно с изключен двигател, при което автомобилът намалява скоростта си. Така се регенерира особено голямо количество енергия и може да се настрои при OCTAVIA iV, като се избире режим Sport.

ŠKODA OCTAVIA разполага с Еко асистент, който показва съвети за икономично шофиране на виртуалния кокпит.

OCTAVIA G-TEC е другото изкушение от ŠKODA с екологичен природен газ – метан

Както и предишното поколение, така и новата ŠKODA OCTAVIA  се предлага и в G-TEC вариант, създаден да работи с екологичен компресиран метан (CNG). 1.5 TSI двигателят осигурява 131 к.с. мощност , като има и турбокомпресор. Превключването между режим на метан и на бензин се случва автоматично без да се налага водачът да се намесва. Автомобилът използва запаса от бензин само в определени ситуации: например, когато се включва двигателят след зареждане с метан, когато се стартира автомобилът при външни температури под -10°C или когато нивото на газ е изключително ниско. С метан автомобила изминава до 500 км (с пълен резервоар от 17,33 кг) и още 190 км на бензин ( с резервоар от  9 л). В комбиниран разход на гориво OCTAVIA G-TEC (в WLTP цикъл)  отчита 3.6 – 4.5 кг. на 100 км. OCTAVIA G-TEC носи отличителен знак отзад и има свой собствен изглед във Виртуалния кокпит. Багажното отделение на лифтбек версията предлага обем от 455л., а на комби версията – 495 л.

Акорди и две октави за цигулки с новата OCTAVIA на  ŠKODA.

Метафората напълно описва модерните инфоразвлекателни системи и многобройни функции за свързаност в четвъртото поколение на успешната марка. Избора е между три различни инфоразвлекателни системи от последното поколение на модулната платформа на Volkswagen Group. Чрез вградена eSIM карта, OCTAVIA е винаги онлайн и има достъп до мобилните онлайн услуги ŠKODA Connect. Те включват проактивните сервизни услуги, част от които е Аварийното обаждане, и широк набор от услуги с отдалечен достъп чрез приложението ŠKODA Connect. Основното радио Swing, с 8.25-инчов сензорен екран е с възможности за индивидуализация и  разполага с безжична технология SmartLink за интеграция със смартфони,  Android Auto, Apple CarPlay и MirrorLink™.

ŠKODA OCTAVIA с премиера за head-up дисплея и усъвършенстван виртуален кокпит

За водача е най-важно да вижда информация без да отмества поглед от пътя. За пръв път ŠKODA предлага нов нead-up дисплей при OCTAVIA, който проектира скоростта на автомобила, инструкции за навигация и активирани асистиращи системи, директно върху челното стъкло в зрителното поле на водача. Сред функциите асистиращи водача са: паркинг асистент с обзорна система с  360-градусов изглед ), адаптивен асистент за поддържане на избраната лента, който може да разпознае пътно-ремонтни дейности, както и обикновена пътна маркировка, функция за локален трафик, която предупреждава за задържане на движението в близост до автомобила, като например край на автомобилна колона в задръстване и др.

OCTAVIA предлага избор от три инфоразвлекателни системи от последно поколение с екрани между 8.25 и 10 инча. Благодарение на вградената eSIM карта, автомобилът е винаги онлайн, което позволява непрекъснатата употреба на полезните и модерни онлайн услуги ŠKODA Connect. Цените на новата ŠKODA OCTAVIA у нас започват от 58 200 с ДДС.

Тексти видео: Ивайло Александров
Снимки: автора & ŠKODA

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име