ПРЕЗ ЮНИ ЩЕ ИМА ДОПЛАЩАНИЯ ЗА РЕГИСТРИРАНИ ЖИВОТНОВЪДНИ ОБЕКТИ

0
1984

„През юни ще направим доплащания на стопаните, които са успели да регистрират животновъдните си обекти“, казва в интервю за AGROZONA.BG директора на Държавен фонд „Земеделие“ – Васил Груев.

Един от важните въпроси е до кога е възможна регистрацията по чл. 137 за Кампания 2020, за да получат стопаните субсидии?

Няма краен срок за регистрация на животновъдните обекти по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, но след края на юни вече няма да може да извършва плащания за миналата Кампания 2020. „В момента регистрация на животновъден обект съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност съществува единствено и само по чл. 137 – няма друга регистрация на животновъден обект. Ние подпомагаме тези наши животновъди, които имат и отглеждат своите животни съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност в обекти, които са заявени съгласно този закон и е много важно да се знае, че вече няма друга форма на регистрация освен по чл. 137“, посочва директорът на ДФЗ и допълва: „С измененията в закона бяха облекчени редица изисквания за тази регистрация, бяха променени изискванията, които се следяха от нашите ветеринари по Закона за устройство на територията. Така че имаме сериозно облекчаване на възможностите за тази регистрация, но нека да е ясно, че няма друга регистрация на животновъден обект извън чл. 137, затова и няма как да има подпомагане без регистрация на животновъдния обект“, обясни Васил Грудев.

През изминалата кампания ‘2020 още на етапа на заявяване на схемите и мерки за подпомагане животновъдите, които нямаха регистрация на обектите си съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност получаваха автоматично съобщение за грешка още, когато заявяваха своите животни за подпомагане. Тази грешка обаче не беше фатална с цел да се даде възможност на животновъдите да предприемат стъпки по регистрация на обектите си съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, каза още директорът на разплащателната агенция. От думите му става ясно, че над 94% от бенефициентите, които нямаха регистрация по чл. 137 успяха да си я набавят и получиха своите субсидии.“

Ще има доплащания за животновъдите, които си набавят необходимите документи

„Ние все още даваме възможност за актуализиране на данните и в началото на месец юни ще направим доплащания на всички животновъди, които са успели да покрият изискванията за регистрация на своите животновъдни обекти. Важно е да отбележа, че за настоящата кампания 2021 няма да може да се заявяват животновъдни обекти, които не отговарят на изискванията съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Миналата година дадохме съответния толеранс за регистрация и впоследствие набавяне на тази регистрация, но тази година следва да бъдат регистрирани“, каза още Васил Грудев. „Около 5% от бенефициентите във всички схеми и мерки за животновъдството към края на 2020 г. нямаха регистрация по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Надявам се с доплащанията, които да направим към юни, тези проценти да паднат под 2%“, казва директора на Държавен фонд „Земеделие“. Цялото интервю може да се прочете в мартенския брой на списание A ZONA.

По материали на Agrozona.bg с автор Лилия Александрова,

Снимка: agrozona.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име