Внимание! Джамбази мамят с фалшиви обяви за коне

0
3198

С ограничаването на социалните контакти, липсата на конни събития, покрай, който винаги има коне за продажба и пазарлък, интернет пространството повече от всякога сега предлага коне за продажба. Фейсбук се задръсти с обяви от „Търся си кон“ до „Продавам кон“ с подвеждащи предложения, които губят време и пари.

Част от атрактивните цени и снимки се оказват кьорфишек, скалъпени от хитреци с цел привличане вниманието и капан за наивници.

Снимките често се оказват „крадени“ от интернет или снимани чужди коне с телефон. Стръвта, заложена в обявата в крайна сметка е да пристигнете на място. Там обаче се оказва, че кончето от обявата, „само преди час“ го e купил друг клиент. Най-пробутваната история е тази, че с клиента дошло и дете, което толкова искало кончето, че се разплакало и той „добрият стопанин – продавач“ не могъл да устои и продал кончето от обявата. „Добронамереността“ на продавача се изразява в предложение да разгледате конюшнята и да си изберете друг кон, за да не е залудо идването. Тези шарлатани са изпечени търговци. Първо обявяват високите цени на уж расовите коне, ако се двоумите или не проявявате интерес, вадят „тежката артилерия“ в артикула – коне без документи. Цените са много ниски, защото най-често са крадени. (такива не се публикуват в обяви). Към съмнително евтината цена, накрая офертата завършва с предложение дори да ви закарат коня до вкъщи безплатно и две бали сено, като подарък от добро сърце.

В тази схема попадат хора, които хал хабер си нямат от коне. Родители, които искат да купят нещо „голямо“ за рождения ден на децата си или неопитни собственици на конни бази, които са решили да стартират „конен туризъм“ само защото са видели, че „вола се подкова“. Последните впрочем са най – многобройната група опарени от мнимите конепродавачи.Джамбазите де оказват и добри психолози. „Е, нали си търсите кон. Така и така сте били път, вижте този!“ Измамниците вкарват в оборот всичко, което е на дневен ред: любовта ни по тези животни, милосърдието ни, големите очи на коня, мечтите ни… и т.н“

Поради зачестилият брой измамници, предлагащи коне за продан в социалните мрежи, се допитахме до специалисти, които ни препоръчват няколко ключови улики и кратки съвети, как да разпознаем фалшивата обява от истинската:

  • Вгледайте се внимателно в снимката. Вижте фона около коня. Много често за обява се взима „чужда интернет“ снимка, за да привлече вниманието.
  • Снимка, която изглежда доста лъскаво и определено коня не е на адекватен фон, трябва да събуди вашето съмнение.
  • Много фалшиви обяви ползват коне от Фризийска порода, като ги описват за андалусийци, тежовози, мустанги, цигански ванери, а когато отидете на място виждате мекерета, които нямат нищо общо с публикуваната снимка.
  • Фризийската порода коне, се оказва генерират най-много лайкове и запитвания.
  • Ако обявата звучи прекалено добре, щракнете с десния бутон и запазете снимката на работния плот. След това извършете търсене на изображения в Google . Ще видите къде другаде се появява онлайн и сами можете да проверите. Измамниците обичат да крадат снимки от легитимни обяви и да създават свои собствени.
  • Друга улика, че нещо не е наред , ако снимката се покаже в резултатите от търсенето, но обявата е изчезнала, когато щракнете върху сайта за обяви, където се е показвала.
  • Често се използват популярни имена от конния спорт с цел достоверност на обявата, но посоченият ездач си няма и представа, че някогашен негов кон се продава от негово име.
  • Вижте правописа на обявата. Въпреки, че в конното ни общество правописа не е водещ и не може да бъде най-добрия показател за измама, все пак обърнете внимание.
  • Обява без описание на порода, придружаваща документация и задължителната идентификация подлежи на съмнение.
  • Често се продава кобила, но на снимката е жребец – измама!
  • Знак, че обявата е истинска е, ако собственика е на снимката близо до коня, който се продава. Подобни обяви от лични профили във Fb са правдоподобни.
  • Обяви с много подробности: здрав, прав, пъргав, послушен, обичлив, без вредни навици, отлично се язди от деца, с вълшебен галоп…. прилагателни, които звучат твърде добре на едно място и то само за един кон не са реални.
  • Никога не се доверявайте, ако продавача ви предложи транспорт за негова сметка особено, ако не сте огледали коня на място. Безплатния транспорт ще ви излезе солено.
  • Поискайте повече снимки на коня, снимки от паспорта, снимки на отделни елементи от тялото – копита, глава, белези, изпратени по вайбър или месинджър.
  • Ако не познавате продавача, потърсете телефонния номер, личният му fв профил или имейл адреса, придружаващ рекламата в Google (Търсете я в кавички, така: „123-456-7890“). Често измамниците използват един имейл адрес или телефонен номер за известно време, след което преминават към използване на друг, за да не ги хванат.
  • Най-добрия съвет за покупка на кон по обява е да помолите човек с доказан опит в тази сфера да позвъни, да зададе конкретни въпроси и да „провери“ продавача с въпроси от рода на : години, порода, кой е последния собственик, изявявал ли се е коня в състезания – къде, какви? Кой ветеринар го обслужва ?
  • Не позволявайте на измамниците да печелят на ваш гръб и да разбият илюзиите ви за свободен галоп или бъдещи спортни успехи.
  • Договора е задължителен при покупко-продажба на кон.
  • Добавете вашия коментар или опит по темата тук, така че да предпазите останалите от злополучна среща с джамбазите.
  • Ако, имате сигнали по темата, моля уведомете ни: doncheva@ezdaptress.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име