Volkswagen Caddy 5 – България търси таланти

0
2802

От 5 варианта на новият Caddy  (три пътнически и два лекотоварни), като човек от „работна“ редакция в чието ежедневие има седла, бали сено, работни ботуши и конна амуниция, ми се пада съвсем в реда на нещата да тествам товарното Сaddy Cargo.

  Всъщност който и вариант и версия на новия Caddy 5 да бях подкарала, обобщаващо за всички е че са изградени на модулната платформа MQB, която се използва от всички автомобили на волфсбургския концерн с предно разположени напречни двигатели. Това дава възможност за директно вграждане в модела на агрегати, възли и системи от вече доказани и познати при леките автомобили на Volkswagen. В случая всички следи водят към осмото поколение на Golf.Маршрута е грижливо подбран от домакините на пътешествието – Порше БГ (официалният вносител на VW за България), така че включва градско, магистрала и междуселищно движение, което накрая става и планинско по криволичещите заснежени серпентини на Родопите към местността Равнища, над Пловдив. Крайната точка е уникалната по рода си „Фабриката за храна и танци“, където новият Caddy отправя най-добрите послания с които идва на пазара: мултифункционалност, комфорт, сигурност и здравословен начин на живот.По-товарен и по-пътнически

 

Новата пета генерация на мултиталантливия модел Caddy, идва на българския пазар във варианти от функционален товарен автомобил, през пътнически версии до практичен миниван с до седем места и кемпер. Според нуждите на всеки клиент избора е голям. Пътническите изпълнения са – Kombi, Caddy, Life, Style и лимитираната “Move” серия, а товарните са Cargo и Cargo Maxi. В началото на лятото, точно за отпуските гамата ще се допълни от новия Caddy California  (наследника на кемпера Caddy Beach; опционално ще се предлага с мини кухня, панорамен стъклен покрив и нова, по-голяма палатка ). Тогава ще видим и Caddy California 4MOTION и Сaddy PanAmericana – кросоувър между ван и SUV. Maxi-версиите на Caddy и Caddy California ще бъдат представени в началото на 2022 г.По – голям,  по – широк, по – практичен, по – ефективен, по – интелигентен, по – силен, по -свързанТова важи за всички версии, нищо че тествам Caddy Cargo във високото ниво на оборудване. Двигателят е супер отзивчив, независимо от скоростта и пътната настилка. Двулитровия TDI мотор осигурява 102 к.с., така че в комбинация с 6 – степенната механична скоростна кутия, пришпорвам този работяга в тепмо за по-скоростна езда. Новината тук е, че във фургона си кротуват натоварени два европалета, което е новост за късата база. Версията Maxi и досега побираше два европалета, но задният трябваше да е натоварен по дължина. Сега освен, че и в Maxi двата палета могат да се разположат напряко, предният може да бъде натоварен от страничната врата, която вече е по-широка и това е предимство пред конкурентите. Максималната дължина на товарното пространство до преградната стена е 1797 мм при Cargo и 2150 мм при Cargo Maxi. Товарният обем е съответно 3,1 и 3,7 куб. м. Cargo впечатлява и с редица други нови предимства, като двукрила задна врата без остъкляване, отделно заключване на товарното отделение и електрическа помощ за затваряне на страничните плъзгащи се врати. Автомобила се управлявав с лекота и имам спокойствието да „разцъкам“ мултифункционалния волан и да открия 19-те изцяло нови асистиращи системи, които предлагат: върховата технология Travel Assist, приложена за пръв път в товарен автомобил на Volkswagen, която осигурява асистирано шофиране в рамките на целия скоростен диапазон. Нова е и системата за предотвратяване на инциденти, чрез аварийно спиране при насрещно приближаващ автомобил в ляв завой. И нещо много ценно за нашата аудитория – новият асистентът за маневриране с прикачен товар, който подпомага движението на заден ход с ремарке.Кабината е просторна и отлично обезшумена, комфорната возия се подсилва от ергономични седалки, разработени специално за професионални водачи и хора, които пътуват често на дълги разстояния. Caddy Cargo може да предложи и сгъваема пътническа седалка с функция за маса, електрически контакт с 230 V, подлакътници за водача и пътниците, LED осветление в кабината на водача и товарната зона.

Кому е нужно толкова много за един „работяга“ на колела ?Модела идва в отговор на потребителското търсене от предприемачите от дребния и среден бизнес и бързата възвръщаемост от подобна инвестиция. Това са хората, които по примера на  собственика на фабриката за „Храна и танци“, който посрещна журналистическото ни  войнство по време на двудневния тест в изграденият от него фамилен  хотел, работещ изцяло със семейства с деца в местността Равнища. Уникално и различно от всяко друго място, напоено с планински въздух, безкомпромисно качествена и вкусна храна, десетки полезни занимания за деца и гарантирана почивка за родители. Тук времето рисува, плете, меси, създава, пее, танцува, отмаря. Това място е естесвено, свежо, здравословно.  Философията на този продукт съзадена далеч от лихата на деня е в пълна хармония с предложенията от Volkswagen чрез версиите на модела Caddy:  Пътуваш, обичаш, спортуваш, събличаш… отмаряш, работиш, хапваш и продължаваш ! Всичко това с един  автомобил!

Мразовитото утро във фабриката за „храна и танци“ ми предлага тахан с мед и орехи, плодове, ароматен горски чай и най-изкушаващата домашна баница. Омая ! Идвам на себе си с глъдка горчиво кафе и навръщане към София имам удовоствието да тествам пътническо Caddy.Индикаторните и контролните прибори са с нова архитектура. В зависимост от оборудването серийно или допълнително се предлага радио и навигационна система със сензорен екран с размери 6,5 / 8,25/ или 10,0 инчов екран.Наличието на “Digital Cockpit” в комбинация с навигационната система с 10-инчов сензорен екран създава изцяло нов дигитален пейзаж. Имам достъп до мобилни онлайн услуги. Новост за модела са дигиталните сензорни повърхности, свързани с управление на светлини, видимост, аудио, менюта и климатична инсталация. Има нови LED интериорни светлини, ново е и решението за вентилатор в тавана за по-добър климатичен контрол в задната част на автомобила.

Пътническите версии се предлагат серийно с пет места. И късата и дългата версия, опционално могат да се оборудват по подобие на предишното поколение с трети ред седалки. С добавянето на тези две индивидуални седалки, Caddy лесно се превръща в седемместен автомобил. Новото в случая е, че седалките на третия ред могат да се извадят. Товарният обем на семейния ван може да достигне до 2556 л (с натоварване до тавана и до първия ред седалки, при изваден втори ред);

багажният обем при пет пътници в интериора до нивото на тавана достига впечатляващите 1213 литра. Дължината на товарното пространство на вана до първия ред седалки е 1913 мм.

По-високо ефективни двигатели, по-чиста околна средаНовите четирицилиндрови двигатели внедрени в Caddy са изключително иновативни и без изключение са оборудвани с филтри за твърди частици. При трите турбодизелови агрегати TDI със 75 ,102 и 122 к.с. компилирани с 6-степенна механична или 7-степенна трансмисия (с два съединителя) за първи път Volkswagen товарните автомобили използват системата “Twindosing”. Тази технология значително намалява емисиите на азотни окиси и така TDI агрегатите на Caddy са сред най-чистите в света турбодизели.С висока ефективност и опазващ околната среда е и бензиновия мотор 114 к.с, който ще бъде последван от захранвания с природен газ двигател с принудително турбо пълнене (TGI на базата на TSI, но с 96 кВт / 130 к.с.) както и Plug-In-хибридният eHybrid. Новите задвижващи агрегати са едновременно екологични и ефективни. Комбинираният разход по NEDC за TDI двигателите в новия Caddy 2.0 TDI със 102 к.с. и 6-степенна механична предавателна кутия е 4,7 л/100 км – това е с 1,4 л/100 км по-малко от този на сравним мотор на Caddy от предишното поколение.В сравнение с предшественика си, а и с конкурентите в сегмента, новият Caddy в TDI вариант е средно с 10% по – икономичен и съответно отделя с 10% по-малко емисии на CO2. Версиите,задвижвани от бензинов двигател също могат да се квалифицират като “Best in Class”.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име