Новият Land Rover Defender – допир до съвършенството

0
1749

Избираме един от най-легендарните всъдеходи в света да ни поведе по серпентините на Рила в посока Калинини върхове и най-високопланинското място достъпно с автомобил на надморска височина около 2450 метра.Новият Land Rover Defender поглъща с лекота бетоновия път, който е по-стар с десетина година от историята на 70-годишната британска марка. Преодоляваме около 1800 метра денивелация по склоновете на планината и с всеки и минат метър „разопаковаме“ част по част от величествена природна панорама, равна по дойстойнство на легендарния офроудър Land Rover Defender.

Създаден сякаш от скалите на Рила, този  автомобил внушава респект. Шапки долу! Това се случва, след първите километри след село Пастра в подножието на върховете Малък и Голям Калин, когато пътят ни препречва бариера. Пътят вече е частен. При вида на внушителния Defender обаче, благия охранител с любопитство оглежда „гиганта“ и  само ни предупреждава, че има заледени участъци по пътя. Предупреждава ни, че е опасно, особено в мъглата в която се каним да потънем.

Не познаваме пътя. Познаваме най-проходимия модел за 2020 година – британският Land Rover Defender. Доверяваме се на най-здравият и най-способен автомобил на марката, създаван досега, който притежава всички функции и удобства, внедрени в новите модели на британския производител. Новият модел представя модерни иновации и подобрения, но в същото време си остава изцяло Defender – модел със солидна здравина и мощност.

Пътят някак си теснее на всъдехода, който е с дължина от 5018 мм, широчина 1996 мм и височина 1967 мм, а междуосието е 3022 мм. Стъпва сигурно. Теглото му е 2248 кг. Катерим се и търсим пробив на слънцето, там някъде из ранната планинска мъгла. Излизаме на 2000 метра надморска височина и Рила ни разрешава само заради революционните промени в дизайна на новия Land Rover Defender да направим първите снимки.Defender вече не е поставен на рама. Той е базиран на платформата D7 от Land Rover Discovery. Външният вид и сега си остава без аналог- много изразителен и напомнящ на своя предшественик. Има характерен двуобемен профил с висок преден капак, вертикални колони на покрива и къси надвеси. Тънката радиаторна решетка е с големи, заоблени LED фарове. Широки и високи арки на колелата. Основната версия е оборудвана с 18-цолови джанти, опционално се предлагат колела с диаметър до 22 инча. Долната част на каросерията е покрита с пластмасови панели, като може да се поръча и специален филм/ подобно на керамичен лак, който защитава боята. Удължените задни калници са подчертани от малки фарчета. Резервната гума, както винаги е прикрепена към задната врата. Нивото на оборудване First Edition добавя редица елементи, сред които и плъзгащ се панорамен покрив.Новият всъдеход Land Rover Defender 110 First Edition е оборудван с електронно въздушно окачване с адаптивна динамика и разполага с офроуд системите Terrain Response 2 и Configurable Terrain Response. Въздушното окачване, системата за двойно задвижване 4х4 и всички останали функции в автомобила силно отличават  новия Defender от предходните модели.

Land Rover Terrain Response – технология, която дава привилегията на Defender да стигне до места, където другите не могат.  

Безкомпромисният офроудър се предлага с вградената технология Clearsight Ground View, която позволява директен изглед през предния капак. Системата извежда множество изгледи, включително под автомобила и колелата. Така независимо от посоката и пътната настилка, чувството за безопасност в колата е несравнимо. Отопляемият волан с четири спици е голям и се регулира по височина и дълбочина, а практичният селектор на автоматичната трансмисия е разположен точно под дясната ръка на водача. Данните от инструментите се показват на 12,3-инчов дисплей с променлива конфигурация, а като опция могат да се проектират върху предното стъкло. На широкия наклонен централен панел е поставен 10-инчовият сензорен екран на мултимедийната система. В салона има от 4 до 6 USB порта.Предните седалки са доста удобни, като вече стандартно са с отопление. На задните седалки комфортно се возят до трима пътника. За Defender 110 с пет врати се предлага и допълнителен трети ред седалки. Пространството за багаж варира от 231 литра при 7-местната версия до 916 литра в 5-местната, а когато всички седалки без предните са прибрани, товарният капацитет се увеличава до 2233 литра.

Оборудван много по-богато от своя предшественик.Новият Land Rover Defender дори и в базовата си версия има система за достъп без ключ, двузонов климатроник, сензори за дъжд и светлина, 180-ватова аудиосистема, камера за обратно виждане, сателитна навигация, сензори за паркиране, круиз контрол. Има и системи за наблюдение на стабилизацията и налягането в гумите, технология за автоматично спиране, следене на пътната маркировка, разпознаване на пътни знаци и следене за умората на водача. Уникалният Defender 110 First Edition има и метални пластини на праговете на вратите с надпис First Edition. Тапицерията на седалките е от зърнеста кожа и здрав вълнен текстил, а предните седалки са с подгряване и електрическо управление в 12 степени и функция за запаметяване с подглавници с двустепенно ръчно управление. Най-скъпият Defender X добавя панорамен покрив, електрически седалки, камери за кръгов обзор и система за наблюдение на слепите зони. Срещу заплащане се предлагат отопляемо предно стъкло и задни седалки, безжично зареждане на смартфони, аудиосистема с мощност 700 вата и Wi-Fi.

Колко може да тегли ли ?

Новият Defender може да тегли с лекота прикачен товар с тегло до 3500 кг. Теглича е електрически и се прибира автоматично с копче от багажника. Но силата на Defender си остава и се разбира в ситуации извън пътя. Новият Land Rover Defender е тестван до границите на възможностите му. Освен симулации и тестването на платформа, всъдеходът е изминал 1,2 милиона километра и е преминал над 45 000 индивидуални теста, за да убеди потребителите, че това е най-здравият Land Rover, създаван някога.

Тестваният автомобил в посока Калинини върхове бе Land Rover Defender 110 First Edition, който се задвижва от 2,0-литров дизелов двигател с два турбокомпресора с мощност 240 к.с. Двигателят е съчетан с 8-степенна автоматична трансмисия и постоянно задвижване на всички колела 4х4. Максималният въртящ момент от 430 Нм е наличен още при 1400 об/мин. Има и понижаваща предавка, а срещу заплащане се предлага заключване на задния диференциал, което е от полза за тежките офроуд терени. Предлага се и система за подпомагане при спускане по стръмен наклон и технология Terrain Response 2 с режими за различни видове пътна настилка. Системата All-Terrain Progress Control позволява преминаване през тежък терен на ниска скорост. Офроуда е стихията на Defender и той може да прави 45-градусови изкачвания и да преодолява водни препятствия с дълбочина 90 см, като скенерът може да измери дълбочината на реката. Предният ъгъл на заход е 38 градуса, а задният е 40 градуса. Версиите с въздушно окачване позволяват да увеличите просвета от стандартните 218 до 291 мм.Новият модел е лесен за управление. Воланът е отзивчив, а въздушното окачване на всъдехода прави пътуването комфортно и плавно. В завои вози меко, а при високи скорости, въпреки ръста си остава стабилен. Новият Land Rover Defender се предлага у нас в търговските центрове на „Мото-Пфое” в София, Пловдив и Варна. Клиентите имат на разпложение шест нива на оборудване по избор – Standart, Ѕ, ЅЕ, НЅЕ, First Edition и Х. Цените започват от 101 890 лева за модела с три врати, а за версията с пет врати от 113 050 лева. Цената на модела 110 с пет врати в специалната версия First Edition стартира от 149 150 лева и си заслужава повече от всичко.  

Технически характеристики:

  • Land Rover Defender 110 First Edition
  • 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 240 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин
  • 430 Нм максимален въртящ момент при 1400 об/мин
  • 9,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 188 км/ч максимална скорост
  • 7,7 л/100 км среден разход на дизел
  • 199 г/км емисии на СО2
  • 121 020 лева базова цена на модела Standard
  • 149 150 лева цена на модела First Edition

Текст: Екатерина Дончева
Снимки: Ивелин Солаков
Видео: Ивайло Александров

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име