Балчик откри, Войнягово продължи щафетата с гонките от II полусезон при рисаците

0
2649

На 12 септември карловското село Войнягово посрещна второто състезание по надпрепускане с двуколки от шампионата с коне от Рисиста порода в четири гари на различни дистанции. Събитието се случва точно една седмица, след като на  5 септември на хиподрума „ Стефан Караджа“, край Балкик след едномесечна почивка за коне и запрежчици стартира вторият полусезон за дисциплината. Тогава на старт застанаха 21 състезатели в три гари, съответно на 1900 м. за 3 -годишни , 4 – годишни и по-възрастни кончета родени в България и на дистанция 2100 м. за 4 – годишни и по – възрастни коне само от породата Френски Рисак.

Втората надпревара на която станахме свидетели във Войнягово нарежда шахматна организация на състезанията с размяна на домакинства в която се редуват хиподрумните трасета в крайморския град и долината на Средна гора. Така първа, трета и пета седмица от втория полусезон които обхваща общо 6 състезателни съботни дни ще се проведат на стария хиподрум в  Балчик,  а останалите във Войнягово. Рокада се налага, защото по-големия процент състезателни коне са от Южна и Централна България а, по-малкия в Северна и Североизточна. По този начин организаторите на състезанията от календара ( БАРК  и НАК )  дава раван шанс за изява на всички коне. В приключилата надпревара на 12.09.2020  в първа гара на а 1900 метра за 3 – годишни коне от 9 стартирали тандема най-бърз в изпитанието бе  жребец INTER SEM ( собственик, треньор и запрежчик Стефан Петров с време 2,27 “33 ). На второ място се класира кобила MAY GIRL ( стопанин, треньор и запрежчик Илчо Илчев с резултат 2,31”15, а трети в гарата финишира  с 2,32“16  жребецът със стартов № 9 OVERHAUL от фермата на Стоян Бакърджиев, който е и треньор и запрежчик.

Във втора гара  в надпрепускането с двуколки на 1600 метра за 4 – годишни и по – възрастни коне на старт застанаха общо 5 рисака, от които най-стремглаво прекоси финала кастрата ACLASSICGRANDCRU (1,57”46 ) собственост, трениран и управляван от Красимир Рахнев. Втори след победителя се нареди кастрата P.S. CONFESS (1,57“66) от симеоновградската спортна школа на  Илчо Илчев (стопанин, треньор и запрежчик), а  трета в тази гара се класира кобила ROMANTIKA (1,59”23), собственост на Светослав Симеонов с треньор и запрежчик Михаил Михалев.

Трета гара на 2100 метра за 5 – годишни и по – възрастни коне предложи битка между 4 рисака, тъй като един отпадна и така най-безпогрешна тактика приложи отново победителя в първа гара Стефан Петров, но с друг свой кон, а именно знаменитият и натрупал опит и победи жребец BARS PARVI (2,38”27). Втори по време се нареди жребеца DIABLO JET от конефермата на Тошко Желязков – собственик, треньор и запрежчик. Трета в класирането остана кобила MONA LISA (стопанин, треньор и състезател Цветан Пърмаков), като остави след себе си жребец INDIGO. Времето на  MONA LISA  бе 2,42“64.

Четвъртата последна гара, по традиция във всяко едно състезание се провежда на дистанция  2400 метра за 4 – годишни и по – възрастни коне само от от породата TF (Френски Рисак).  В така наречената „Френска гара“ се представиха 10 коня, където известната кобила BOMBA DE JANVILLE на Цветан Пърмаков демонстрира за пореден път отличната си спортна форма и грабна без проблем първото място с резултат в обиколката  от 3,00“44. Втора само на 3 секунди и 56 стотни след нея финалната права пресече 7- годишната кобила DEIGE DU DOUET  тренирана и управлявана от Ангел Стоилов. Трета в тази гонка стана кобила ESTONIE JIHAIME собственост на Диян Недев, тренирана от Христо Пенев и под управлението на Йордан Ангелов.

Към това класиране, за информация от началото на втория полусезон добавяме само първите места от състезнието в Балчик (05.09.2020), където в първа гонка най-бърза бе кобила FASHION GRIFF от конюшните на Калоян Вълков и управлявана от Стоян Радев. Във втора гара първото място грабна DIABLO JET на Тошко Желязков, собственик и запрежчик и в трета гара съвсем очаквано победата грабна кобила BOMBA DE JANVILLE на Цветан Пърмаков.

На 19 септември състезание няма да се провежда, но на същата дата в Сливен НАК организира Националното изложение на конете от Рисиста порода отглеждани в България. По традиция събитието, което се провежда веднъж годишно ще излъчи и шампиона на породата в три категории – жреци, кобили-майки и млади подрастващи кончета. Състезателния ритъм с гонки по надпрепускане ще продължи с Дерби на 27 септември и един международен турнир на 4 октомври.

Видеоматериал с проведените стартове от Войнягово (12.09), може да проследите на youtube канала на НАК – HorseMediaBg.

Фото : Иван Кисьов

Видео: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име