Jeep Compass – чистокръвния американски джип

0
2475

Само той може да има претенции за чиста порода и патент върху понятието „джип“ създаден  като „работен боен кон “ за нуждите на американската армия в навечерието на Втората световна война. Поради невероятните си качества още за онези години Jeeр е единствената марка в света, която не е била кръстена от нейните създатели, а сама си е спечелила името. 

Днес, десетки години по-късно войната отдавна е в историята, а Jeep продължава да се използва, като нарицателно за проходим, висок, широк, силен, голям, престижен автомобил. Зад този факт стоят непроменени гени, талант и легендарната проходимост на моделите на Jeep. Един то тях е универсалния всъдеход – Compass.Ловък катерач – С отличен клирънс и компактни размери новия Compass е проектиран да отговори на клиентите които не искат просто да се возят, а да имат здрав, чевръст, верен боен другар по пътя на своята професия или хоби. Пътния просвет от 200 мм в нормалните версии и 216 мм във версията Trailhawk в комбинация с теглича са най доброто предложение за собственици на ферми тип конно ранчо и асистенция за конен туризъм. С ремарке Jeep Compass тегли до 1900 кг. Каросерията на 70% е изработена от висококачествени стомани, а предният капак и други елементи са от алуминий.

За да отговори на различните нужди на клиентите в целия свят, новият Compass се предлага в различни конфигурации на основната Limited – Smart, Premium, All In и All In Diesel

Безпогрешния характер на Jeep Compass се забелязан отдалеч. Масивна предна броня, предна решетка със 7 хромирани отвора в съчетание с LED светлини подсилват усещането за внушителна широка стойка. Задните светлини са големи, под петата врата е масивната задна броня.

Мулти функционален всъдеход създаден за кален ботуш и за лъскав чепикКупето на новият Compass е с богато оборудване и качествени материали. Удобни  тапицирани седалки с ергономична конструкция и дизайн, кожен волан с вградени командни бутони за управление на различни системи и модерна централна конзола с регулатори за настройка на климатичната система и аудиосистемата. Въздушна възглавница за коленете на шофьора е част от пакета Limited. Голям 7-инчов цветен екран на бордовия компютър показва най-важните параметри на автомобила и дублира указанията от навигационната система.

Фирмената мултимедийна система Uconnect разполага с 8,4-инчов сензорен екран и поддържа новото поколение Android Auto и Apple CarPlay, така че всички функции и приложения на смартфона да се използват максимално.  Опциално се предлагат навигация и камера за обратно виждане.

Салона е просторен и комфортен, както за водача така и за още четирима пътника. Има управление на климатика на задните седалки и IsoFix за детска седалка.

Багажното пространство е с обем 458 литра и е един от най-добрите в класа, а при сгънати на задните седалки, капацитетът се увеличава до 1269 литра. Пришпорихме го по гористи местности и поля Извън пътя Jeep Compass със задвижване 4х4 разчита на няколко режима:  Mud за кал и тиня, както и Sand за пясък. Само при Jeep Compass Trailhawk има режим Rock (камъни), с който катерачът без да се задъха изкачва каменисти скатове с голям наклон. Jeep Compass се предлага с един бензинов (тип MultiAir с обем 1,4 литра със 170 к.с. ) и един турбодизелов двигателя (MultiJet с обем 2,0 литра и със 170 к.с.)  Тестваният от екипа ни Compass бе с 2,0-литров турбодизел със 170 к.с, с 9-степенна автоматична трансмисия и задвижване 4х4. Предавките на автоматичната скоростна кутия могат по желание на водача да се сменят и в ръчен режим. Ускорението от място до 100 км/ч става за 10,1 секунди. По асфалтов терен е отличен бегач за размерите си, а благодарение на напълно независимото окачване тип McPherson, новият Compass вози комфортно и меко.

Управлението по всякакви терени става с голяма лекота, благодарение на волана, който прави само 2,7 оборота от край до край и е абосолютно директен. При натоварен режим по различни настилки, с двама пътника и малък багаж Jeep Compass отчита 6,0 л/100 км среден разход на гориво. Тук значение имат и гумите 235x45x19R.  Страхотен резултат, като се има предвид различните режими, включени системи и уникалното пътно поведение.

Jeep Compass се предлага на нашия пазар на забележителната цена в базовата си версия от 55 300 лева, която е за варианта с 1,4-литров бензинов турбомотор и предно предаване. Модела на снимките е 2.0 MultiJet 4х4 с турбодизелов двигател ,  170 к.с., 9-степенна автоматична скоростна кутия, ниво Limited и  се предлага за 78 200 лева.

Всички клиенти на Jeep в България могат да разчитат  на 7-звeзднo oбcлyжвaнe от вносителя на марката „Bитoшa Ayтo“, което coбcтвeницитe нa ІNFІNІТІ вeчe дoбpe пoзнaвaт. „Bитoшa Ayтo“ пpeдлaгa още зaмecтвaщ aвтoмoбил, 24/7 Саrе Сеntеr, ĸaĸтo и Flу Саrе ycлyгaтa зa пocpeщaнe и изпpaщaнe нa лeтищe „Coфия“. Фирмата е и официален партньор за България на Аlfа Rоmео.

Технически характеристики: Jeep Compass 2.0 MultiJet 4х4 Limited

  • 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 9-степенна автоматична скоростна кутия
  • 170 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин
  • 380 Нм въртящ момент при 1750 об/мин
  • 10,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 190 км/ч максимална скорост
  • 5,7 л/100 км среден разход на гориво
  • 148 г/км емисии на СО2
  • 78 200 лева цена на тествания модел

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име