Собственици и запрежчици закриха полусезона с български коне

0
2647

За шести път собственици, треньори и запрежцичи на коне от Рисиста порода се събраха на хиподрумното трасе в село войнягово на последни стартове преди да се оттеглят на заслужена лятна почивка. Така първият горещ ден на месец август  посрещна 21  коня – жребци, кобили и едно младо подрастващо конче в четири гари.  Денят по календар бе определен за „Ден на българския производител“в който призовете неслучайно носеха имената на известни жребци от Рисиста порода, оставили трайна следа в конния спорт и българското коневъдство.

В първа гара с дистанция  на 1600 метра за 2-годишни коне, с голяма преднина победи Стефан Петров (собственик, треньор и запрежчик) с младата кобила Мелани с резултат 2, 2 сек. и 14 стотни. Втора стана кобила Матейдра с резултат 2,04,52 управлявана от запрежчик Димитър Дойчинов ( собственик и треньор Емил Върбанов). Останалите три коня от общо стартирали пет в гарата отпаднаха поради дисквалификация.

Много добро бягане се получи по време на втора гара на дистанция 1900 метра за 3- годишни коне, където рисаците си „взиха“ своята лудост. След люта битка и непрестанна борба за челните позиции  най – бърза бе кобила Легендарна под управлението на Михайл Михалев, който е и треньор ( собственик Светослав Симеонов). Тандема постигна резултат в обиколката  2, 34, 64. Само с 32 секунди по-бавна бе кобила Мис Кобра, която успя да осигури на баща и син Генчеви, съответно собственик (треньор) и запрежчик почетното второ място. Трети се класираха жребеца Имей Татарун (Красимир Митрушев – треньор и стопанин) и състезателя Красимир Рахнев, а останалите до 7 коня в гарата бяха дисквалифицирани.

Трета гара предложи истинско скоростно шоу за 4-годишни и по – възрастни коне на дистанция 2 100 метра. Това бяха най-бързите коне родени и отгледани в България от Рисиста порода. Надпреварата се разгорещи още на първия завой след старта, а от там от шестте стартирали коня, пет се обособиха в група и припомниха на зрителите, как се бяга по европейските писти. Надбягването в група след първите метри от състезанието е белег за  стратегически зряло управление на спортен рисак.  Това са и моментите в които най-ярко блести красотата на породата с неповторимият тръс на конете. Тази прелестна картина обаче на това последно състезание във Войнягово на моменти изцяло се губеше, потънала в димна прашна завеса поради сухият терен, който по правило би трявало да е обработен (овлажнен) преди състезание. Прахта не е никак добър спътник на конете при разгърнат бял дроб и учестен пулс.

В последните метри на дистанцията, безапелационно жребеца Барс Първи с резултат 2,39, 73 осигури на своя стопанин Стефан Петров второ отличие за деня и първо място в гарата. Кобила Мона Лиза и Цветан Пърмаков, станаха втори (2,50,72)и третото място грабна тандема  Файн Стайл (2, 51,18) и Илчо Илчев.

Асоциацията на рисисти коне и Националната по коневъдство съумяха с много добра организация да проведат, както квалификации за млади коне, така и всички гонки по програма на различните дистанции в периода 20 юни – 01 август. Така рисистите коне, за сега се очертават единствените преполовили успешно спортна година, която за всички дисциплини започна със седмици и дори с месеци по-късно. През септември се очакват гонките да бъдат подновени на хиподрума  „Стефан Караджа“ край  Балчик.

Видео от стартовете:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име