Новата ŠKODA OCTAVIA – преродената икона

0
1527

Новата ŠKODA OCTAVIA – преродената икона

Най-продаваният модел на ŠKODA отбелязва 70 години от появата си на пазара с версия комби и лифтбек. Четвъртата генерация на популярният чешки модел OCTAVIA  „празнува“ с лукс, с емоция, модерни технологии, светлина и пространство.

С повече от нетърпение очаквах първата ми тестова среща с прочутият и супер успешен модел на чешкия производител.  Повода е повече от радостен, а аз съм се подготвил с букет от предварителна информация за всички внедрени иновации в модела. В първият момент ме посреща изцяло променена и доста агресивна визия. Нова предна решетка, нови предни фарове, които са наслада за окото и включват LED технология за късите, дългите и дневните светлини в стандартното оборудване! Иновативни матрични предни светлини с изцяло LED технология  и по-елегантни задни светлини с надпис „Skoda“ между тях.

Отпуска ме голямата „прегръдка“ на  новото напълно обновено четвъртото поколение на модела, което е с  дължина от 4,689 mm. Хечбекът е с 19 mm по-дълъг, а COMBI версията с 22 mm от третото поколение на OCTAVIA. Ширината също е увеличена 15 mm.  Мощното излъчване  на OCTAVIA се допълва от  19 – инчовите джанти, което не ме вълнува толкова в сравнение с обемът на багажника на COMBI версията, който е най-големият в своя сегмент. 640  литра, което за семеен мъж, като мен с две дъщери, котка и куче е цяло щастие.  Лифтбекът има обем 600 литра – или с 10 литра повече от предходното поколение.

Преродената икона с нови технологични решения, емоция и свързаност

 Настанявам се в обновения до неузнаваемост луксозен интериор на OCTAVIA и забавното ми пътуване започва. С всеки изминат километър, все повече разбирам мъдрата филосовия за пазарния успех на ŠKODA : супер практични, качествени и модерни автомобили на достъпни цени, комфортно пътуване, с поносими резервни части и отлично следпродажбено обслужване.Погледа ми на мига попада върху новият двуспицов волан, в който са  интегрирани общо 14 функции за управление на различни системи и удобства. Очите ми се приковават и от усъвършенстваният виртуален кокпит с 10,25-инчов дисплей. Четири са инфо-развлекателните системи с екрани от 8,25 до 10 инча, като някои от тях могат да се управляват чрез гласов команда или жестове чрез дигиталния асистент на Skoda – Laura.  Новата ŠKODA OCTAVIA предлага и мобилни онлайн услуги чрез вградена SIM карта. А, с новата опционална аудио система CANTON си гарнирам пътешествието с перфектно аудио преживяване. OCTAVIA сега се предлага с акустични странични прозорци отпред, които допълнително намаляват шума от пътя в купето.

Octavia е и първият модел на чешката марка с Head-up дисплей и тризонов климатроник. Напълно преработена е и централната конзола с малък бутон за избор на режими, която предоставя място за смартфон пред селектора на предавките. За класическия завършек на стилния интериор допринася и мекото амбиентно осветление.

9 въздушни възглавници и 9 девет нови системи за подпомагане на водача.

Различни асистиращи системи са в услуга на водача и пътниците в Новата ŠKODA OCTAVIA: Асистент за : предотвратяване на сблъсък, за предупреждение за насрещни автомобили, за  предупреждението при слизане и непредпазливото отваряне на врата, предупреждение за трафик, за поддържане на избраната лента, отделно има система която следи за стабилността на волана с две ръце.

Други нови функции са: обзорната система Area View, системата Side Assist и предиктивният темпомат.

Никога досега OCTAVIA не е била толкова икономична, екологична и не се е предлагала с толкова много алтернативни задвижващи системи, както в четвъртото си поколение. За пръв път гамата включва електрически хибрид с възможност за включване към електрическата мрежа, OCTAVIA iV.

В България новата ŠKODA OCTAVIA У пристига с бензиновия 1,5 TSI със 150 к.с., както и с два 2,0-литрови дизела със 115 и 150 к.с. Гамата ще бъде допълнена и с още два бензинови двигатели: 1,0-литров със 110 к.с. и 2,0-литров със 190 к.с. (с 4х4). На по-късен етап ще има и е още един 2,0-литров дизелов мотор с 200 к.с. (с 4х4).Две са версиите мек хибрид (1,0 TSI EVO e-TEC и 1,5 TSI EVO e-TEC), но интересен се очертава очаквания първи плъг-ин хибрид. Octavia iV разчита на 1,4-литров TSI бензинов мотор със 150 к.с., а системната мощност възлиза на 204 к.с. и 350 Нм. С електричество моделът ще може да измине до 55 км по цикъла WLTP.

Иновативни Simply Clever решенияЗа автомобилите с дизелови двигатели, гамата от типичните за марката интелигентни решения сега включва също удобен накрайник за пълнене на резервоара за AdBlue®,  който позволява той да се пълни и с пистолет за камиони. Отзад, два джоба за съхранение на смартфони на гърба на предните седалки, правят своя дебют за  ŠKODA. Комплектът за сън за задната седалка сега също се предлага като опционална екстра за OCTAVIA COMBI. В допълнение, нови прибиращи се щори за задните странични прозорци позволяват да се ограничи светлината.  Както в хечбек версията, така и в OCTAVIA COMBI има мултифункционален джоб за вещи под капака на багажника; OCTAVIA COMBI ще разполага също с автоматична прибираща се щора, покриваща багажното пространство. Отделението за вещи с чадър и четка в предните врати е ново. Фунията, вградена в капака на резервоара за течност за чистачки е друго нововъведение в OCTAVIA.

Базовата на Octavia e 42 480 лв. с ДДС с двигател 1,5 TSI (150 к.с.). Най-малкият дизелов моторо със 115 к.с. стартира с цена от  43 260 лв., а този със  150 к.с. и 7DSG – от 49 720. С около 2000 лв са по-високи цените на комби модификациите.

Видео от тестдрайва можете да видите тук:

Текст Снимки и Видео – Ивайло Александров

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име