Трибуналът на FEI издаде 20-годишна забрана за участие в състезание на ездач от ОАЕ

0
1716

FEI наложи рекордна санкция за малтретиране на кон за Ендюранс и употреба на допинг, които са довели до фаталния край на четириногото. Ездачът, Шейх Абдул Азиз Бин Фаизал Ал Касими, получил 20 годишна забрана за участие в състезания и глоби на обща стойност 32 500 швейцарски франака. Случаят се отнася за кон Castlebar Contraband, язден от шейх Абдул Азиз на състезание по издръжливост една звезда CE1* във Фонтабльо (Франция) на 15 октомври 2016 год.

Castlebar Contraband получава фрактура на преден десен крак по време на състезанието, заради която бива приспан. Кръвните проби показват присъствието на ксилазин, който се използва за успокояване, анестезия, мускулна релаксация и обезболяване, но е забранен по време на състезания.

По време на изслушването по случая, главният ветеринарен лекар на FEI д-р Горан Акерстрьом казва, че блокирането на нервите премахва основната защитна функция на чувствителността и увеличава риска от фатални наранявания. Това особено се отнася за фрактури в следствие на умора, тъй като коня няма да покаже знаци на болка под влиянието на инжектираната субстанция.

Докладът за кончината на коня разкрива концентрация на множество травми и употреба на инжекции, които са довели до блокиране на нервите на животното по време на тренировки и състезание.

Наказанието на Шейх Абдул Азиз Бин Фаизал Ал Касими влиза в сила от 3 юни 2020, и ще важи до  27 май 2040 год.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име