Новата Mazda 3  – душата на движението

0
3351

Това е тя новата на Mazda 3 – четвърто поколение, която оставя останалите да й дишат прахта.  Изградена върху изцяло нова платформа, новата „тройка” на японския производител е с  дължина 4460 мм, широчина 1795 мм и височина 1435 мм, а междуосието е нараснало до 2725 мм.

Хечбекът Mazda 3 идва с доста външни промени, като в основата лежи философията за  корпоративната идентичност, наречена KODO – Душата на движението. Дизайнът й бе оценен с най-престижната награда в тази област – Red Dot, което е достатъчен факт за перфектното и пътно поведение и спортно излъчване.  Сега линиите на каросерията на Mazda 3 са по-рафинирани, а предният капак естествено по-дълъг. Mazda 3 е различима и се забелязва отдалеч със силно изявена и агресивна предна част, като широката вертикална радиаторна решетка е съчетана с тесни наклонени фарове с LED светлини Ще я разпознаете и по масивните задни колони и големия спойлер на покрива. Стандартно се предлага с 16-инчови алуминиеви джанти, а 18-инчовите, като тези на  тестовия автомобил са опция. Във високите си нива на оборудване има матрични фарове с 20-диодни светлини.

Салонът на новата Mazda 3 посреща водача и пътниците с новости съчетани с  висококачествени материали, удобства за водача и комфорт за пътниците. Новия отопляем волан, таблото, вратите и лоста за трансмисията са с покритие от фина и луксозна кожа. Мултимедийната система работи реактивно, а навигацията се зарежда светкавично. Функционален и точно на място е  проекционният дисплей на предното стъкло, който е и с много високо качество на графиката. Информацията е четивна и достъпна. Мултимедийните функции предлагат поддръжка за Apple CarPlay, Android Auto, навигация и безжично зареждане.

Багажникът с обем от 334 литра, като при при сгънати втори ред седалки се получава равен под и  товарно пространство с обем от 1019 литра.

Сега новата Mazda 3 се предлага с познатия 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с мощност 122 конски сили, допълнен от мека хибридна система. Благодарение на нея, разходът на гориво е само 5,2 л/100 км в комбинирания цикъл. Но, това няма как да се случи, ако сте зад волана на този спортен атлет, защото изкушението да ускорявате рязко и да пришпорвате е налице с този 2-литров двигател.

Бензиновият двигател се предлага в комбинация с 6-степенни механична или 6-степенна автоматична скоростна кутия. На влюбените в „ръчката“ ще им допадне вероятно повече 6-степенната ръчна скоростна кутия с къси ходове на компактния лост, при който смяната на скоростите напомня емблематичния роудстър Mazda MX-5. За по-уравновесените водачи е 6-степенна автоматична скоростна кутия, която превключва предавките неусетно и не отстъпва по динамика на ръчната трансмисия, но разходът на гориво е незначително по-висок. Ако с този двигател новата Mazda 3 не пасва на вашия динамичен темперамент на шофиране, то ще трябва да си поръчате „японски кон“  оборудван с авангардния 2,0-литров бензинов двигател, наречен SkyActiv-X, който разкрива в по-голяма степен спортния потенциал на автомобила.

Хечбекът „схрусква“ завоите и предлага перфектна возия. А, застане ли на старт,  може да разчитате на голямата награда,  да дори насреща ви да са истински конски сили. Новата Mazda 3 вече се предлага у нас с първоначална цена от  41 980 лева с ДДС.

Тестдрайв видео на новата MAZDA 3:

Технически характеристики

Mazda 3 2.0 SkyActiv-G

  • 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 122 к.с. максимална мощност при 6000 об/мин
  • 213 Нм въртящ момент при 4000 об/мин
  • 10,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 197 км/ч максимална скорост
  • 5,2 л/100 км среден разход на гориво
  • 119 г/км емисии на СО2
  • 41 980 лева базова цена на модела

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име