Породата Ахал Теке с асоциация в България

0
11122

Учредена миналото лято по инициатива на Георги Стефанов, който внася от Русия и Естония у нас 4 екземпляра от уникалната порода. Вноса е легален, а конете с изрядни документи. В асоциацията са заявили интерес да членуват ветеринарни доктори, учени, дори археолози, които имат интерес към тази древна порода и връзката й с траките. Сред сподвижниците на организацията е и собственичката на жребец Белент, който се отглежда в село близо до Банско с таврото на Ахал Теке.

Георги Стефанов

Председателят на асоциацията Георги Стефанов е човек с разностранни интереси и богат опит в областта на психологията, военните технологии и патентите. Днес се е отдал изцяло на отглеждането и развъждането на „прелестните коне“ , наричани още „златни “ от Туркменистан. През 2019, когато Стефанов купува и внася конете в България, една от кобилите е бременна и само преди броени дни на 29 април (2020 г ) у нас се ражда и първото конче от породата Ахал Теке (на снимките). Кончето, което сега подскача в конюшните на НАК покрай майка си Джесика е от баща Peinar KhanСледващата стъпка, която предприема Стефанов от името на асоциацията е изкуствено заплождане със замразен семенен материал закупен от лаборатория в Германия  от известният 5-годишен спортен жребец Амадей Гели  (дисциплина – прескачане на препятствия ). Процедурата ще се осъществи от ветеринарния лекар на Националната асоциация по коневъдство (НАК) д-р Боряна Иванова, която ще заплоди 9-годишната кобила Джесика (на снимките ) с идеята след 11 месеца у нас да се роди първото заченато в България Ахал текинче.

Новороденото конче Перелик с майка си Джесика

За справка, освен посоченият Белент у нас има още един Ахал текинец Ал Съни, който преди години украси корицата на брой  98/ 2015 на списание езда.

Така с внесените 4 коня от Стефанов +  1 новородено, имаме  и два налични у нас Ахал текинците стават общо 7 кончета от породата.

Ще следим развъждането, приложението и изявите на породата у нас с интерес. В Туркменистан, където е запазена в най-чистия й вид, износът е забранен със закон, а развъждането на Ахал – Теке е държавна политика.

Успех на новата организация.

Повече за породата може да прочетете тук:

Ахал-Теке – златният кон

За Ахал Теке в България, като вдъхновение за име на българско вино, тук :

Бутикова изба „Шато Коларово“ и коне от породата Ахал Теке

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име