Коневръз за конярите в България и финансова нагайка за конярите в Обединеното кралство по време на Сovid-19

0
2862

Настоящият материал не изразява позиция, защото авторът не е спрял да работи дори и в условия на спазване на всички правителствени указания и пълно финансово зануляване, а цели да даде информация и сравнение, какво правят други правителства в сектор коне, коневъдство и конен спорт.

Последното изявление на Британското конно общество (BHS – The British Horse Society) относно коронавирус (Covid-19) от началото на този месец е, че спират окончателно всички спортни прояви с коне до юни месец.

Броят на заразените с коронавируса във Великобритания се увеличи до общо 33 718 души, като довчера бяха 29 872 души, т. е. нарастването е с около 3 900 души, съобщи британското здравно министерство.

 Правителството прави всичко възможно да застане зад бизнеса и моли бизнеса да направи всичко възможно, за да застане зад работниците си.Най – многобройното и авторитетно общества на конните хора в Обединеното кралство за дни успя да разработи достъпна онлайн версия за новини, съвети и дори ръководство за настъпилата извънредна ситуация и секция към засегнатите собственици на коне, състезатели, треньори и гледачи. На страницата дори има форма за бързо и лесно кандидатстване, как правителството може да подкрепи бизнеса и служителите, чрез пакет от мерки за периода на безпрецедентно настъпилите финансови загуби. Уебсайтът помага да се намерят подходящите  поддръжка, съвети и информация, за въздействието на коронавирус (Covid-19) върху  бизнеса включително и този с коне. Сайтът на организацията дори предоставя „гореща“ телефонна линия в случай на спешни въпроси, свързани със здравосолвното състояние на хора и животни. Всекидневно експерти отговарят на постъпили въпроси по електронната поща, Twitter и други социални форуми на BHS, за да се осигури 24-часова подкрепа на конефермите.

„Благополучието на конете е от решаващо значение и правителството съветва собствениците на коне да спазват протокола, изготвен от всеки един собственик на конна база. Получаваме много въпроси във връзка с язденето, грижата, тренинга, дори изражданията. Съветът ни е, че момента не е подходящ за транспорт, визити и дори индивидуални тренировки. Няма забрана за яздене на коне. Решенията могат да се вземат само въз основа на индивидуални обстоятелства, но изборът винаги трябва да се съобразява с потенциалното въздействие за нас и другите“  пише в обръщение на официалната си страница BHS.

Онлайн център на BHS (www.bhs.org.uk ) е публикувал информация и съвети към собственици на коне в условията на пандемия от Коронавирус (Covid-19). Няма конкретни правителствени насоки специално създадени за конното общество, но има важни съвети:

  • Здравето и благополучието на коня е ваш приоритет.
  • Ако имате някакви притеснения, свържете се с вашия ветеринарен лекар, или се свържете с нас по телефона. Ние ще направим всичко възможно да ви помогнем.
  • Останете вкъщи.
  • Излезте навън само заради храна, здравословни причини или работа (но само ако не можете да работите от вкъщи)
  • Ако излизате навън, стойте на разстояние 2 метра (6 фута) от други хора
  • Измийте ръцете си веднага щом се приберете.
  • Не се срещайте с други хора, дори с приятели или семейство
  • Можете да разпространите вируса, дори ако нямате симптоми.
  • Уверете се, че имате достатъчно сапун/ дезифектанти за миене на ръце.

В КОНЮШНЯТА се влиза само с измити ръце и така се излиза.

  • След като използвате оборудването в боксовете или конюшнята, например поилки, колички или маркуч, измийте ръцете си. Използвайте антибактериален спрей за дезинфекция на цялото общо оборудване.
  • Допускайте само едно по едно лице до сеновала, амуничника, стаята и т.н.
  • Не е желателно без особена причина да допускате външни хора в конефермата.
  • Не е желателно без ветеринарна причина да транспортирате кон/ коне.
  • Имате ли достатъчно доставки за коня си?
  • Не изпадайте в паника, купувайте фураж и постелки за кон, фирмите работят. Ще има достатъчно за всички, които се нуждаят от това.
  • Мелниците за фуражи и доставчиците са в състояние да продължат да произвеждат количества и да правят доставки. Не е необходимо да се презапасявате. Пътуването с цел набавяне на храна за хора и животни е разрешено.
  • Ако конят ви вече не работи, ще трябва да намалите приема на фураж.
  • Ако има видим проблем с копитата, краката или друго което може да се заснеме с телефон, изпратете снимка на ветеринаря си.

Онлайн центърът е разработил различни планове за изхранване на конете, план за упражнения на кон и ездач, съвети за неотложни ваксини и напътствия за настъпилите промени в програмата на конете. Разработено е ръководство за склонни към ламинит коне, така че да бъдат наблюдавани внимателно дори и без ежедневното присъствие на ветеринар.

Според Световната организация за здраве на животните (OIE) настоящото разпространение на Covid-19 е резултат от предаване от човек на човек и към днешна дата няма доказателства, че животните-компаньони могат да разпространят болестта. Следователно няма основание за предприемане на мерки срещу домашни животни.

Един от последните многобройни съвети на онлайн центърът BHS е да се поддържа връзка с колеги и приятели и най-вече с ветеринарните доктори.

За да се подпомогне спазването на правителствените указания и да се намали разпространението на Covid-19, много ветеринарни клиники в Обединеното кралство реагират само на спешни случай. Ветеринарната общност от своя страна изрази разбиране,  че някои собственици може да са разочаровани от отмяната на рутинните срещи, но тези жизненоважни мерки за намаляване на коронавируса са приоритет първо за хората, след това за животните.

Към момента няма смесване на големи групи коне, например шоута и събития, рискът от разпространение на болестта трябва да бъде намален и ние насърчаваме всички собственици и служители в индустрията да прилагат добри хигиенни практики, за да се намали разпространението на болестта, пише още в сайта на британското конно дружество, като накрая има и приложена подробна програма за кандидатстване за безвъзмездно финансиране.

Редакцията на Еzdapress ще се радва, ако някой български собственик на коне, спортен клуб, конна база или друго сподели добрата практика, как се е възползвал от мерките на българското правителство в подкркрепа на бизнеса с коне.

Въпреки всичко, аз оставам оптимист !

Не разчитайте на Неволята. Няма да дойде.

Само запретнатите ръкави и здравите мишци, ще ни позволят да изплуваме.

В обезлюдената ни редакция, един надпис продължава да поддържа доброто настроение: „Бедни, но горди – гладни, но влюбени“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име