И вашите коне ли кашлят?

0
1470

Защо сега? Защо толкова кашлят? Как да им помогнем ? Зимата си отива, организмът е уморен от дългите студени месеци, изтощен от липсата на витамини, свежи плодове и зеленчуци. Времето е променливо и силно влияе на регулиращите баланса на организма ни механизми. С настъпването на пролетта, се увеличават топлите и влажни дни, а те благоприятстват за развитието на гъбички, бактерии, вируси и паразити.

И за конете се отнася. Те са прекарвали голяма част от денонощието в боксове си. Разходките са били къси и недостатъчни. Много от паразитите, с които не сме успели да се преборим наесен, са се увеличили.

Но какво всъщност представлява кашлицата? Тя е симптом на много заболявания и е основен защитен механизъм в организма на човека и животните, срещу попаднали в дихателните пътища дразнители. Кашлицата при конете има много варианти. В някои случаи, тя се изразява в 1-2 изкашляния, в други, е свързана с дълъг и мъчителен пристъп.

Възможно е да не е свързана с конкретна причина. В по-голяма част от случаите, животното заема характерна стойка, като изпъва шията си напред и я навежда леко надолу. Различен е начинът, по който звучи кашлицата. По това можем да съдим за евентуалния причинител.Зад една влажна, задушаваща кашлица, при която дихателните пътища са изпълнени с полепнал секрет, обикновено стоят бактерии. Докато при сухата, отсечена и „лаеща“ кашлица, се съмняваме за вирусно заболяване или е начална фаза на алергия, при което все още не са образувани секрети.

В зависимост от заболяването, което съпътства кашлицата, симптомите са безапетитие, отпуснатост, апатия и почти винаги съчетано с висока температура. Характерни са и носните изтечения, които обикновено са жилави и с различен цвят. При хроничната форма няма температура. Понякога болните животни имат учестено дишане и без да са подлагани на натоварване.

Кои са най- честите причини? Като причина от инфекциозно естество е вирусната, а именно инфлуенчните и херпес вирусите, които се размножават в клетките на дихателната система и ги разрушават. Не бива да се подценява и действието на паразитите. Едни обитават дихателните пътища като възрастни паразити, а други мигрират като ларви, прекарващи известен период от време там. И в двата случая, се нарушава целостта и устойчивостта на лигавицата.

Напоследък, като основна причина за кашлица и заболявания на дихателната система се изтъква алергичния фактор.Причинителите се развиват в недобре изсушеното, балирано сено, в мухлясалата слама или в концентрирания фураж. При използването и разпрашването им, бактериите лесно могат да бъдат вдишани от конете. Немалка вреда нанася и амонякът, който се натрупва в постелята и полепва по стените на бокса.Прахът, обаче, се смята за най-честа причина, защото се образува лесно при даването на храна, сено, слама, при застилането на боксовете. Често пристъпите на кашлица се проявяват именно в тези моменти. Колкото по-фини са частиците прах, толкова по-навътре в дихателните пътища достигат. Най- малките могат да се загнездят в алвеолите и бронхиолите и трайно да увредят функциите им. Чрез праха навлизат и голямо количество вируси, бактерии и гъби, които се намират на повърхността на прашинките.

Най-рискови пациенти се оказват тези, отглеждани в закрити, големи, непроветрени помещения, с малко време за разходки, недостатъчно чист въздух, както и спортните коне, които се яздят в закрити манежи, със суха настилка.

Как се развива болестта? До 8 седмици след преболедуване, възпалената и оттекла лигавица се възстановява, но това е критичен период за възникване на алергични състояния, тъй като имунната система е с повишена активност и прахта, спорите на гъбите и др. алергени могат да я провокират отново.

Едно от най-тежките усложнения е появата на емфизем. При него силно се увеличава налягането в най- крайните разширения на белия дроб, техните стени изтъняват и се разкъсват като загубват основната си функция.

Лечение на заболяванията. За потискане на кашлицата, най-често се използват бронходилатиращи средства, някои с антихистаминно действие. С успех се прилагат някои кортизонови препарати и такива с противовъзпалително действие. Използват се и лекарства за втечняване на събрания секрет. Ако процесът е напреднал, се препоръчва промиване на белия дроб, с разтвор от готварска сол, чрез носно-хранопроводна сонда, няколко дни подред. Разтворът втечнява секрета и освобождава власинките от него като възвръща тяхната очистваща функция.

При бактериалните и вирусни инфекции, се прилагат антибиотици, сулфонамиди, серуми и др. Във всички случаи е добре да се стимулира имунитетът и да се добавят витамини, микро и макроелементи и др. Най- добър ефект при лечението се постига, когато препаратите се вдишват, чрез специални маски. Процедурите продължават около 15 минути, 1 или 2 пъти на ден, в продължение на 2 седмици.

За да предпазите конете си от дихателни заболявания, особено хроничните и да не допускате да се усложнят спазвайте тези 10 важни правила!

  • Добре е сеното да се накисва във вода, час преди да се даде на животните, така то става меко и се освобождава от вредните прашинки и частици;
  • Ако се съмнявате, че храната е проблемът, спрете я за известно време (поне 1 година) и я заменете с друга. Подходящи в случая са гранулираните и пелетирани храни, които също е добре да се навлажняват;
  • Давайте витамини и добавки, особено през зимата;
  • Следете за изпълнението на противопаразитните процедури и поставяне на ваксини;
  • Постелът трябва да бъде в умерено количество и ако вашият кон кашля при застилането му, извеждайте го от помещението през това време;
  • Почиствайте редовно боксовете;
  • Преди да изметете пода, намокрете го с вода;
  • Ако не можете да осигурите конюшня с външни боксове и постоянен достъп на чист въздух, увеличете разходките на вашия кон;
  • Плацовете и манежите за езда, трябва редовно да се поливат с вода;
  • Спазвайте карантината за ново закупени коне, не ги вкарвайте при другите, поне 1 месец след покупката;

Запомнете! Не подценявайте кашлицата, защото тя често се превръща в хронична и води до намаляване на спортните качества на конете, а нерядко, до трайна загуба на работоспособност и жизненост.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име