Коне и конски сили

0
1976

Първата „маршрутка“ обслужваща пътниците от София до Банкя и обратно е била с конски впряг и с капацитет до 14 пътници освен задължителните двама кочияши. Снимката е направена някъде около 1920 -та година. Конете са български от тогавашния конезавод „Божурище“, край София. Време в което все още няма официално признати породи у нас. Забележителен е впряга от 4 коня. В зависимост от дължината на маршрута е имало специално организирани депа, където „уморените“ коне са се сменяли с нови, така че да издържат на натоварването. С такъв транспорт са се ползвали богатите софиянци до появата на „трамваьо“. Линиите с конски впряг са били от „Гурковиьо Площад “ до минералните извори на „Княжево“ , кръстени на Княз Александър I Батенберг , със спирка- село Павлово- Бирената фабрика. Посока на други маршрути са били София – Долна (Овча купел)и Горна Баня, отново до минералните извори.
Снимката е любезно предоставена от Любо Христов, учредител на “ Клуб на любителите на стари модели Рено“. Копието е направено от вестник “ Автомобилист „.

Това е първото българско периодично издание посветено на автомобила, което просъществува от ноември 1919 г до юли 1920 г. Негови основатели са членовете на БШС (Българския шофьорски съюз) Илия Матев и известният български инженер и изобретател Иван Гевренов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име