Пропада ли сезона за коне от Рисиста порода в България?

0
1589
epa01251005 Trotters compete during the trotter Grand Prix of Pontresina on the frozen Lake of St. Moritz, on the second weekend of the White Turf races in St. Moritz, Switzerland, 10 February 2008. EPA/ARNO BALZARINI

Заложете на кобилите, за да не е хептен нулева годината !

Ако се съди по всички мега спортни събития и Олимпиадата в Токио, то въпроса за нашите родни конни състезания, седи малко неуместен. Какво, обаче ще стане с 3-годишните коне в хиподрумната дисциплина надпрепускане с двуколки, които имат само веднъж в живота си шанса да участват в Дерби и да станат дербисти ?

При разиграване на най-добрия и най-лошия сценарии, то още от сега някои броят годината за нулева при конете от Рисиста порода. Така бе и през 1994 г, когато поради ринопневмонит по конете (вирус), спортната година при хиподрумните коне бе обявена за нулева.По календар състезанията, които са общо 16 трябваше да започнат със своя първи старт на 11 април, което по всичко личи няма как да се случи. Засега никой не се наема да коментира евентуални стартове през месец май, на фона на пандемията това биха били смели решения.

Има ли шанс обаче през септември конете от дисциплината да се изявят и все пак националния шампионат да бъде спасен ? Всички отговори са теория на вероятностите. Да, ако има разрешение, макар и при строги правила за контрол, сезонът може да бъде спасен. Подобно на възобновените гонки в Ирландия, където до хиподрума се допускат само състезатели, без собственици и треньори и задължително без публика.

Какво обаче да правят собственици, треньори и запрежчици през цялото това време на очакване ? Да хранят конете, да ги поддържат във форма и да тренират е краткият отговор. Прозорливите стопани с повече коне, могат да заложат и на развъдна дейност. Сега е времето да заплодите своята кобила, така че да имате следващо поколение от вашата стемглава шампионка. При добро развитие на обстоятелствата, ако има състезания през май, то тя би участвала, но през септември за съжаление ще трябва да си остане в конюшнята. Стопаните на кобили от Рисиста порода добре знаят, че правилника забранява състезателна изява след петия месец от бременността. Тогава контролния орган от страна на Националната асоциация по коневъдство  (НАК) не би допуснала бременна кобила. Това се следи чрез специален сертификат за покриване на кобили. Следващото правило е, че една родила кобила може да участва в състезание едва  6 месец след раждане и 1 след аборт.

Каквито и схеми да се опитваме да разиграем, не унивайте! Специално за надпрепускането с двуколки в ситуациите в които имаме три в едно: собственик, треньор и запрежчик са едно и също лице, което е честа практика и нямате социални контакти по частните писти за тренировки, то вашият тренинг е в кърпа вързан.

Тренирайте, вие имаше шанса, благодарение на конете да го правите на открито и сред природата за разлика от всички, които тренираме йога, фитнес и дори тенис у дома.  За настъпилите промени и решения вследствие на отменени спортни дейности и мерките срещу разпространението на коронавирус от НАК обещават своевременни новини за всички собственици на коне от Рисиста порода.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име