Конете и COVID-19 ?!?

0
2062

Към момента освен отменените спортни прояви от официалния календар на БФКС (Българска федерация конен спорт) и НАК (Националната асоциация по коневъдство) имаме разбира се и затворени конни бази, които не посрещат клиенти съблюдавайки последните разпореждания на здравното министерство. Има обаче бази, спортни клубове и животновъдни обекти, които не спазват ограниченията. Каквато и да е обстановката, за собствениците на коне, за състезатели и треньори, делника с обгрижването на животните и условията за тренировки трябва да продължат. Ритъма с нашите коне, си продължава по всички правила, но този път трябва да бъдем повече от бдителни и с изключително високо ниво на хигиена в конюшните, транспорта, с амуницията, особено в случаите, когато не можем да спрем идването на ветеринаря, доставката на бали, влизането в бокса на гледача или неразумни клиенти дошли без покана.От цялата информационна лавина, която ни обгръща по повод епидемията и пандемията правим кратка целеносачена извадка от Европейският център за превенция и контрол на заболяванията с въпроси свързани с COVID-19 и животните. Частта, която най-много интересува нашата общност (хората с коне) е има ли особености с които трябва да се съобразим ?  Конете не се разглеждат в частност, а в общия списък „ животни и домашни любимци“ и най-важното което трябва да знаем.

  1. Какво е COVID-19? Новият коронавирус за 2019 г. вече е наречен тежък остър респираторен синдром коронавирус-2 (SARS-CoV-2), докато заболяването, свързано с него, се нарича COVID-19.
  2. Откъде идват коронавирусите? Коронавирусите циркулират сред животните, но някои от тях влияят и на хората. След като са заразили животни, те могат да бъдат предадени на хора.

Известно е, че широк кръг животни са източник на коронавируси. Например коронавирусът предизвикващ близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) произхожда от камили, а причинителят на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) от 2002 – 2003 г. произхожда от котки.

Вирусът COVID-19 и грипният вирус се предават от човек на човек и могат да причинят подобни симптоми, но от друга страна, двата вируса имат известни различия.

 

  1. Какъв е начинът на предаване? Как (лесно ли) се разпространява? Животните са първоначален източник на вируса, но сега този вирус се предава от човек на човек. Изглежда предаването е главно чрез дихателни капчици когато хората кихат, кашлят или издишват.

 

  1. Как мога да избегна заразяване?
  • избягвайте контакт с болни хора, по-специално с кашлица;
  • избягвайте да посещавате пазари и места, където се обработват живи или мъртви животни;
  • спазвайте общите правила за хигиена на ръцете и хигиена на храните;
  • измийте ръцете си със сапун и вода или използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
  • избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изхвърляния.
  1. Какви са правилата за дезинфекция / измиване на ръцете? Миенето и дезинфекцията на ръцете е ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.
  2. Контакта с домашни любимци и други животни ? Настоящите изследвания свързват COVID-19 с определени видове прилеп, но не изключват участието на други животни. Няколко вида коронавируси могат да заразят животни и да се предадат на други животни и хора. Няма доказателства, че животните-компаньони (например кучета или котки) представляват риск от инфекция за хората. Като обща предпазна мярка винаги е разумно да се спазват основните принципи на хигиена при контакт с животни.

Ползвайте ръкавици и подходящи маски, това е част от превенцията. Редуцирайте ангажиментите на персонала влизащ в конюшнята и боксовете, ограничете достъпа до конната база за външни лица. Поставете информационни табелки още на входовете, така че да ограничите достъп на посетители, които дълго ще се лутат из базата, докато намерят този когото търсят.Силно се надяваме и желаем коронавирусът скоро да отмине със скоростта на 10 000 бягащите коне, които наскоро Btv излъчи. По ирония на съдбата кадрите са заснети именно в Китай в местност наричана „Дом на конете от Рая“. Видео и снимки виж тук : https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/vpechatljavashta-gledka-ot-kitaj-hiljadi-kone-v-galop-video.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име