Финалите на FEI World Cup ™ 2020 в Лас Вегас отменени заради коронавирус

0
1259

Международната федерация по конен спорт (FEI) и Федерацията по конен спорт на САЩ отмениха финалите на FEI за Световната купа ™ през 2020 г. в Лас Вегас поради епидемията от коронавирус. Грандиозното състезание, което включва олимпийските дисциплини обездка и прескачане на препятствия  трябваше да се проведе в дните между  15 – 19 април.Въпреки, че признават разочарованието си от ФЕИ са категорични, че човешкото здраве е основен приоритет и отмяната на финалите в Лас Вегас са най-благоразумният начин на действие в този момент.Домакините от спортния център Thomas & Mack в Лас Вегас поеха ангажимент да се свържат с всички притежатели на билети с предложение да им бъдат възстановени сумите. Операцията по изплащане на билетите започна от вчера (понеделник, 16 март), а пълна информация може да се открие на www.WorldCupLasVegas.com.

„Много съжаляваме, че финалите на Световната купа за ФЕИ в Лас Вегас, трябваше да бъдат отменени, но решението е знак на световна солидарност с всичко което се случва в този момент на планетата ни. Цялата ни общност, не само от спортистите, които се класираха на финалите, но ветеринари, стюарди, треньори, застрахователи и разбира се, нашият топ партньор Longines сме огорчени. Здравето, благополучието и безопасността на нашите ездачи, официални лица и на нашите фенове трябва да бъде наш основен приоритет. “, заяви президентът на ФЕИ Ингмар Де Вос.

Ингмар Де Вос.

За своята история от 1985 г с обездката и от 1978 г за прескачането на препятствия сериите за Световната купа на ФЕИ, никога не са спирали или отменяни. Опасенията относно разпространението на вируса и последвалите ограничения за пътуване и мерките за безопасност наложиха за първи път финалите да бъдат отменени.Тазгодишния финал на Световната купа по прескачане на препятствия Longines FEI в Лас Вегас  се явяваше 41- ия сезон в който най-добрите спортисти от 15 лиги в 43 страни по света се бориха, за да се класират, надявайки се да постигна и дял в джакпота от над 1,3 милиона евро. От своя страна Лас Вегас трябваше да бъде домакин на финала за шести път, като преди това посрещна  финалите през  2000, 2003, 2005, 2007, 2009 и 2015 г.

Стив Гурдат

Серията FEI Dressage World Cup ™ ( обездка)  пък очакваше  своя 34 -и сезон, като най-престижното индивидуално състезание в дисциплината, съчетаващо прецизност и най-доброто партньорство между кон и човек. Състезателите по обездка по целия свят се състезават в четири лиги: Западна Европа, Централна Европа, Северна Америка (включително Канада) и Тихия океан (Австралия, Нова Зеландия, Азия), като само 18 печелят квота за финала.

Изабела Верт

Две от водещите имена в конкур ипика  Стив Гурдат и обездката Изабела Верт, също изразиха своите съжаления, но и опасения за пандемията на COVID 19. Швейцарецът Стив Гурдат с коня си Аламо в момента е водещ шампион на Световната купа по прескок на Longines FEI, но е готов да пропусне дори следваща титла в името на органичаване на пандемията. На същото мнение е и знаменитата шампионка по обездка на Световната купа FEI – германката Изабел Верт, преди финалите в Лас Вегас, тя заедно с кобилата Weihegold STLD вече бе постигнала пета титла от своята изключителна кариера.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име