Крупник посрещна Тодоровден с кушии и надтегляне с тежковози

0
2342

Обединени в идеята за поддържане на традицията с всенароден празник жителите на селата Крупник и Полена за поредна година посрещнаха заедно Конския Великден. Арена на конските надпревари бе местността „Беглико“ която се изпъстри с нагиздени коне и ездачи, с жива музика и неповторимата атмосфера на празника. Празника подобаващо започна с тържествен водосвет отслужен от отец Величко Христов и продължи по стар обичай със захранване на конете. Събитието се организира от кметствата Крупник и Полена с помощта на община Симитли и е най-чаканият повод за тържества и надпревари пред прага на пролетта. Двете дружини се предвождаха от байрактари, всяка със своето знаме на населеното място. Подготвените трасета за двете дисциплини „надбягване“ и „надтегляне“ бяха старателно подготвени от екипа на кметицата на Крупник Иванка Чакалска. За отличната и празнична организация допринесоха и прекрасната македонска музика, участниците в народни носии и богатият награден фонд за ездачи и собственици на коне.

С благословия, обредна пита и царевица бяха посрещнати всички участници в празника възседнали коне, а накрая получиха и своите грамоти. За победителите бяха предвидени купи, подаръци и финансови премии.

Из пъстрото множество от коне, ездачи, водачи, магарета и каруци публиката си избра и своите фаворити в специалните конкурси. Наградата за „Най-гиздав кон“ спечели кончето на Борислав Борисов от Полена. За  „Най-атрактивен участник“ бе избрано магарето Барут на стопанина Кристиян Йорданов от село Черниче. А, с приза „Кобила с младо подрастващо конче“ си тръгна собственика на кобила Звезда – Иван Стойнев от Крупник.

Традиционните кушии представиха 4 гари с финална гонка, която от своя страна излъчи и тримата най-бързи ездачи. Първо място с голяма преднина пред останалите грабна Ангел Узунов от Симитли с кобила Лиса. Втори след него финала прекоси миналогодишният победител Крум Георгиев от Крупник с кон Мартин и трети стана Симет Илиев, също от Крупник с кон Тезио. В турнира по надтегляне с тежковози в трите категории се представиха общо 20 участника, разделени в три категории, според собствено им тегло. В първата категория за коне до 450 кг, след две дотоварвания на финала четириногите теглеха товар от 875 кг. С най-добро време и най-дълго разстояние убедително първа награда грабна кончето на Емил Заеков от Полена. Втори се нареди Крум Георгиев, който грабна и второ място в надбягването, а трети стана Христо Илиев от Симитли.

В средната категория на фона на собствените килограми на участниците, коне от 450 до 650 кг, това стигна до внушителните 1 100 кг. 40 метра в рамките на контролното време успя да изтегли само отличния работен кон на Стоян Стоянов от Симитли. Следван от жребеца на Емил Заеков, победител в пъвата категория с резултата от 22 метра. Третото място заслужи представителят на село Ракитна Божидар Христов с изминати 20, 80 м от неговия кон.

В тежката последна категория, участниците на терен спретнаха истински зрелищен спектакъл и демонстрация на теглителните умения на конете. В последните минути на изпитанието тежковозите теглеха товар от 1300 кг , но с резултат от 27 метра, конят на Стоян Стоянов, му осигури още една купа към първото място от втора категория и затвърждаване на титлата от миналата година, когато отново стана първи, но в леката категория. Стоянов предвидливо бе заложил на още един кон в надпревара, който от своя страна му подари и второто място в тази тежка серия. Трети се класира победителят в първото изпитание Емил Заеков от Полена.

Текст и снимки : Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име