Шампионът Милко Кочев продължава по план в защита на титлата

0
3220

С устрем и нови планове за победи тече подготовката на Балканският шампион в дисциплината прескачане на препятствия при юношите Милко Кочев. След като разписа най – успешната си година до момента (2019) с кон Карино, тандема се готви усилено за новия състезателен сезон. Миналата година Кочев стана държавен шампион при юношите с нула наказателни точки от проведените три състезателни дни и четири манша. Месец по – късно печели и Балканската титла отново в клас юноши на проведената Балканиада в Истанбул.Роден под знака на везните през 2004 година в Хисаря, Милко е най-щастливия брат, заедно със своите две сестри с които всъщност са тризнаци. 9-годишен за първи път посещава конната база в Хисаря, където започва да язди при чичо Лазар. Не след дълго получава подарък от баба си първият личен кон Морфей, порода Арабска шагия. След две години упорит труд Милко избира да продължи с тренировките на конна база „Тракиец“ в село Житница, която е със спортна насоченост. Там под треньорските наставления на Андрей Гочев започва да се изявява с кобила Памира. Отличните резултати на талантливият млад ездач не закъсняват и той вече има в кариерата си първите призови места в различни турнири. Това е една от причините съвсем заслужено, когато е 13-годишен да получи и вторият си личен кон – кастрата Карино (с родители Карентос и Наполи)Така през 2017 двамата се класират на втори място в държавния шампионат, а след това и вицебалкански шампиони и първи отборно при децата. През 2018 г. Милко участва на Европейско първенство във Фонтенбло̀, Северна Франция, където се класира на финал и завършва на 26 място от 33 финалисти. През същата година става държавен шампион за юноши до 14 години и пети на Балканиадата в Загреб. По това време вече е състезател на клуб по конен спорт „Пълдин“, а негов треньор е големият наш състезател Калин Неделчев. Прецизният стил на езда на Милко, отношението му към конете и безспорният му талант са забелязани от Екатерина Ковачева, собственичка на спортни коне и конен клуб, която го взима под своя опека.

Милко Кочев и Екатерина Ковачева – миг за отмора и бърза снимка за фейса

Ковачева е твърдо убедена, че младият състезател трябва да почерпи опит от школа в чужбина и прави контакт с известният български ездач Росен Райчев. Така в началото на лятото на миналата година Милко и Карино започват своите тренировки в Германия, а съдбата му поднася и трети личен кон с прекрасното име Дунав – кастрат (баща небезизвестният германски жребец Диарадо и майка Никита) от породата Олденбург. Веднага след като се завръща от Германия, Милко става държавен и балкански шампион и бележи повече от успешна 2019 година.

Стремежите на шампиона от Хисаря започнаха по план за 2020 с едномесечна подготовка в чужбина и готовност за първите състезания от календара на БФКС.Текст: Ездапрес
Снимки: Катерина Ковачева

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име