Турнира посветен в чест на Живко Борисов събра легенди в конния спорт

0
3392

В неделя  (23 февруари) закритият манеж на конно – спортна база „Хан Аспарух“ в столицата посрещна турнир в памет на известният български състезател Живко Борисов (1959 – 2018 ). Състезанието предложи пет изпитания по прескачане на препятствия и турнир по обездка за деца и аматьори. Тренировъчният плац и състезателния манеж оживяха, не само от детската глъч от участниците в изпитанията бариери и Х-паркури, но и от величественото присъствие на истински участници в Олимпиади прославяли България в далечното ни минало, като състезатели по прескачане на препятствия. Присъствието на живите легенди в конния спорт Борис Павлов, Зарничко Попов, Димитър Генов, Никола Димитров и Дженко Събев създаде приповдигната атмосфера и истинска гордост сред победителите да получат наградите си от тези звездни имена. Освен приятели на Живко Борисов всичките доайени в един и друг момент от живота си са били съотборници, конкуренти и национали.

(от ляво надясно)Дженко Събев,Борис Павлов, Никола Димитров и Зорничко Попов

Вълнуващ момент и особено важен за децата в състезанието бяха десниците на беловласите треньори,  които връчиха наградите на победителите в отделните паркури. Турнирът се оказа и чудесен повод  „петимата от запаса“ да се видят, да поговорят разпалено и да си спомнят за спортните си подвизи на младини. Не, че нямаше критики към всичко, което се случваше на манежа по време на състезанието, както към малки, така и към големи, но това е в реда на нещата, когато те наблюдават очи били на Олимпиада.

Зорничко Попов връчи медалите на най-малките ездачи
(от ляво надясно) Никола Димитров и Борис Павлов
Никола Димитров с поздравления и препоръки към младите таланти

Като треньор на Борис Павлов и Димитър Генов, Зарничко Попов си позволи да сравни миналото и настоящето на конния спорт с малка носталгия по миналото. Но кой не страда по отминалите години? А, Борис Павлов се впусна с подробности да разказва, как през 1981 г, заедно с Живко Борисов отиват на великото състезание в Аахен.

Димитър Генов, третият от ляво надясно също уважи турнира с присъствието си

Никола Димитров от своя страна припомни славните времена, когато българските ездачи са превземали първите места по международни турнири с изпитания на паркурите 150 – 160 см. „ Живко имаше две кобили с които основно се изявяваше, една от които се казваше Рибка, но  любимият му кон си остана Гаер“, спомня си Борис Павлов. Похвала от своя страна към инициаторите на неделното състезание отправи Никола Димитров, който сподели, че събитието е прекрасна инициатива в памет на Живко Борисов и поздрави организаторите от клуб по конен спорт „ Сливнишки герой“, в който Борисов се изявяваше през последните 11 години от живота си, като състезател и треньор

.

На свой ред всички състезатели в отделните изпитания се представиха подобаващо пред авторитетните скъпи гости и си направиха специални снимки с тях. В категории ,,Бариери“ и ,,Х – паркури “ на финала всички участници завършили успешно изпитанието получиха медали лично от Борис Павлов и Никола Димитров.

Първите места в „Х – паркура“ за деца, аматьори и любители се оглавиха съответно от: (Аматьри 60 см.) Боряна Ивчева  с кобила Индия от ЕК ,,Аватар“, Александър Василев  с  Иеей Мъс Бой от ЕК „Тенев и син“ и Симол Русенов  с кон Зоро от клуб „Сливнишки герой“. При децата първото място спечели София Христова с Калахари от ЕК „Кан Аспарух“.

В изпитанието за аматьори на височина 90 см безапелативен победител стана Боян Цанев с Дрога от ездовия клуб именно на Живко Борисов, втори след него се нареди Мартин Методиев с Наполеон от клуб „Интегра“ и трета стана очарователната Елизабет Ангелова с Аск Фор Милием от ЕК „Левски“.
В групата на 5-годишни и по-възрастни коне първото място заслужено спечели известният треньор и състезател Христо Найденов с кон Прешъс от ЕК „Левски“, а при децата първото място отново отиде в полза на клуб „Тенев и син“ чрез победителката Анна – Кристин Стайкова с кобила Перфектна.
В изпитанието на 110 см височина на препятствията в генералното касиране на чело излезна Боян Цанев с Кукубендика от клуб „ Сливнишки герой“, следван от Карол Уйтберт с Провокатор от великотърновския клуб „Калоян 92“ и третото място отново спечели победителя Цанев, но с кобила Дрога.

В последното изпитание с перфектна езда се наложи Виктория Димитрова с кон Имеджин Ван Рог от „Тенев и син“, втори след нея се класира Боян Цанев с Кукубендика, а трети стана Карол Уйтберт с Провокатор от  „Калоян 92“.

Състезателния ден посветен на Живко Борисов предложи и състезание в дисциплината обездка в което на първо място се класира   Лидия Мандаджиева с кобила Романтика от ЕК „Кан Аспарух“ (63,182%). Второта място зае Александра Илиева с кон Карамел от клуб „Валдемар“ (55.291%) и трета – Ния Копоева с кобила Дащия от клуб „Тенев и син“  (50.681%). В категория „аматьори“ наградата спечели състезателката Мария Варварук  с кон Лайк от клуб „Валдемар“ (56.538%)

Галерии със снимки в различните изпитания виж тук

Снимки и текст: Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име