Йосиф Миладинов е спортист на 2019 г. при младите, петобойката Светла Згурова остана четвърта, а ездачката Ая Митева е седемнайста

0
1209

Точно 100 спортни журналисти дадоха своя вот в IX издание на анкетата на сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg  за определянето на спортиста на 2019 г. сред младите българи. Церемонията се състоя в Централния военен клуб в София в присъствието на деятели, спортисти, треньори, гости и журналисти. Точки в реномираната анкета получиха 53 състезатели. Победител стана 16-годишният плувец Йосиф Миладинов с актив от 788 т. Той е трети в света при юношите на 50 м. бътерфлай от шампионата в Будапеща, втори в Европа на 100 м. бътерфлай в Казан, финалист в щафетите. Миладинов е  най-младият ни олимпиец, покрил норматива за игрите в Токио както и първият българин, слязъл под 52 сек. на 100 м бътерфлай в голям басейн. Рекордите му през годината в две възрасти са над 10. Шампион е на Швейцария.

На второто място с актив от 520 т. застана 18-годишната Александра Начева (лека атлетика – троен скок), която взе второ място на европейското първенство за девойки под 20  години. Водачка е в световната ранглиста за девойки под 20 г. с 14,13 м.

Третата позиция с вот от 507 т. е на носителката на Световната купа на сабя за девойки до 20 г. Йоана Илиева. Веднага след тях на четвъртото място се нареди 17-годишната Светла Згурова  (модерен петобой).Тя е световна и европейска шампионка при девойките в нейната възрастова група. Беше основна фигура в представителния отбор за Световната купа по модерен петобой за мъже и жени в София. Модерният петобой (някъде срещан и като модерен пентатлон) e олимпийски спорт , който комбинира 5 напълно различни един от друг спорта – конен спорт, фехтовка, стрелба, плуване и бягане. Измислен е от създателя на олимпийските игри Пиер дьо Кубертен. Целта му е била да събере в общ спорт всички умения, които е трябвало да притежава даден кавалерист от XIX век – да язди, да тича бързо, да плува, да стреля, да се дуелира. Смятат модерния петобой за най-разнообразната дисциплина, която изисква безупречна физическа подготовка.

Светла има предпочитания за свой любим спорт от петте, които сформират модерния петобой. И противно на очакванията, това е спортът, с който е започнала да се занимава последно – ездата: “Най-много ми харесва ездата, защото я тренирам отскоро. Много е хубаво чувството да се свържеш с друго живо същество. В началото ми се струваше много трудно, но ми харесваше и исках да продължа да се развивам“. Споделя, младата шампионка в интервю за Sportal 

В челната 20-ца попадна и голямата надежда на конния ни спорт Ая Митева. Изключително силния си сезон тя подплати с трето място в дисциплината прескачане на препятствия от европейското първенство за деца, юноши и девойки в Холандия. Със 17-ото си място в анкетата Ая се нареди до най-елитните ни млади състезатели и това трябва да е голям стимул за бъдещото и развитие към големите победи.

С доста конски сили се сдоби треньорът на годината на волейболистите ни – юноши до 17 г. Мартин Стоев. Той ще тества напълно безплатно най-новата Mazda CX30 в продължение на месец, предоставена му от официалните вносители на японската марка у нас – Стар Моторс. Подсигурено му е и гориво на стойност 500 лв. от Benzin.bg . Възпитаниците му станаха отбор на годината. Тази година сайтът  Viasport.bg  връчи и три специални награди. Третата награда „Воля за победа” заслужи 14-годишният футболист на ФК Национал (Сф) Кубрат Комсалов, въпреки, че е с диабет не се е отказал да тренира. 16-годишният национал на България по баскетбол на колички Цветомир Цветков е първият носител на приз „Вдъхновение”. Съвсем заслужено 12-годишната състезателка по водна топка на „Локомотив Никола Нанов”  Анелия Янева бе излъчена от фондация „Емил Шарков” за приза „Деца на бащи герои”, която се присъжда на деца на загинали служители на МВР.

Текст : Станчо Шукеров

Снимки: Тони Тончев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име