Кончето с име Ferrari

0
1859
Биoграфията на Енцо Ферари излезе на български език
Защо Ферари, винаги означава червено? Защо винаги се свързва със състезание, страст, превъзходство, лукс, резултати?
Отговорите на тези въпроси се крият из страниците на официалната биография на на Енцо Ферари, озаглавена „Ферари – мъжът, автомобилите, състезанията, машината”. Книгата излиза на български език точно 90 години след създаването на Scuderia Ferrari.
Феновете на Формула 1 имат логичното обяснение, защо болидите на „Черното конче”, този сезон съвсем целенасочено са обозначени като SF90. Биографията е авторска разработка на Брок Йейтс, а книгата е на издателство „Локус“. Историята на италианския автомобилен титан Енцо Ферари (1898-1988) e запленяващо повествование за гения, който лично е създал впечатляващи коли с изключително модерен дизайн. Но кaкто Йейтс посочва в книгата, никоя от състезателните коли на Ferrari „не е блестящ пример за авангардна технология” и той няма почти никакъв принос в създаването на по-късните серийни автомобили, носещи неговото име.
В книгата Енцо е описан като избухлив мeгаломан, отдаден на бурни и необуздани пиршества и създал си слава на Дон Жуан сред жените. Ферари е баща на незаконно дете и води двойствен живот, като така търси „оазис“ от „кипящата омраза” на официалния си брак. Историите му граничат със скандални жълтини, но не трябва да препускате измежду редовете, когато става дума за истинската му голяма страст – автомобилите.
На официалната си премиера в столицата, биографията на легендарния Енцо Ферари бе представена със специалното съдействие на Shell България, а като консултант на българския вариант на книгата е поканен не кой и да е, а „гласът“ на Формула 1 у нас – колегата инж. Иван Тенчев. Като главен редактор на списание ClubS1 и дългогодишен телевизионен коментатор на състезанията от Формула 1, Тенчев наскоро стана и носител на наградата за спортна журналистика за 2019 г. на името на братя Ексерови. Самият той сподели, че книгата е много интересна, не само за феновете на автомобилния спорт.
Тези, които вече се прочели съдържанието от 646 страници казват, че тематиката напълно обсебва. На представянето на книгата, търговският директор на Shell България Мила Петрова отбеляза дългогодишното сътрудничество между двете марки. Благодарение на него компанията прави достъпно за клиентите си едно изключително изживяване – посещение на фабриката в Маранело и управление на Ferrari на тестовата писта „Фиорано”. То може да бъде спечелено чрез специална томбола на Shell. Книгата вече е налична в най-големите книжарници в страната. Преводът е на Добринка Кръстева, а удоволствието да се „срещнете“ с легендарни пилоти от историята на Формула 1 ви очаква на страниците на уникалното книжно произведение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име