Рекорд за изтеглен товар от тежковоз, класическа музика и нови Першерони на турнира в Нова Махала

0
10266
Непобедимият кон Скот успя, извън класирането, да изтегли 6 тона товар от трупи на разстояние 6 метра, по време на турнира проведен в Нова Махала на 18 август.

Това се случи по волята на стопанинът му Николай Кирилов, известен в конните среди като Ники Бизнеса. По време на третата категория, соченият за най-силен кон у нас – Скот, официално се разписа в състезанието с резултат от 5 тона на разстояние 30 метра. Това стана пред погледа на екзалтираната публика и на дошлите специално за надпреварата гости от чужбина.

Сунай Караасан

За отбелязване е, че на състезанието в Нова Махала за първи път звучаха класическа музика и оперни изпълнения, което е абсолютен пробив в програмата на подобен род надпревари. Изненадите, организирани за участници, гости и зрители от домакина на проявата Сунай Караасан, не спряха през целия състезателен ден. Известният животновъд и земеделец, който е и най-крупния вносител на тежковозни породи коне от чужбина – Караасан, се бе постарал за пореден път да приложи европейски маниер в организацията на събитието. Сунай накара публиката да онемее, след като по рампата на супер луксозен коневоз слязоха кой от кой по отбрани тежковози, стъпващи за първи път с едрите си копита на българска земя. Канадски Першерон, Руски, Френски и Американски тежковоз са породите посочени в паспортите на новите тежкоатлети, закупени специално за конюшните на бизнесмена от Нова Махала.

Пищната програма, щедрия награден фонд за участници и зрители и всички изненади поднесени с мисъл и емоции, направиха празника своеобразен конен фестивал. На зелената морава, покрай състезателното трасе, се редуваха различни коне, атракции, изпълнения и връхлитащи една след друга награди. Много по-късно стана ясно, че това е част от личния празник на бизнесмена Сунай Караасан, който по този начин отбелязва своя 50 – годишен юбилей – споделен с приятели и любители на конете в България. За турнира се стекоха стопани на тежковозни коне от всички краища на страната, привлечени не само от щедрия награден фонд, но и от любопитство да видят новите „перли“ в конюшнята на Караасан. Известният търговец на коне и този път не изневери на стила си на домакин – да въведе нови елементи в организацията и да вдигне нивото на този род съревнования у нас.

Състезателният ден започна с високо вдигната летва още в първа категория, където конете със собствено тегло до 700 кг стартираха с товар от 1 тон и финишираха на 2 тона и 500 кг. С разстояние от 4,20 м победител стана кон Торо на Николай Андреев от Златица, за когото е известно, че поддържа конете си в отлична състезателна форма през цялата година. С резултат 2,72 м, втора се класира кобила Карина на Иван Джолев от Разлог. Трети стана кон Вихър на Светлин Симеонов от Кнежа, който успя да дръпне товарната шейна на 2,30 м.

Миг след аплодисментите за героите от първа категория, с достолепие на терена бяха представени и жребците от породите Руски, Френски и Американски тежковоз и един уникален жребец Руски тежковоз. Оживлението сред публиката бе неописуемо с разностранни въпроси, коментари и желания за снимки с расовите гиганти. След дефилето на исполините, терена вече бе свободен, така че в цялата си мощ да се разгърнат музикантите и изпълнителите от Сборна формация 100 каба гайдари и певци от Девин, Широка Лъка и Чепеларе. Гостите от чужбина слушаха онемели, станали на крака от напева на каба гайдите.

     

В тази приповдигната атмосфера започна и състезанието за конете от втора категория, които демонстрираха мускули с начален товар от 1 тон и 500 кг, а във финалната серия вече теглеха 3 тона и 300 кг. След супер оспорвана битка, до победа с резултат 11,53 м, първото място, съвсем очаквано, спечели любимеца на публиката – кон Турбо на Николай Христов от София. Втори се класира победителят от първа категория – кон Буби на Николай Андреев с изминато разстояние от 7,50 м и трети стана кон Фриц на Христо Куртев от Велинград. Тандемът определено бе голямата изненада в класирането, но с напълно заслужено трето място и достоен резултат, с 20 см по-малко от втория в класирането (7,30 м).

Преди на терена да блеснат конете от тежката категория, програмата предложи демонстрация на управление на двуколка с впрегнат Рисист кон. В ролята на запрежчик влезна лично най-големият производител на коне от Рисиста порода в България – Петър Шарков.

По-късно той направи и превъзходна езда с рисистия кон Гигант, победител в редица изложения на породата, провеждани у нас. Сетне, за радост и умиление на публиката, на фона на гигантските коне се появи впряг на малка писана жълта каручка с големия внук на организатора. 4-годишният Сунай Караасн, като достоен наследник на дядо си, успя да развълнува публиката и да предизвика вълна от коментари, след като сам управляваше впрегнатото пони.

Дъх не можеха да си поемат зрителите от богата програма, в която за капак се разиграваше томбола с награда – автомобил VW Golf 4. Тук големият късмет споходи Осман Ибрямов от троянското село Борима, който бе дошъл за празника с автобус и ето, че съдбата го изпрати на връщане с лек автомобил и пълен резервоар.

Последната доза адреналин по време на празничния турнир бе влята в късните следобедни часове на деня, когато на терена с цялата си мощ нахлуха конете от „тежката артилерия“ със собствено тегло до и над 1 тон. След няколко дотоварвания категоричен победите стана кон Скот с резултат от 5 тона на 30 метра. Второто място грабна друг гигант сред тежковозите – кон Принц, който бе с водач Ники Христов. Той се отказа точно по средата на трасето поради скъсана щранга. Трети остана представителя на домакините кон Лео на Тунджай Хаджийски.

Алан Биот

„Това което видяха очите ми на състезанието в Нова Махала ме изпълва с уважение и още по-голям хъс за развъждане на коне от тежковозни породи. Не вярвах, че в България можем да видим такова голямо разнообразие от породата. Конете, които се представиха в надпревара по демонстрация за теглителни способности силно ме впечатлиха. По-всичко личи, че това са коне, които работят на терен в реални условия и се развъждат по предназначение. Очарован съм. Бих искал да влезнем във връзка с български организации, които са лицето и официоза за развъждане на тежковозни породи. Интересно ми е и съжалявам, че не можах да видя сред състезателите екземпляри от породата Български тежковозен кон. Надявам се да ги видя при следващото ми посещение.“ – заяви пред публиката представителят на Першеронското общество във Франция – г-н Алан Биот. Това е официалната организация във Франция, която се грижи за племенната книга на породата. Сред делегатите от Франция присъстваха и още трима известни хиполози – експерти в отглеждането и търговията на Першерони. Освен тях, звездното присъствие от експерти от чужбина се допълваше от гости от Германия, Холандия и Белгия.

Почетни отличия за безукорното си око и прецизен избор при покупка на коне от чужбина, получи юбиляра и организатор на празника в Нома Махала – Караасан. Той от своя страна благодари за доверието и партньорството на всички, които и до днес продължават да се доверяват на търговският му нюх и набито око. Още по време на демонстрациите, когато Караасан показа за първи път новите попълнения в редиците на тежковозите у нас, един от жребците бе закупен на място от друг известен организатор на конни надпревари – Руси Матракчийски, като спазарената цена остана тайна за публиката.

  • Текст : ЕzdaPress
  • Фотографии: ЕzdaPress и Богдан Стойко

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ НОВА МАХАЛА 2019

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име