Войнягово откри сезона по надпрепускане с двуколки с 37 рисисти коня

0
3025

Събитието се проведе на 6-ти април на новоизградено трасе край карловското село Войнягово. Лично кмета на община Карлово – Емил Кабаиванов, поздрави запрежчиците и откри първото състезание за сезона.

Организаторите на надпреварата, в лицето на Нацианалната асоциация по коневъдство (НАК) и Българската асоциация за рисисти коне (БАРК), допуснаха до участие само регистрирани коне и лицензирани състезатели. Пред погледа на зрителите, които се стекоха да наблюдават гонките, се проведоха четири гари и две квалификации. От общия награден фонд  в размер на 6 500 лв., френската организация Льо Трьо осигурява 4 000 само за френската гара, а останалите средства бяха подсигурени от генералния спонсор – фирма „Итали“ и община Карлово. Трасето с дължина 1150 метра предложи за първи път у нас т.нар.  „стартов ръкав“, посредством който конете имаха възможност да стартират в права посока и да развият висока скорост.

Денят започна с квалификация за 2-годишни кобили на дистанция 1600 м  с контролно време от 2,35 мин., което трябваше да покрият по стандарт участниците. От стартиралите 5 кобили в класация влезнаха 4, като първа финишира кобила Irlinda със запрежчик, собственик и треньор Мустафа Байрям.

ВИЖ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ПЪРВА КВАЛИФИКАЦИЯ ТУК

При старта за 3-годишни коне  на дистанция 1900 метра – „Приз Откриване“, се състезаваха 6 коня за класиране. Въпреки машината за поливане, трасето се закри от завеса дим. С много добра стратегия начело излезе  кобила Donya Kraun и успя да зарадва с първо място своя стопанин, запрежчик и треньор Димо Димитров. Втора стана кобила Infanta със запрежчик Йосиф Матишев, а трети финиша пресече жребец Аtlantik, управляван от Стефан Петров. Наградите на победителите връчи общинския съветник от община Марица и главен съдия на състезанието – Георги Генчев, който е познат на феновете на дисциплината, като отличен състезател и треньор на рисисти коне.

ВИЖ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ПРИЗ ОТКРИВАНЕ ТУК

Третата гонка бе обявена за квалификация за 2-годишни жребци от Рисита порода на дистанция 1600 метра, в която от 4 стартирали един единствен кон успя да се справи с норматива от 2,35 минути. Lord Ragnar бе отлично направляван от талантливия запрежчик Димо Димитров, за радост на собственика на Рисака – Йордан Ангелов.

ВИЖ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ВТОРА КВАЛИФИКАЦИЯ ТУК

Състезателната програма продължи с „Приз Карлово“ – гонка за 4-годишни и по-възрастни коне родени в България на дистанция 1900 метра. Гарата предложи оспорвана борбата бе между 6 коня, като най-бърза се оказа кобила  Cataline  Speed, която преодоля дистанцията за  2,31 минути и 51 стотни със запрежчик, собственик и треньор Кръстьо Димчев. Втора стана кобила Romantika  със запрежчик Янко Маринов, а трета  Furia As със запрежчик Стефан Димитров.  Подобаващо за името на приза, наградите на победителите връчи кмета на община Карлово г-н Емил Кабаиванов.

ВИЖ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ПРИЗ КАРЛОВО ТУК

7 супер подготвени коня от породата  Френски Рисак (ТF) се впуснаха в надпреварата за най-големия награден фонд от 4 000 лв. в  приз „Купа Войнягово“ на дистанция 2100 метра за четиригодишни и по-възрастни коне. Гонката бе изключително атрактивна, тъй като в нея участват коне, които са тренирани в първите си години във Франция, от където са и внесени. През последните 2 години техния спортен живот се развива в България. Така с резултат от  2,47 минути и 8 стотни най-бърза се оказа кобила Cavea D’Avignere, собственост на Метим Ибрям, управлявана от запрежчик Стоян Радев, който е и неин треньор. Втора финалната линия пресече Crazy Victory  със запрeжчик Атанас Янков, и трети стана тандема  Baby Doll Quik и Нанко Найденов. Сочената предварително за фаворитка  в тази гара – кобила Bomba De Janville със запрежчик Цветан Пармаков, финишира последна след като миналата година обра десетки първи места у нас и в чужбина.  За отбелязване е, че тази гара се провежда под строгите изисквания на партниращата френска организация  Льо Трьо, като едно от задължителните условия е от 13 старта през сезона, конете да се явят задължително на  минимум 10. Поздравления и награди за победителите в гонката поднесе Пламен Левков, Изп. директор на НАК.

ВИЖ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ КУПА ВОЙНЯГОВО ТУК

На финала на състезателния ден се проведе и гарата, която посрещна най – силните коне в България от Рисиста порода – „Приз Итали“ за 4-годишни и по-възрастни Рисаци на дистанция 2100 метра. С време  2,41 минути  и 36 стотни, страхотната си форма доказа жребец Diablo Jet, който тренира под ръцете на своя собственик и запрежчик  Тошко Желязков. Втори  стана  13-годишният жребец  Sphinx Du Plessis от конюшните на Стоян Радев, но управляван от запрежчика Атанас Янков и трети в зрелищната гара финишира кастрата Vrint  със запрежчик, треньор и собственик Красимир Рахнев.

ВИЖ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ПРИЗ ИТАЛИ ТУК

Победителите в гонката награди шефа на фирма „Итали“ – Иван Трифонов, който присъства наравно с други официални гости през цялото време на състезанието.

Следващото предизвикателство за конете от Рисиста порода ще се проведе на 20 април, отново на пистата във Войнягово, където календара вече е обещал 6 съботни дни надпрепускане. Сетне стартовете ще се преместят на хиподрумната писта в Балчик, където също започва сезонът, съчетан с надбягвания с коне от Чистокръвна Английска порода. Август ще бъде почивен месец за коне и състезатели, а през септември, пак на Войнягово ще стартира втория полусезон, когато зрителите ще се насладят на Гранд При-та в продължение на 5 поредни съботни дни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име