Община Златица раздаде призове на най-силните работни коне  

0
3103

Съботният ден, на 6 април, поднесе пъстри емоции на зрители и участници в традиционния за град Златица турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи. Празникът посветен на конете и техните стопани бе отбелязан с подкрепата на община

Златица, с преките репортажи на местната телевизия, с представители на регионални медии и най-вече с празничното настроение на зрителите. Организатор на проявата през последните години е фермерът Делчо Стефанов, който и тази пролет бе подготвил пясъчно трасе, съдийски екип, солиден товар и чудесни условия за провеждане на надпреварата.  Общо 30 коня се представиха в различните категории, като най-многобройната, както се случва на подобни състезения, бе „леката“ – коне със собдтвено тегло до 500 кг.  Конете стартираха  с товар 900 кг, а най-тежките регистрираха товар от 1600 кг.

ВИЖ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ТУК

В първото изпитание при най-леките, с най-добър резултат от 19,50 м с товар от 1 150 кг се разписа кон Дико на Доан Бобев. Само с 2 метра по малко и със същия товар втори стана кон Вихър на Цонко Ладжов  и с 12,70 см, отново с товар от тон сто и петдесет килограма, трети се класира кон Вихър на стопанина Васил Василев.

Втора категория стартира при същия първоначален товар от 900 кг, тъй като регламента ясно казва, че всяка следваща категория започва с товар с една траверса по –малко от регистрирания такъв от победителя в предходната категория. Така на финала тежковозите до 600 кг теглеха 1 400 кг, като най-дълго разстояние от 11,56 отбеляза кон Актрос на Ради Венчов. 9,00 м изтегли кон Араб на Венци Фотенлиев, а още на товар 1 150 кг победител стана кон Галаган на домакина Делчо Стефанов.

Категория до 700 кг бе пропусната, поради липса на участници, но за сметка на това петимата записали се  в групата на тежащите до 800 кг обра овациите на публиката. Тук конете на Ибрахим Ахмед – Балти и Лео обраха първо и второ място, като изтеглиха цялата дължина на трасето с товар от тон и четиристотин кг, а трети се класира кон Хари (17,52 м) на Алекс Асенов.

В последната група на най-силните „атлети“ на старт застанаха четирима претенденти за първото място, като след 3 дотоварвания конете се бориха под напора на 1 650 кг. Всичките участници бяха все познати шампиони и публиката се наслади на конкурентната надпревара. В крайна сметка, известният исполин Рио на Върбан Колчаков успя да издърпа товара на 19,78 м в контролното време и така остави зад гърба си кон Балти на Ибрахим Ахмед  и кон Алекс на Станислав Филипов.

Следващото състезание по надтегляне с коне от тежковозни породи ще се проведе на 27 април, в село Крива Бара, община Брусарци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име