Модерният петобой с кръг от Световна купа в София

0
2188

Рекорден брой участници са подали заявки за предстоящата през април у нас Световна купа по модерен петобой. Турнирът е насрочен от 10 до 14 април в София и в него ще участват над 170 състезатели от 30 държави, информира агенция Sportal.bg

Състезанията отново са част от инициативата “София – европейска столица на спорта“ и провокират огромен интерес, тъй като се явяват олимпийска квалификация за Игрите в Токио следващата година. От спечелените тук точки ще зависи класирането за състезанията в Япония. България има привилегията да организира една от общо четирите световни купи за годината, които се допълват от финален турнир.

Тази година надпреварите стартираха през февруари в Кайро и продължават в София, Кечкемет (Унгария) и Прага (Чехия), а големият финал е в Токио.

Наред с това, тази година страната ни ще е домакин и на още едно важно за петобоя първенство. От 18 до 23 юли 2019 г. София ще организира Световния шампионат за младежи и девойки до 17 и до 19 г., който ще бъде дебютен в историята на UIPM.

За Световната купа през април в София ще пристигнат всички големи звезди в този спорт, сред тях десетки световни, европейски и олимпийски шампиони и медалисти. В елитната компания ще има и солидно българско участие. Страната ни ще се представи с 12 състезатели – 7 мъже и 5 жени. С най-голям интерес очакваме изявите на двамата медалисти от последното Световно първенство – Явор Пешлеевски и Тодор Михалев, спечелили бронз в щафетата на шампионата на планетата в Мексико през миналия септември. Предстоящият втори кръг в София е още един шанс за българите да покажат потенциала си, при това пред родна публика. Повечето от националните състезатели са още в младежка и юношеска възраст, но изключително амбициозни. Това състезание ще им помогне да натрупат опит и да се срещнат със световния елит в модерния петобой.

Пълна програма на Световната купа София 2019:

  • 9 април, вторник – тест на конете и Откриване от 20 ч.
  • 10 април, сряда, 9.00–17.00 ч. жени полуфинали (без конен спорт)
  • 11 април, четвъртък, 9.00-17.00 ч. мъже полуфинали (без конен спорт)
  • 12 април, петък 9.30-18.30 ч. финал жени
  • 13 април, събота 9.30-18.30 ч. финал мъже
  • 14 април, неделя 9.30-17.30 щафета микс (един мъж и една жена)

Плуването ще се състои на комплекс “Диана”, фехтовката – в хандбалната зала на НСА, а ездата и комбинираната дисциплина (бягане и стрелба) на тревния плац при централния вход с арката на НСА “Васил Левски”. Най-интересното в дните с финали ще бъде между 15 и 18 ч. на базата на НСА, кулминацията е комбинираната дисциплина със старт в петък и в събота от 18 ч. и в неделя от 17 ч., веднага след това са награждаванията и закриването през последния ден от съревнованията.

Състезанията ще бъдат показвани на живо на адрес www.uipmtv.org

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име