Конският Великден събра напети момци от Крупник и Полена

0
2700

Лично кмета на община Симитли Апостол Апостолов откри празника на конете, който обедини стопани и ездачи от селата Крупник и Полена. Тодоровден отколе се празнува в китните македонски селца, но тази година на 16-ти март Тодорица бе по – пъстра и по-многобройна от всякога.

От рано сутринта по местна традиция на мегданите и на двете селца, млади невести в народни премени захраниха конете за берекет и здраве, а сетне ездачи и мераклии за кушии се обединиха в състезания и празнична атмосфера в местността „Беглико“. Домакин и организатор бе кметство на село Крупник и лично кметицата г-жа Иванка Чакалска под чието ръководство Тодорица премина по ноти. Денят бе благословен със щедро слънце, музика, шарени сергии и наистина Свети Тодор съблече своите девет кожуха, яхна белия кон и освен лято изпроси и щъркели над Крупник.

Специални гости на събитието бяха представители от общинската администрация в Симитли и кметовете на съседните села Полето, Черниче и Сушица.

След тържествения молебен, който отслужи отец Величко Христов, конете бяха захранени със жито и колаци под формата на подкови, а стопаните дарувани с червено вино. Традиционните кушии събраха 14 галопиращи ездачи разделени в няколко серии на дистанция 250 метра. След финалната гара, в която участваха победителите от всички гари, голямата купа грабна Крум Георгиев (село Крупник), втори след него се класира Иван Стойнев (село Крупник) и трети Стойчо Методиев (село Черниче).

Кушии

Веднага след скоростните гонки надпреварата се прехвърли на друго специално оградено трасе за надтегляне с работни коне. Разпределени в две категории, според собственото си тегло до 400 и над 400 кг, и с първоначален товар от 600 и 800 кг, първата група коне успя да стигне до 800 кг товар за теглене. Правилникът повеляваше дължина на трасето да е 40 метра, а контролно време за преодоляване 3 минути. С демонстрация на отлична работа с коня, първото място при  „леките“ спечели класиралият се на трето място в надбягванията Стойчо Методиев,  втори стана Петър Траянов (село Крупник), а третото място спечели Страхил Евтимов (село Крупник).

Лека категория

В групата на „тежките“  товара стигна до забележителните 1000 кг, като първото и второ място  спечели Стоян Стоянов от Симитли, който участваше с два коня, а с третото си тръгна Борислав Борисов от Полена.

Тежка категория

Домакините бяха предвидили и няколко специални награди: За „ Най- гиздав кон“ бе отличен вихрогона на Методи Равначки, които се радваше на огромен интерес и желание за снимки от страна на гости и зрители.

Награждаване

Наградата за „Най-млад участник“ спечели 6-годишният Кристиян Йорданов от Черниче, а неговият баща Марио Димитров спечели наградата „Най-ревностен участник“, благодарение на магарето с име Барут, с което не е пропускал нито едно издание на празника през годините.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име