Международен проект „Иновации в Хипотерапията“

0
4727

Преди време споделихме с вас, нашите читатели, добрата новина за бъдещата реализация на Международния проект „Иновации в Хипотерапията“ по програма Еразъм (Project 2018 – 2020 Innovation in Hippotherapy), в който от българска страна участва Сдружение Конна Терапия. Последва конкурс за набиране на кандидати и ето, няколко месеца по-късно, екипът от България е сформиран и готов за първата си международна среща.

Веселина Фелдман – председател на Сдружение Конна терапия, ни разказва по-подробно какво следва от тук нататък.

Кои са организациите, които участват в проекта?

Водеща организация е Чешката Асоциация по Терапевтична Езда (Czech Therapeutic Riding Association), а партньори са българското Сдружение Конна Терапия (Bulgarian Equine Therapy Association)  и Nevşehir University, Турция.

Какви са целите на проекта?

Основна цел на проекта е държавите България и Турция, които са прохождащи в областта на Терапиите с помощта на коне, да почерпят опит и знания от чешката организация, която е с над 30 годишен опит.  В екипа от Чехия участват специалисти  на световно ниво, хипотерапевти, доказали се във времето със своите добри практики в областта и обучаващи в Европа и Америка. Един такъв специалист, който е ключова фигура в проекта, е педиатричният рехабилитатор и хипотерапевт Vera Lantelme, която е и председател на Чешката Асоциация по Терапевтична Езда.

Как започна всичко или как се стигна до тук?

Този проект нямаше да го има, ако през април 2017 г. не бях отишла на обучение в Чехия – Hippotherapy for toddlers, водено от изключителните специалисти Vera Lantelme и Tereza Honcu. Едно ценно обучение, от което научих много и внесох не малко промени в практиката си, когато се върнах. Това обучение, освен конкретни знания, ми даде и повече увереност и спокойствие, че знам точно какво правя и как да го правя, защото все пак работим с деца, понякога с доста тежка проблематика и е редно да знаем как да работим с тях.  Така се срещнах с Вера и когато година по-късно тя ми се обади, за да ме покани за партньор в международния проект по Хипотерапия, мислех че сънувам и все още понякога ми е трудно да повярвам, че това се случва. Голямо постижение и много важна крачка за нас! И нямам предвид само за мен лично и екипът на Сдружение Конна Терапия, ами въобще за развитието на областта в България.

От дясно на ляво: Tereza Honcu, кон Gatsby, Веселина Фелдман, Vera Lantelme и други участници в курса Hippotherapy for toddlers

Какво ще стане след края на проекта?

Основната цел на проекта е да създаде ОБУЧИТЕЛЕН КУРС ПО ТЕРАПИИ С ПОМОЩТА НА КОНЕ, т.е. след 2 години, когато приключи проекта ще можем да обучаваме специалисти и в България, като нашият екип от обучаващ се ще се превърне в обучителен. Смятаме че това е от изключително значение за развитието на областта в България. От няколко години вече все повече хора се обръщат към мен с въпроса къде и как могат да се обучават, т.е. интересът към терапията нараства и вече е стигнал до критичната точка, в която нещо трябва да се промени, а именно да се обучат специалисти, които да могат качествено да работят по метода. Увеличава се интереса не само на специалистите, които искат да се обучават, но и на хората, търсещи тези специалисти и места, където могат да получат качествена терапевтична услуга. Така че този проект, ако приключи успешно, в което искрено вярвам, ще бъде една много голяма и важна крачка по пътя към изграждането на професионалната среда от хипотерапевти в България.

Веселина Фелдман (3-та от ляво надясно) с част от чешкия екип. Снимката е правена на конференцията на HETI в Дъблин, 2018 г. Моментът, в който разбират, че проекта им е одобрен.

Разкажете ни повече за екипа, който сте сформирали и хората в него.

Смятам за много голяма моя отговорност избора на хората, които да се включат в екипа от България. Обявих конкурс, който не беше много лек за кандидатите и за който писахме тук преди време. Целта ми беше да избера онези хора, които освен необходимите качества имат и достатъчната мотивация да вървят с мен по този път, защото той никак не е лек….никога не е бил и няма и да бъде скоро. Все пак това е началото и няма как да е лесно, трябва много вяра, много труд и най-вече призвание.

И така, коя е златната осморка – онези 8 човека, на които се спрях, не защото бяха най-добрите специалисти в съответната област, а защото им повярвах, че следват сърцето си и че са готови да жертват и да инвестират…защото преди да получиш, трябва да дадеш…важно правило, когато вървиш по неотъпкани пътеки и искаш да сътвориш нещо истинско и смислено. И така това сме ние:

  • Яна Янева – моята дясна ръка, момичето, което ме подкрепя плътно и върви с мен буквално от сутрин до вечер, водейки конете, докато аз работя с децата. Яна е майка на дете със специфични нужди.
  • Катерина Биковска – доброволец към Сдружение Конна Терапия, която е посветила свободното си време в помощ на децата.
  • Диляна Цветкова – психолог, специалист детско развитие. С Диляна работим заедно от създаването на Сдружение Конна Терапия през 2015г. Тя е важна част от екипа, тъй като има дългогодишен опит в работата с деца със специфични нужди.
  • Любомира Минчева – кинезитерапевт.
  • Мария Несторова – управител на конна база с.Кичево, гр.Варна – едно място, ориентирано предимно към деца, където имат и желанието и условията да развиват дейността.
  • Ваня Тодорова – собственик на конна база Ахил, гр.София – поради същите причини като Мария, мотивирани и с желание да инвестират време и усилия в развитието на дейността
  • Диана Младенчева – конна база с. Сираково, гр. Враца, майка на дете със специфични нужди
  • Веселина Фелдман – основател и председател на Сдружение Конна терапия. Психолог с няколко международни специализации в областта на психотерапия с помощта на коне и хипотерапия за малки деца.

Екипът ни се получи много добре, сега остава да си свършим добре и работата.

Как и къде ще се проведат работните срещи?

Предстоят ни 4 работни срещи с екипите на Турция и Чехия. Първата ни работна среща ще се състои в края на март в Бърно, Чехия, където е ситуирана Чешката Асоциация по Терапевтична Езда. Втората работна среща е определена за края на юни в България, т.е. тогава ние сме домакини, решихме да я направим във Варна и заради сезона и заради добрите условия, които предлага базата в с. Кичево, Варна, чийто управител Мария е част от нашия екип. Третата среща ще е в Турция през октомври и последната ще е април 2020 пак в Чехия, след което би трябвало да сме вече почти готови да започнем с обученията.

Целите на тези срещи основно са две: от една страна обучение в основните терапевтични практики и различни направления чисто практически, под формата на уъркшоп, ръководен от Чешката Асоциация по терапевтична езда и от друга страна – работа върху бъдещия обучителен курс. Ще се запознаем как стоят нещата в различните държави, какви обучения има, към какви структури, по какъв път са вървели, за да стигнат там където са, т.е. ще получим пътеводител/карта към скритото съкровище! Напътствия как да вървим и ние в България по този път, че да стигнем толкова далеч колкото е Чехия например, която има дългогодишни практики и утвърдени стандарти в областта. Аз лично останах учудена колко далеч са чехите по отношение на педиатричната грижа, колко добре са обхваната всички деца от здравната система и колко добра грижа има за различните деца: навременни, достъпни и модерни терапевтични практики и всичко работи някак с лекота и професионализъм….има много какво да учим!

Какво ще съдържа бъдещия курс?

Съдържанието тепърва ще се разработва, но целта е да се обхванат всички основни направления на това, което най-основно може да се нарече Equine Assisted Activities and Therapies (ЕААТ) – това включва психотерапевтичния подход, педагогическия, хипотерапевтичния, терапевтичната езда и т.н. много са нещата, ще ги обособим в отделни направления и ще ги разработим така че да бъде полезно за различните видове специалисти.

Реално погледнато при добро стечение на обстоятелствата от есента на 2020 г. би трябвало да имаме обучителен курс по EAAT и в България. Как точно ще преведем основните термини предстои да решим, за това нека за сега приемем международно утвърдените такива.

Планираме също така септември 2021 г. да представим резултатите от проекта на Европейската конференция по Хипотерапия.

Какви ще се изискванията към кандидатите за обучение в българския курс?

Ще следваме международно утвърдените практики и стандарти. Терапията с коне, насочена към хора с увреждания е нещо, което е повече от задължително да се извършва от специалисти. Т.е. какъвто и да е обучителен курс, било то в чужбина или България не може да ви даде правото и уменията да работите с такива хора, ако вие нямате професионалната квалификация за това. Конната терапия  е метод, терапевтично направление, някакъв вид специализация, която се надгражда над вече друга основна професионална квалификация, свързана с работата с хора със специфични нужди, а това са именно психолози, логопеди, педагози, рехабилитатори/кинезитерапевти, педиатри. Ще включим тук и конните специалисти, защото без тях няма как да има конна терапия, но с уточнението, че те са част от екипа, а не самостоятелно извършващо терапията звено, терапията се извършва в екип. Конният специалист отговаря за всичко, свързано с участващите коне: подбор, грижа, обучение, водене на коня по време на терапевтичната сесия. Тези специалисти също е хубаво да имат необходимата специализация и да са преминали обучение за работа с методите на конната терапия.

Лицензиран ли ще бъде курса?

Мислим и проучваме  вариантите за това дали, как, към кого да бъде лицензиран курса. Още нямаме готов отговор, но има няколко варианта. Включително не съм решила дали на този толкова ранен етап изобщо ми е важно да го лицензирам, той ще бъде под патронажа на Чешката асоциация, а тук нека видим първо как ще се развива средата и според нуждата ще решим този въпрос. Когато специалистите започнат да се разрастват, нуждите и въпросите за решаване сами ще изскачат. Ще се появи нужда от стандарти, правила, регламенти и това е супер. Това което вярвам, че трябва да се случи е да се създаде Национално сдружение, към което да членуват организациите, които развиват дейността и имат обучени специалисти. От там нататък станем ли много, ще излязат и различните нужди, проблеми и въпроси, с които се надявам да се справяме вече  в диалог с все повече специалисти и организации, развиващи дейността.

Мисля че звучи добре и вярвам в реализацията на тази идея, все пак някъде вече се е случило преди повече от 50 години, така че май е време и тук да се случи. Да си пожелаем успех!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име